Βουτιά για τα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα – Απώλειες 6,27% και για το Γενικό Δείκτη
Παγκόσμιο sell off καταγράφεται στις αγορές αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται. Οι ευρωπαϊκές αγορές βυθίζονται κατά 3,2% καθώς ο δείκτης μεταβλητότητας φτάνει σε υψηλό Covid και η τεχνολογία χάνει 3,4%.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 6,27%, χάνοντας περίπου 90 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.430 μονάδες), ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε ακόμα και το 7%.
Οι τράπεζες τέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank να χάνουν από 6,5% έως 9%, ενώ και οι Mytilineos – ΔΕΗ – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ υποχώρησαν έως 8%.
Μόλις μόνο μία εισηγμένη, η Παπουτσάνης, κατάφερε να τερματίσει σε θετικό έδαφος καταγράφοντας κέρδη 0,85%.
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 υποχωρούσε κατά 3,2% έως τις 16:40 ώρα Ελλάδος, με τους επιμέρους τομείς και τα κυριότερα περιφερειακά χρηματιστήρια να διολισθαίνουν περαιτέρω στο κόκκινο. Οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν έως και 5% προτού περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες και διαπραγματευτούν με απώλειες 3,3%. Οι μετοχές των τραπεζών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των αυτοκινήτων, του λιανικού εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ορυχείων έχασαν επίσης πάνω από 3%.
Το χαμηλότερο ξεκίνημα για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές έρχεται εν μέσω ευρύτερης παγκόσμιας μεταβλητότητας, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street να δείχνουν βουτιά 3% του S&P 500 στο άνοιγμα, αφότου ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.
Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας της αγοράς, εκτινάχθηκε στο 64,06, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση αυξήθηκαν. Ο λεγόμενος δείκτης φόβου σημείωσε τελευταία φορά άνοδο 172% στις 13:45 στο Λονδίνο (15:45 ώρα Ελλάδος έναντι του 23,5 που σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν με απότομες απώλειες, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει περισσότερες από 1.000 μονάδες ή 2,7%, καθώς ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 6%.
Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού ηγήθηκαν του sell off τη Δευτέρα. Οι ιαπωνικές μετοχές εισήλθαν σε bear market, με τον Nikkei 225 να χάνει 12,4% και να καταγράφει τη χειρότερη ημέρα του από το 1987. Ο Topix καταγράφει επίσης απώλειες, σημειώνοντας πτώση 12,23%, ενώ όμιλοι όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni σημείωσαν πτώση άνω του 14%.
Το γεν, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και η τελευταία τιμή του διαμορφώθηκε στα 143,55.
Τα κέρδη στην Ευρώπη έρχονται από τις Uniper, Infineon, Monte dei Paschi και Palantir Technologies τη Δευτέρα.
Η ζήτηση για υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο στο 52,5 από 52,1 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών που δόθηκαν τη Δευτέρα. Αντίστοιχα στοιχεία για την Ιταλία και την Ισπανία έδειξαν επίσης συνεχή ανάπτυξη στον τομέα, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες.
με πληροφορίες από CNBC
Σχόλια