egg: O accelerator των επιτυχημένων start ups ως κόμβος καινοτομίας σε Κεντρική και Αν. Ευρώπη
Αν ανατρέξουμε πίσω στον χρόνο, στο μακρινό πλέον 2013, λίγες ήταν οι επενδυτικές - επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που έθεταν στο επίκεντρο την καινοτομία, με στέρεες βάσεις, όραμα και προοπτικές ανάπτυξης.
Αναντίρρητα, οι δημοσιονομικές συνθήκες της εποχής δημιουργούσαν ένα σύνθετο πλαίσιο στο κομμάτι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και εύλογα οι προϋποθέσεις για success stories στο εγχώριο οικοσύστημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.
Κι όμως σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, μια ιστορία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Εφαλτήριο για νέες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Ο λόγος για το «egg – enter grow go» που έχει καθιερωθεί ως ένα κορυφαίο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation - acceleration).
Όπως έχει αποδειχθεί, από το 2013 διαμορφώνει τη startup σκηνή στην Ελλάδα, ενισχύει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με κατάλληλες υποδομές και καθοδήγηση και δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, δικτύωση και εξωστρέφεια των νεοφυών επιχειρήσεων.
Το success story σε αριθμούς
Η μεγέθυνση του γνωστού πλέον incubator - που ουσιαστικά ωφέλησε τις νέες επιχειρηματικές ιδέες να θέσουν τις πρώτες βάσεις τους και να εξελιχθούν περαιτέρω - καταγράφεται με απτά αποτελέσματα. Έμπρακτη ήταν και είναι η στήριξη της αγοράς: Κορυφαίοι ελληνικοί όμιλοι - επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού στέκονται διαχρονικά, πια, δίπλα στις προσπάθειες με υποστήριξη και χορηγίες, προσφέροντας παράλληλα δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές στις επιχειρηματικές ομάδες.
Η συνένωση των δυνάμεων, άλλωστε, του egg και των υποστηρικτών κομίζει υπεραξίες, με την δημιουργία ολοκληρωμένων και καινοτόμων οικοσυστημάτων με έμφαση σε κλάδους όπως: Τουρισμός, Πολιτισμός, Επιστήμες Υγείας, FinTech (financial technology) και νέες τεχνολογίες. Ενδεικτικά, σε κάποια βασικά στοιχεία της πορείας του egg έως σήμερα:
- 1500 επιχειρηματίες δημιούργησαν 400 startup.
- 200 startup έχουν γίνει επιχειρήσεις.
- 51 επιχειρήσεις έλαβαν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από την Eurobank (συνολικά πάνω από 3,3 εκατ. ευρώ).
- 67 εταιρείες άντλησαν equity funding (πάνω από 53 εκατ. ευρώ).
- 149 εταιρείες είχαν συνολικά έσοδα πάνω από 48 εκατ. ευρώ.
- 55 εταιρείες έχουν καταθέσει πατέντες και ευρεσιτεχνίες.
- 77 εταιρείες ταξίδεψαν στο εξωτερικό με το πρόγραμμα εξωστρέφειας.
- 130 συνέργειες έγιναν μεταξύ των εταιρειών του egg alumni.
Διεθνής αναγνώριση από FT... και «εξωστρέφεια»
Δεν είναι τυχαίο, μεταξύ άλλων, που το egg βρίσκεται πλέον ανάμεσα στα καλύτερα start up hubs της Ευρώπης, δείγμα των επιτυχημένων προσπαθειών που έχουν λάβει χώρα αυτά τα χρόνια.
Συγκεκριμένα, το egg διακρίθηκε από τους Financial Times ως ένα από τα Europe Leading Start-Up Hubs για το 2024, ανάμεσα σε περίπου 2000 και πλέον οργανισμούς στην Ε.Ε, από 19 χώρες. Σήμερα, βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ των ελληνικών hub και στη 2η θέση στην Ανατολική Ευρώπη για το 2024.
Άλλωστε πια, οι στρατηγικοί στόχοι που θέτει το egg ξεπερνά κατά πολύ τα «ελληνικά σύνορα»: Η συνεχής εξέλιξη και μεγέθυνση του έχει θέσει τις βάσεις ώστε να καταστεί ένας σημαντικός κόμβος για νέες επιχειρηματικές ιδέες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εστιάζοντας σε τομείς όπως Ενέργεια, τουρισμός, fintech, agro επιχειρηματικότητα, biotec, ICT και άλλα...
Λύσεις για start up… και scale up
Τα οφέλη που μπορεί να έχει κανείς από τους μέντορες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στο egg είναι πολλαπλά και αφορούν τόσο ιδέες που βρίσκονται ακόμα στο «χαρτί» όσο και επιχειρήσεις που έχουν κάνει τα «πρώτα τους βήματα». Συγκεκριμένα, προσφέρεται χρηματοδότηση, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια, μέσα από τις 2 πλατφόρμες του egg – enter grow go:
Start Up: Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις με στόχο να τις υποστηρίξει στα πρώτα τους βήματα. Τις βοηθά να αναπτυχθούν και να διαθέσουν ταχύτερα το προϊόν ή την υπηρεσία τους στην αγορά (incubation).
Scale Up: Απευθύνεται σε πιο ώριμες startup επιχειρήσεις, που, μέσω επιτάχυνσης της προϊοντικής ανάπτυξής τους, αναζητούν αύξηση πωλήσεων και στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης. Η πλατφόρμα Scale Up είναι ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής του egg – enter grow go (acceleration).
Πρακτικά, οι start up που επιλέγονται εξελίσσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο (incubation), επιταχύνουν την ανάπτυξή τους (acceleration), βρίσκουν επίσης στρατηγικούς συνεργάτες στο έργο τους (co-working) και εν τέλει έχουν ως στόχο να προσελκύσουν χρηματοδότηση για την περαιτέρω επιχειρηματική εξέλιξή τους.
Δίπλα σε γυναίκες, φοιτητές και... συνεργατικά σχήματα
Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως τα προγράμματα και οι λύσεις που παρέχει πλέον το egg δεν αφορούν ένα απλό mentoring και μια υποστήριξη σε επίπεδο ανεύρεσης χρηματοδότησης σε οριζόντια βάση, αλλά εστιάζουν στις ειδικότερες ανάγκες των target group που απευθύνονται.
Για παράδειγμα, για να αντιμετωπιστεί η σημαντική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον ακαδημαϊκό τομέα, το egg εισήγαγε ένα δίμηνο πρόγραμμα μίνι επιτάχυνσης, με τη συμμετοχή γυναικών ερευνητριών και φοιτητριών στις τεχνολογίες STEM όπου στηρίζουν και προβάλουν ελληνικές spin- offs Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, με ιδρυτικά μέλη γυναίκες.
Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις για την ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής, της ερευνητικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα, έχουν αναπτυχθεί με δέκα 10 Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, όπου το egg λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της ερευνητικής γυναικείας Καινοτόμου επιχειρηματικότητας με το εξωτερικό. Το egg έχει φιλοξενήσει ήδη 46 start-up με ισχυρό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών στήριξης νεών και φοιτητών το egg δημιούργησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που στοχεύει να παρέχει σε φοιτήτριες/φοιτητές πρακτικές δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα μέσα από live συμβουλευτική και εκπαιδευτικό υλικό. Πρόκειται για ένα premium επιχειρηματικό incubator, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της startup σκηνής στην Ελλάδα και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές απολαμβάνουν τις συνθήκες εκείνες που ευνοούν την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων τους με:
- Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο κεφάλαιο. Οι οικονομικοί σύμβουλοί μας βοηθούν τις startup να επιλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα για να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική ιδέα τους.
- Κτιριακή υποδομή υψηλών προδιαγραφών για να στεγάσουν τις επιχειρηματικές ανάγκες τους. Οι χώροι είναι άρτια εξοπλισμένοι και διαμορφωμένοι ώστε να προάγουν την ανταλλαγή ιδεών, τη δικτύωση και τη συνεργασία.
- Mentoring από καταξιωμένες προσωπικότητες της οικονομίας και της επιστήμης για να εξελίξουν την επιχειρηματική ιδέα τους. Οι μέντορες καθοδηγούν, υποδεικνύουν λύσεις και εμψυχώνουν τις startup. Τις βοηθούν να μεταμορφώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο σε ολοκληρωμένο και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία.
- Επιχειρηματική κατάρτιση με πρακτικό προσανατολισμό για να μπορέσουν να αναπτύξουν την επιχειρηματική δράση τους. Μέσα από πρακτική εκπαίδευση, διαλέξεις, workshop και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα, καταρτίζουμε τους νέους επιχειρηματίες σε εξειδικευμένα επιχειρηματικά θέματα, όπως εταιρική επικοινωνία, δημόσιες σχέσεις, στρατηγικό marketing και διαχείριση πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Ευκαιρίες δικτύωσης B2B και B2C για να ενισχύσουν την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Οι startup έρχονται σε επαφή με επιχειρηματίες, νέους ή καταξιωμένους στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο και το εξωτερικό, αλλά και πιθανούς πελάτες ή στρατηγικούς συνεργάτες (B2B match-making).
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι και η ανάπτυξη του πρώτου Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας δια χειρός egg – enter grow go που επελέγη από τη Γενική Γραμματεία ‘Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Τι είναι αυτό; Πρόκειται για ένα cluster που επικεντρώνεται στη θεματική περιοχή των ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογιών Τουρισμού και Πολιτισμού και έχει ως στόχο:
- Την προσέλκυση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων
- Την ανάπτυξη συνεργασιών
- Την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού της ελληνικής αλυσίδας αξίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας
- Αναπτυξιακός στόχος του συνεργατικού σχηματισμού (cluster) είναι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος και η αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. Για την επίτευξή του αξιοποιούνται τεχνολογίες και εφαρμογές, που παρέχουν μια νέα βιωματική διάσταση στον χρήστη και συμμετέχουν 11 καινοτόμες εταιρείες.
Η Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) που εποπτεύει το egg – enter grow go αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες του επιχειρηματικού κόσμου.
Σχόλια