Σε λειτουργία το “e.Berth Marine Allocation Platform” από τις BEWISE-NBS στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου
Με επιτυχία παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, σε ειδική εκδήλωση στο σύγχρονο επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας του Λιμένα Λαυρίου, η ολοκλήρωση της παραμετροποίησης του συστήματος «e.Berth Marine Allocation Platform» για τις ανάγκες του Επιβατικού και του Εμπορικού Λιμένα του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδότησε παράλληλα την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας αυτής στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, αλλά και της έναρξης νέων συνεργασιών και με άλλους Φορείς Διοίκησης Λιμένων.
Το σύστημα «e.Berth Marine Allocation Platform», συνιστά μια δυναμικά εξελισσόμενη εφαρμογή που αναπτύσσεται λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις απαιτήσεις τόσο των Φορέων Διοίκησης των Λιμένων όσο και των Ναυτιλιακών Εταιρειών και Πρακτόρων, αλλά και των υπολοίπων άμεσα συναλλασσόμενων χρηστών.
Απευθύνεται σε Λιμένες, είτε με διακριτές λειτουργικές απαιτήσεις, είτε με μεικτή χρήση και μπορεί να υποστηρίξει τόσο Επιβατικά όσο και Εμπορικά Πλοία. Σκοπός της εφαρμογής είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων διασύνδεσης από τις Ναυτιλιακές Εταιρείες ή τους εκπροσώπους αυτών και η καλύτερη κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού, είτε αυτές αφορούν κρηπιδώματα, είτε περιοχές οριοθετημένων αγκυροβολίων.
Το σύστημα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, παράγοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους Λιμένες, όσο και στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του χώρου, με προσέλκυση νέων πελατών.
Το «e.Berth Marine Allocation Platform» είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύχθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική αγορά ναυτιλίας, τον Απρίλιο του 2023, στα Mini Posidonia στη Θεσσαλονίκη και πλέον εντάχθηκε παραγωγικά στη λειτουργία του λιμένα Λαυρίου. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη δύο καινοτόμων εταιρειών πληροφορικής, της BEWISE και της NBS.
Ειδικότερα, το σύστημα στόχο έχει να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων των λιμένων όπως:
- Την άμεση ενημέρωση των εταιρειών και των ναυτικών πρακτόρων σχετικά με τη διαθεσιμότητα των θέσεων ελλιμενισμού.
- Την επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων αφίξεων και της επιβεβαίωσης ή μη αυτών από τον Λιμένα.
- Την έγκαιρη ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων Κρατικών αρχών (π.χ. Κεντρικό Λιμεναρχείο, Τελωνείο Λιμένα, Τμήμα Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας) και των υπόλοιπων δραστηριοποιούμενων φορέων σχετικά με τη λειτουργία του Λιμένα, όπως Σωματείο Φορτοεκφορτωτών, ΙΕΠΥΑ και Πλοίων Παροχής Λιμενικών Υπηρεσιών.
- Την απλοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του Λιμένα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων ελλιμενισμού και την ελάφρυνση των αρμόδιων στελεχών από πλεονάζουσες διαδικασίες.
- Τη διασφάλιση των διακινούμενων εταιρικών πληροφοριών και της επιχειρησιακής συνέχειας στον τομέα του προγραμματισμού.
Προσδοκώντας σε οφέλη όπως:
- Για τον Λιμένα
- Ευκολότερο προγραμματισμό αφίξεων και αναχωρήσεων (έγκυρη και έγκαιρη διαχείριση).
- Αποφυγή υπερφόρτωσης των υποδομών και εκμηδενισμού των ταυτόχρονων αφίξεων και αναχωρήσεων των πλοίων.
- Βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα διασυνδεόμενα πλοία.
- Βελτίωση της χρονικής κατανομής των θέσεων ελλιμενισμού και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών του Λιμένα.
- Έγκαιρη ενημέρωση του Λιμένα για τις προγραμματισμένες αφίξεις των πλοίων, συμβάλλοντας σημαντικά στις παρελκόμενες υπηρεσίες, στην έγκαιρη διαπίστωση των αναγκών και στην καλύτερη οργάνωση και κατάλληλο προγραμματισμό για την ικανοποίησή τους.
- Για τις εταιρείες και τους Ναυτιλιακούς Πράκτορες
- Επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής αιτημάτων ελλιμενισμού στο Λιμένα.
- Διαρκής διαθεσιμότητα του Ημερολογίου Αφίξεων/Αναχωρήσεων του Λιμένα, βοηθώντας στην καλύτερη διαμόρφωση του Προγράμματός τους.
- Διαθεσιμότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών των θέσεων ελλιμενισμού και της γεωγραφικής αποτύπωσης συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών του λιμένα.
- Ικανοποίηση των απαιτήσεων των εταιρειών βοηθώντας στην προσέλκυση νέων.
- Για τους χρήστες
- Έγκαιρη ενημέρωση για τη διαμόρφωση του προγράμματος αφίξεων/αναχωρήσεων και των ενδεχόμενων μεταβολών του, συμβάλλοντας στην ασφαλέστερη εκτίμηση των απαιτούμενων πόρων για την εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών τους.
- Σημαντική αύξηση των εσόδων του.
Την σημαντικότητα του έργου επισφράγισαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου κ. Γ. Βακόνδιος, ο Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ (Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας) κ. Γ. Κουμπενάς, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδος) κ. Β. Μάμαλης εκπρόσωπος του προέδρου του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), ο Λιμενάρχης Κ.Λ/Χ Λαυρίου κ. Χ. Ζούμπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚ Α.Ε. (Οργανισμός Λιμένος Καβάλας) κ. Α. Βλάχος, αλλά και στελέχη και ναυτικοί πράκτορες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Λιμένα Λαυρίου, καθώς και οι οραματιστές του προϊόντος, οι κ. Μ. Μακρυγιάννης (CEO) και Χ. Γκεβρέκης (Business Development Manager) της BEWISE και οι κ.κ. Α. Ζιας (General Manager) και Μ. Κρανιώτης (Υπεύθυνος Διαχειριστικού Συστήματος και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Λιμένων) της NBS.
Σχόλια