NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Brand Phishing: Microsoft, Apple και... τα «νέα υποψήφια θύματα»

Brand Phishing: Microsoft, Apple και... τα «νέα υποψήφια θύματα»

Δίχως αμφιβολία τα μεγάλα brands αποτελούν «κράχτες» τόσο για την προσέλκυση πελατών που θα αγοράσουν αγαπημένα προϊόντα... όσο και επιτήδιων χάκερς που θα παραμονεύουν.

Το τοπίο των κυβερνοαπειλών παραμένει σύνθετο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Υπάρχουν γνωστές εταιρείες - κολοσσοί που παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως πιθανά θύματα κυβερνοαπειλών, όμως χρόνο με το χρόνο και άλλες μάρκες μπαίνουν υψηλά στις σχετικές λίστες σε επίπεδο Brand Phishing

Όπως αποτυπώνουν τελευταία στοιχεία της Check Point Research, στην κορυφή της λίστας παραμένει η Microsoft, όμως την πρώτη 10αδα συμπληρώνουν για πρώτη φορά και άλλες εταιρείες που δεν είχαν ξαναεμφανιστεί.

Η σχετική λίστα αναδεικνύει τις μάρκες που μιμούνται συχνότερα οι κυβερνοεγκληματίες στις προσπάθειές τους να εξαπατήσουν άτομα και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή στοιχεία πληρωμών.

Οι γνώριμοι και οι «νέοι»

Για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Microsoft παρέμεινε η πιο συχνά πλαστογραφημένη μάρκα σε επιθέσεις phishing, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ όλων των προσπαθειών με ποσοστό 57%. Η Apple ανέβηκε στη δεύτερη θέση με 10%, μετακινούμενη από την τέταρτη θέση στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το LinkedIn διατήρησε την κατοχή της τρίτης θέσης με 7% των προσπαθειών αυτών.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν νέες είσοδοι στη λίστα, με τα brands Adidas, WhatsApp και Instagram να εισέρχονται στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά από το 2022.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, ο τομέας της Τεχνολογίας παρέμεινε ο πιο συχνά πλαστογραφημένος κλάδος σε επιθέσεις brand phishing, ακολουθούμενος από τα Κοινωνικά Δίκτυα και τον Τραπεζικό τομέα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά κατέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως προσωπικά δεδομένα, οικονομικές πληροφορίες και πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς, καθιστώντας τις πολύτιμους στόχους για τους επιτιθέμενους.

Εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Amazon, οι οποίες εμφανίζονται στη λίστα, προσφέρουν βασικές και συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες όπως το email, την αποθήκευση στο cloud και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε μηνύματα που φαίνονται να προέρχονται από αυτούς τους κρίσιμους παρόχους υπηρεσιών.

Top Phishing brands

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες με αριθμό κατάταξης βάσει της συνολικής εμφάνισής τους σε περιστατικά brand phishing κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024:

Microsoft (57%)

Apple (10%)

LinkedIn (7%)

Google (6%)

Facebook (1.8%)

Amazon (1.6%)

DHL (0.9%)

Adidas (0.8%)

WhatsApp (0.8%)

Instagram (0.7%)


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr