NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Εμπνέοντας επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο: Μια ιστορία για την Ουκρανία και την Ελλάδα

Εμπνέοντας επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο: Μια ιστορία για την Ουκρανία και την Ελλάδα
28_08_2024 21_10_2024
epixeiro icon Startup

Το ταξίδι της επιχειρηματικότητας δεν γνωρίζει σύνορα, ηλικία και φύλο. Σίγουρα δεν αποτελεί έναν «δρόμο στρωμένο», μια πορεία δίχως προκλήσεις. Ούτε κανείς εγγυάται για την επιτυχία. Σάμπως όμως για παράδειγμα μια αποτυχία, μια δυσκολία ή ένα εμπόδιο δεν μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια «επιχειρηματική νίκη» στο μέλλον.

Ωστόσο, «κλειδί» για μια επιτυχημένη προσπάθεια σίγουρα αποτελούν η εκπαίδευση, το σωστό mentoring και η τεχνογνωσία - και όχι μόνο ένα αρχικό κεφάλαιο - που μπορεί να αποκομίσει ένας εν δυνάμει επιχειρηματίας.

VentureGarden Αθήνα: Έμπρακτη στήριξη και απτά αποτελέσματα για πάνω από μια δεκαετία

Μετρά περί τις 530 συμμετοχές όλα αυτά τα χρόνια, έχει υποστηρίξει πολλές ιδέες από τα πρώτα κιόλας βήματα και πιστώνεται επί της ουσίας η σημαντική συνεισφορά του σε business stories που κατέγραψαν επιτυχίες στην πορεία.

Ο λόγος για το γνωστό πλέον πρόγραμμα VentureGarden Αθήνα που συνεχίζει δυναμικά στην 11η χρονιά του, υποστηρίζοντας νέες και νέους επιχειρηματίες να κάνουν το επιχειρηματικό τους όραμα πραγματικότητα.

Για τους γνωρίζοντες άλλωστε δεν αποτελεί απλά ένα πρόγραμμα, αλλά μια διαδικασία - εμπειρία που αλλάζει τον τρόπο που βλέπει κανείς την επιχειρηματικότητα.

Μια ποικιλόμορφη κοινότητα που αφορά κάθε ενδιαφερόμενο

Tο VentureGarden απευθύνεται σε άτομα που ονειρεύονται να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε επιτυχημένες επιχειρήσεις και είτε είναι αρχάρια στον κόσμο της επιχειρηματικότητας είτε έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους, τους προσφέρει ένα περιβάλλον που υποστηρίζει κάθε βήμα. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ανάπτυξη του ατόμου και των δεξιοτήτων του, παρέχοντας πρακτική εκπαίδευση και mentoring από έμπειρους επαγγελματίες.

Το VentureGarden ξεκινά με την εντατική εκπαίδευση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών διάρκειας 5 εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης γίνεται επιλογή των συμμετεχόντων που θα συνεχίσουν με mentoring διάρκειας 3 μηνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα Ελληνικά και πραγματοποιείται με φυσική παρουσία στους χώρους του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Η δωρεάν συμμετοχή στο VentureGarden Αθήνα εξασφαλίζεται από τους υποστηρικτές του, τον Ιδρυτικό Εθνικό Δωρητή The Hellenic Initiative και σε τοπικό επίπεδο υποστηρίζεται από την ΕΜΑ Α.Ε και την πρωτοβουλία Grow with Google.


456687988_8155034241221495_286449000105312295_n.jpg?mtime=20240827122647#asset:496573


Χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης και καθοδήγησης

Πέρα από την εκπαίδευση και την υποστήριξη το VentureGarden είναι οι VentureGardeners και το μοναδικό ταξίδι της επιχειρηματικότητας που ξεκινάνε ή συνεχίζουν να εξελίσσουν μέσα από το πρόγραμμα. Πρόκειται για μία δυναμική κοινότατα νέων επιχειρηματιών που βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και τον σεβασμό. Η ποικιλόμορφη κοινότητα των VentureGardeners, αποτελούμενη από διαφορετικά υπόβαθρα, ηλικίες και φύλα, μπορεί να επωφελήσει κάθε μέλος της με στήριξη, προοπτικές, δικτύωση, γνώσεις και δεξιότητες. Το πρόγραμμα και η κοινότητα θα τις/τους βοηθήσει να εντοπίσουν πιθανές προκλήσεις, να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους και να αναπτύξουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της αγοράς. Μέσα από συνεργατικές συζητήσεις και κοινές εμπειρίες, οι συμμετέχοντες μπορούν να μάθουν ο ένας από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του άλλου, χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης και καθοδήγησης. Αυτό το συνεργατικό περιβάλλον καλλιεργεί μια αίσθηση συναδελφικότητας και ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να σκέφτονται δημιουργικά και κριτικά για τις επιχειρηματικές τους προσπάθειες.

Ανάμεσά τους είναι και η Αναστασία Κωνσταντινίδου, VentureGardener του 21ου κύκλου VentureGarden Αθήνα και Ουκρανή επιχειρηματίας με όραμα να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση στην Ελλάδα.

Το ταξίδι της Αναστασίας στο VentureGarden έφερε νέες προοπτικές στην ομάδα του 21ου κύκλου VentureGarden Αθήνα καθώς μοιράστηκε τις εμπειρίες της και την οπτική της.

Μέσω του προγράμματος, η Αναστασία έχει την ευκαιρία να συνδεθεί με άτομα, να μάθει από έμπειρους μέντορες και να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις για το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο.

Ας δούμε τι λέει η Αναστασία για την σημαντική εμπειρία που έχει αποκομίσει έως τώρα:

Τι σε παρακίνησε να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα και πώς βλέπεις το επιχειρηματικό τοπίο εδώ σε σύγκριση με την Ουκρανία;

Από πάντα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Από όταν ήμουν στην Ουκρανία ήταν το όνειρό μου. Είναι και η οικογένειά μου επιχειρηματίες αλλά και ο σύζυγός μου είναι επιχειρηματίας εδώ στην Ελλάδα. Θέλω να κάνω κάτι σαν eshop, marketplace. Δε θέλω φυσικό κατάστημα. Φταίει μάλλον ο πόλεμος για αυτό. Γιατί είδα τις επιχειρήσεις της οικογένειάς μου να καταστρέφονται και έχω τραύμα. Τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά μου είμαι έτοιμη να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση.

Ας ξεκινήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν έχει πόλεμο. Τώρα βλέπω μεγάλες διαφορές σχετικά με τη φορολογία και τη στάση του κράτους απέναντι στο νέο και μικρό επιχειρηματία. Η ατομική επιχείρηση σκέψου στην Ουκρανία έχει φόρο 5% για έως 300.000€ ενώ στην Ελλάδα είναι γύρω στο 9% τα 10.000. Στην Ελλάδα νιώθεις πως έχεις το κράτος απέναντί σου και όχι δίπλα σου. Είναι ένα μοντέλο το οποίο αφορά όποιον έχει ήδη μεγάλο κεφάλαιο και θέλει να ανοίξει κάτι δικό του. Και οι απαιτήσεις στον μεγάλο και μικρό επιχειρηματία είναι παρόμοιες πράγμα μη βιώσιμο. Στην Ελλάδα βέβαια έχεις περισσότερες ευκαιρίες για χρηματοδότηση. Όπως πχ το ΕΣΠΑ και δίνουν και αρκετά Ιδρύματα χρήματα ενώ στην Ουκρανία δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Μπορείς να μοιραστείς την εμπειρία σου με το πρόγραμμα VentureGarden; Τι σε προσέλκυσε σε αυτό και πώς στήριξε το ταξίδι σου ως επίδοξη επιχειρηματίας;

Το πρόγραμμα μου ταίριαξε και με βοήθησε να κάνω το επιχειρηματικό μου βήμα. Ήταν σαν τύχη βασικά ότι το βρήκα. Θα σου πω για να είμαι ειλικρινής αυτό που με βοήθησε ήταν ότι είδα την ιδέα μου από άλλη οπτική. Δηλαδή είδα πως δεν είναι βιώσιμο αυτό που θέλω να κάνω και είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να το δω αλλιώς. Με βοήθησε να αναπτύξω στρατηγική και να φτιάξω ένα επιχειρηματικό πλάνο σωστά και ολοκληρωμένα αυτή τη φορά, κάτι που δεν είχα καταφέρει να κάνω. Επίσης το ότι μπήκα στη διαδικασία να μιλήσω για αυτό που θέλω να κάνω και να ακούσω σχόλια από άτομα που θέλουν να κάνουν και αυτά κάτι δικό τους μου άλλαξε τελείως την οπτική και τον τρόπο που ήθελα να υλοποιήσω την ιδέα μου. Τέσταρα ουσιαστικά την ιδέα μου για πρώτη φορά. Επίσης γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα άτομα που δε θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω λόγω της καθημερινότητάς μου. Πολλοί μάλιστα έκαναν ήδη συνεργασίες και όλοι υποστηριζόμασταν μεταξύ μας.


455260813_1231806034511495_8794116215279387691_n.jpg?mtime=20240827122645#asset:496572


Ποιες συγκεκριμένες προκλήσεις αντιμετωπίζεις προσπαθώντας να ιδρύσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα και πώς σε βοήθησε το VentureGarden να ξεπεράσεις τα εμπόδια;

Μου γλύτωσε σίγουρα χρόνο. Δηλαδή εντόπισα γρήγορα τις τρύπες που είχε η ιδέα μου. Διαπίστωσα ότι όντως είναι καλή αλλά και πώς μπορεί να γίνει βιώσιμη. Πρόκληση για εμένα ήταν σίγουρα η ελληνική αγορά, το πως λειτουργούνε τα πράγματα, τί πρέπει να ξέρω πριν ξεκινήσω δηλαδή. Σε αυτό με βοήθησαν πολύ όσοι στην ομάδα είχαν ήδη 1-2 χρόνια δική τους επιχείρηση. Είναι αλλιώς να σε συμβουλεύει κάποιος που τα έχει περάσει πρόσφατα και είναι στην ίδια κατάσταση με εσένα.

Ποιες μοναδικές γνώσεις ή δεξιότητες έχεις αποκτήσει από το πρόγραμμα VentureGarden που ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες για την επιχειρηματική σου ιδέα στην Ελλάδα;

Απέκτησα σίγουρα αναλυτική και στρατηγική σκέψη, βασικά άρχισα να σκέφτομαι ως επιχειρηματίας και ξέρω μετά πώς να συστηθώ ως επιχειρηματίας. Έβαλα την ιδέα μου σε τάξη, ξέρω τα βήματα με τη σειρά που πρέπει να κάνω. Έμαθα επίσης να επικοινωνώ τη ιδέα μου και να την παρουσιάζω με αυτοπεποίθηση.


455254339_813060700987427_168416446652208607_n-1.jpg?mtime=20240827122643#asset:496571


Ως Ουκρανή επιχειρηματίας στην Ελλάδα, τι συμβουλή θα έδινες σε άλλους διεθνείς επιχειρηματίες και σε Έλληνες που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση εδώ;

Θα έλεγα να μη φοβούνται τα εμπόδια και την αποτυχία γιατί αυτά είναι δεδομένα. Να είναι ανοιχτοί σε νέες προτάσεις και να μη κάνουν μεγαλεπήβολα σχέδια. Ας αρχίσουν από κάτι μικρό το οποίο θα μπορεί να μεγαλώσει και να έχουν σκεφτεί πολύ καλά και να έχουν μελετήσει τον ανταγωνισμό τους. Επίσης βασικό είναι να υπάρχει μία ισορροπία στα επαγγελματικά και στην προσωπική ζωή, αλλιώς τίποτα δεν είναι βιώσιμο. Τα digital skills είναι σημαντικό επίσης να υπάρχουν ό, τι και να κάνει κάποιος.

Θέλω να ευχηθώ καλή τύχη σε όποιον κάνει το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα και να είναι χαλαρός. Όλα θα γίνουν. Να προσθέσω και όποιος μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία και να κάνει αίτηση για τον 22ο κύκλο του VentureGarden Αθήνα γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα αλλά μία εμπειρία που σε αλλάζει.


Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του VentureGarden Αθήνα είναι ανοιχτές έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024. Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση στο venturegarden.gr και να ξεκινήσετε το επιχειρηματικό σας ταξίδι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr