Συνεργασία του IEEE με το Ίδρυμα Ευγενίδου και σημαντικούς ναυτιλιακούς φορείς
Ένα ξεχωριστό γεύμα εργασίας προς τιμήν του Δρ. Thomas Coughlin, Προέδρου του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), που είναι ο μεγαλύτερος τεχνικός και τεχνολογικός οργανισμός στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Με οικοδεσπότες τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρέσβη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στην Ελλάδα, και την κα. Δέσποινα Τραυλού, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Slide2Open και Πρέσβη του IEEE Standards Association για την Ναυτιλία, η εκδήλωση έφερε κοντά μια επιλεγμένη ομάδα διακεκριμένων καλεσμένων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για ουσιαστικές συζητήσεις και συνεργασίες στον ναυτιλιακό τομέα.
Οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον κ. Στέφανο Γκίκα, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας, την κα. Μαρία Όλσον, Αναπληρώτρια Αρχηγό Αποστολής της Πρεσβείας και του Προξενείου των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, τον κ. Χάρη Ι. Φαφαλιό, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Συνεργασίας Ναυτιλίας, τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, Πρόεδρο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και Εκτελεστικό Πρόεδρο του ΔΣ της ΟΛΘ Α.Ε., τον Δρ. Ιωάννη Γκόλια, Διοικητή του Ιδρύματος Ευγενίδου, Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ, και Υπηρεσιακό Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον κ. Δημήτριο Φούρλαρη, Αντιπρόεδρο και Πρόεδρο του Τομέα Ενέργειας του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τον κ. Δημήτριο Ι. Παζαΐτη, Επικεφαλής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ), τον κ. Κωνσταντίνο Γκώνια, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), τον Καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Καραχάλιο, Ειδικό Σύμβουλο του Διευθύνοντος Συμβούλου και πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του IEEE Standards Association, τον Καθηγητή Ιωάννη Προυσαλίδη, Επικεφαλής της Βιομηχανικής Δραστηριότητας Βιώσιμης Ναυτιλίας του IEEE και Καθηγητή Ναυτικής Ηλεκτρολογίας στο ΕΜΠ, τον Καθηγητή Χαρίλαο Ν. Ψαραύτη, Ομότιμο Καθηγητή στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (DTU), και Ομότιμο Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), τον Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ECCO International, Inc., και Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο του ΔΣ της ZOME Energy Networks, Inc., και τον κ. Άγγελο Ρούπα Πανταλέων, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Βιομηχανικής Δραστηριότητας Βιώσιμης Ναυτιλίας του IEEE και ιδρυτή της Second Winds & Partners.
Η συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Γκόλιας, ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την κα. Δέσποινα Τραυλού και τον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, οι οποίοι έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα, προκαλώντας έναν έντονο διάλογο.
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη δέσμευση του υπουργείου στην υλοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων έργων δορυφορικών επικοινωνιών, και εξέφρασε την προθυμία του να υποστηρίξει έργα ηλεκτροδότησης λιμένων. Ο κ. Στέφανος Γκίκας, αν και πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα, εξέφρασε τη δέσμευσή του για υποστήριξη της ηλεκτροδότησης λιμένων και των προσπαθειών αποανθρακοποίησης στον ναυτιλιακό τομέα. Η κα. Μαρία Όλσον υπογράμμισε τις προκλήσεις της παρακολούθησης της τεχνολογικής προόδου. Ο κ. Αθανάσιος Λιάγκος επεσήμανε τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ελληνικά λιμάνια στην υιοθέτηση της τεχνολογίας shore side electricity (SSE) και τόνισε την ανάγκη για συνδρομή. Ο κ. Δημήτριος Φούρλαρης συζήτησε τον ρόλο της ΡΑΑΕΥ στην υποστήριξη των διαχειριστών του δικτύου και την καθιέρωση κανονιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη ναυτιλία.
Ο κ. Δημήτριος Ι. Παζαΐτης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΕΔΔΗΕ να διευκολύνει την ηλεκτροδότηση λιμένων και να επενδύσει σε υποδομές SSE. Ο κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας μοιράστηκε την εμπιστοσύνη του ΣΕΕΝ προς το ΕΜΠ για την ανάπτυξη εφικτών λύσεων και τη συμφωνία του ΣΕΕΝ με την ΕΛΙΜΕ σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές. Ο Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Καραχάλιος επαίνεσε την ουσιαστική συζήτηση για την ηλεκτροδότηση λιμένων και τη βιώσιμη αποανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Ο Καθηγητής Ιωάννης Προυσαλίδης παρουσίασε μια επισκόπηση των έργων ηλεκτροδότησης λιμένων, των σχετικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκοσμίως, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο του IEEE και του IEEE-SA στην υποστήριξη της ανάπτυξης των αντίστοιχων προτύπων σε συνεργασία με την IEC και την ISO, αλλά και την υποστήριξη της Βιομηχανικής Δραστηριότητας Βιώσιμης Ναυτιλίας του IEEE, που αποσκοπεί στη βιώσιμη αποανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο Καθηγητής Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης υπογράμμισε τη σημασία της αποανθρακοποίησης και επαίνεσε τις προσπάθειες της ναυτιλιακής κοινότητας. Ο Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος έκανε μια παγκόσμια επισκόπηση των ενεργειακών αγορών και εξήγησε τη σημασία της ύπαρξης ενός κανονιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική ενέργεια στη ναυτιλία, παρουσιάζοντας μια ρεαλιστική λύση βασισμένη σε σύγχρονα εργαλεία. Ο κ. Άγγελος Ρούπας Πανταλέων τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης για βιώσιμες τεχνικές λύσεις.
Ο τιμώμενος καλεσμένος, Δρ. Thomas Coughlin, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις προσπάθειες αποανθρακοποίησης, συγκρίνοντάς τις με παρόμοιες πρωτοβουλίες σε κέντρα δεδομένων (data centers).
Καθόλη τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης έθετε καίρια ερωτήματα παρακινώντας σε παραγωγική συζήτηση για τη βιώσιμη μετάβαση της ναυτιλίας.
Η κα. Δέσποινα Τραυλού έκλεισε το γεύμα ευχαριστώντας όλους τους συνδαιτυμόνες για τη συμμετοχή τους και τον ζωντανό και παραγωγικό διάλογο που έλαβε χώρα. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Δρ. Thomas Coughlin και το IEEE, επισημαίνοντας ότι παρακολούθησε έναν γνήσια ελληνικό διάλογο όπου η συναίνεση και η πρόοδος προκύπτουν από τη "θέση" και την "άρση."
Σχόλια