NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Caroo: Η car sharing startup που εμπιστεύτηκε το Loggerhead Ventures Fund για τις πρώτες του επενδύσεις

Caroo: Η car sharing startup που εμπιστεύτηκε το Loggerhead Ventures Fund για τις πρώτες του επενδύσεις

Ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη της Caroo στο χαρτοφυλάκιο του Loggerhead Ventures Fund, του νέου Επενδυτικού Fund Καινοτομίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει σε startups με προσανατολισμό στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, η Caroo αποτελεί τη δεύτερη επένδυση του βορειοελλαδίτικου Fund, που υποστηρίζει ένθερμα την προοπτική της επιχειρηματικής ιδέας της Caroo και επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξή της.

Η ομάδα της Caroo, που παρέχει μία βιώσιμη και οικονομικά προσιτή εναλλακτική στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου, επιχειρεί να μυήσει τους κατοίκους της Αθήνας στο car sharing, αξιοποιώντας τον εποχικά αδρανή στόλο εταιρειών ενοικίασης οχημάτων. Συγκεκριμένα, παρέχει μια υπηρεσία κοινής χρήσης, όπου οι χρήστες μπορούν να μισθώσουν ένα αυτοκίνητο για χρονικό διάστημα λίγων λεπτών έως και μίας ημέρας για μετακίνηση εντός του αστικού ιστού, αντί να προβούν σε αγορά ή ενοικίαση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κο Ευάγγελο Κοσμίδη, CEO και General Partner του Loggerhead Ventures Fund: «η επιλογή της συγκεκριμένης startup ήταν απόρροια πολλών παραγόντων με βασικότερο όλων τη σύσταση της ομάδας των Founders, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που κατανοούν πλήρως τις απαιτήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου επιχειρηματικού τοπίου και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους εγχειρήματος. Παράλληλα, η επιχειρηματική τους ιδέα και η συνολική λειτουργία της Caroo ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δέσμευση του Fund να υποστηρίξει εταιρείες, που θέτουν ως προτεραιότητα την ευθυγράμμιση με τους στόχους ESG και τον άμεσο αντίκτυπο τους στο περιβάλλον και την κοινωνία». Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη στους 12 μήνες λειτουργίας της Caroo, υπολογίζεται μία μείωση της τάξεως του 36% στις εκπομπές των ρύπων, που θα είχαν απελευθερωθεί εάν είχε χρησιμοποιηθεί για τις ίδιες αποστάσεις ένα μέσο ελληνικό αυτοκίνητο.


Loggerhead-Ventures-Fund-General-Partners.JPG?mtime=20240828105841#asset:496697


Ο κος Γρηγόρης Χατζηκώστας, General Partner του Loggerhead Ventures Fund, αναφερόμενος στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Caroo εντός του εγχώριου οικοσυστήματος, το οποίο χαρακτηρίζει «δυναμικό, πολλά υποσχόμενο και με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης», τονίζει: «έχουμε εντοπίσει μια ευέλικτη και ικανή ομάδα, η οποία δίνει αξία στο feedback που λαμβάνει και βελτιώνει διαρκώς το προϊόν της, θέτοντας στο επίκεντρο το περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος. Παράλληλα, συνδυάζει δυο χαρακτηριστικά, τα οποία θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή ανάπτυξη μιας startup επιχείρησης: ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο και έντονη επιχειρηματική κουλτούρα».

Ο κος Βασίλης Ανδρέου, General Partner του Loggerhead Ventures Fund, συμπληρώνει: «πιστεύουμε στο εγχώριο οικοσύστημα και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην επιτάχυνσή του, υποστηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η Caroo, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η ομάδας των Founders θέτει στο επίκεντρο το περιβάλλον, χωρίς όμως να παραβλέπει την οικονομική βιωσιμότητα, που θα εξασφαλίσει την υπεύθυνη ανάπτυξη της επιχειρηματικής της ιδέας προς όφελος της κοινωνίας».

Γιατί είναι απαραίτητο η νέα αυτή τάση να γίνει κανονικότητα;

Το car sharing αποτελεί μέρος της ταχέως εξελισσόμενης παγκόσμιας τάσης της «οικονομίας του διαμοιρασμού», που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των μετακινήσεων. Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των κατοίκων μεγάλων και πυκνοκατοικημένων ευρωπαϊκών πόλεων και ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε νεότερες ηλικίες, που σταδιακά τείνουν να υιοθετούν μια διαφορετική στάση απέναντι στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου, έχουν έντονη περιβαλλοντική συνείδηση και αναζητούν ευέλικτες υπηρεσίες μετακίνησης.

Τα οφέλη του διαμοιρασμού αυτοκινήτων ποικίλουν και εντοπίζονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενώ παράλληλα η συγκεκριμένη μορφή μετακίνησης εναρμονίζεται με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προάγει την έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα εντός των αστικών ιστών. Μεταξύ άλλων, το Car Sharing:

  • Απαλλάσσει τον χρήστη από τις πάγιες και ιδιαίτερα κοστοβόρες υποχρεώσεις, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφάλεια και η συντήρηση του ιδιόκτητου αυτοκινήτου.
  • Διευκολύνει την προσβασιμότητα σε περιοχές που ενδέχεται να μην καλύπτονται επαρκώς από τη δημόσια συγκοινωνία.
  • Συμβάλλει στην παραγωγή λιγότερων ρύπων, καθώς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται είναι πρόσφατης κατασκευής, ηλεκτρικά, υβριδικά και περισσότερο βιώσιμα από το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιόκτητων.
  • Ενισχύει τις προσπάθειες για αποσυμφόρηση των οδικών δικτύων και απελευθέρωση των χώρων στάθμευσης.
  • Συνεισφέρει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς τα οχήματα που χρησιμοποιούνται δέχονται συνεχείς ελέγχους.
  • Συμβάλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που πλήττουν την υγεία των κατοίκων, καθώς μειώνονται οι εκπομπές των βλαβερών ρύπων.

Πως λειτουργεί η Caroo;

Ο κος Χρήστος Χιλέτης, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Caroo εξηγεί: «η Caroo λειτουργεί στο B2C κομμάτι ως μια εταιρεία Car Sharing. Ένα car sharing app το οποίο χρησιμοποιούν οι χρήστες για τη διενέργεια του Car Sharing. Πάντα βελτιώνοντας το UX βάση των πραγματικών αναγκών των χρηστών οι οποίες μεταβάλλονται ραγδαία στο χώρο του mobility τα τελευταία έτη. Η διαφοροποίηση έρχεται στο B2B σκέλος. Η σωστή διαχείριση των sitting assets λύνει πληθώρα προβλημάτων από πλευράς operations καθώς δημιουργεί και ένα υγιές και γρήγορα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό μοντέλο ενισχύοντας το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της Caroo καθώς το manufacturing CO2 του κύκλου ζωής ενός οχήματος δεν αφορά το δικό μας μοντέλο».

Οι περισσότεροι από 10.000 εγγεγραμμένοι χρήστες της εφαρμογής Caroo App έχουν πρόσβαση σε οχήματα on demand και η χρήση τους μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως και μια ημέρα. Το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Caroo είναι το free - floating car sharing, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να μεταβεί σε κάποιο σταθμό ενοικίασης, αλλά χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να εντοπίσει τα πλησιέστερα οχήματα. Αντίστοιχα, όταν ολοκληρώσει τη διαδρομή του έχει τη δυνατότητα να σταθμεύσει το αυτοκίνητο σε οποιοδήποτε σημείο εντός της περιοχής δραστηριοποίησης.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε πληθώρα δεδομένων, όπως τα χαρακτηριστικά του οχήματος, το κόστος χρήσης, αλλά ακόμη και την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει εξοικονομήσει από τη χρήση του οχήματος. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα split billing, έτσι ώστε να διαμοιράζεται το κόστος μεταξύ των επιβαινόντων, ενώ η χρέωση διαμορφώνεται ανάλογα με τα λεπτά χρήσης.


Caroo-app.png?mtime=20240828105923#asset:496702


Η συνεργασία με εταιρείες ενοικίασης οχημάτων

Τα οχήματα που διαχειρίζεται η Caroo ανήκουν σε εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της εποχικότητας που πλήττει τoν κλάδο, καθώς ο χρησιμοποιούμενος στόλος τους μειώνεται δραματικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, με το ποσοστό των οχημάτων που ενοικιάζονται να αγγίζει μόλις το 20% επί του συνόλου. H Caroo συνεργάζεται ήδη με 4 εταιρείες που διαθέτουν οχήματα του στόλου τους προς αξιοποίηση, ενώ αναμένεται να επεκταθεί όσο αναπτύσσεται η υπηρεσία εντός και εκτός Αθηνών.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr