NEWSFLASH...
Καριέρα & HR | Coaching & Training
ανάγνωση

​Έχεις επιλογή ακόμα κι όταν νομίζεις ότι δεν έχεις

​Έχεις επιλογή ακόμα κι όταν νομίζεις ότι δεν έχεις

Υπάρχουν φορές που σκουραίνουν τα πράγματα και νομίζεις ότι είσαι σε αδιέξοδο. Ακόμα, όμως, και τότε έχεις τουλάχιστον μία επιλογή: η να διαλέξεις να αποκωδικοποιήσεις το μάθημα και να αναπτυχθείς η να αφήσεις να περάσει η ευκαιρία της δύσκολης στιγμής όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Πριν από κάποια (όχι και τόσο πολλά) χρόνια, δούλευα ως υπεύθυνη HR σε μεγάλο οργανισμό. Για περίπου 12 χρόνια κατείχα αυτή τη θέση. Και μετά… ήρθε η κρίση των μνημονίων, του κορονοιού και το HR, το τμήμα μου καταργήθηκε σε μία ώρα. Η μοναδική πιθανότητα να παραμείνω ήταν να αναβαθμιστώ σε διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου. Σιχαινόμουν την προοπτική. Τι δουλειά είχα εγώ με τόση προϋπηρεσία αλλά και αφοσίωση στην εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό να ανακατευτώ με τα οικονομικά στοιχεία και μάλιστα σε ρόλο ελεγκτή;

Για διάφορους λόγους όμως δεν είχα την επιλογή να φύγω. Οπότε δέχτηκα τη θέση. Έχω μία αρχή που ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι δουλεύω από μικρή ηλικία και χρειάστηκε στη ζωή μου να κάνω πολλές δουλειές που δεν μου άρεσαν. Η αρχή που έχω είναι η εξής: Αυτό που κάνεις, από τη στιγμή που το αναλαμβάνεις -ακόμα και αν δεν σου αρέσει - κάντο με τον καλύτερο τρόπο. Πώς το επιτυγχάνω αυτό; Ξεκινάω βρίσκοντας κάτι, κάτι έστω κάτι μικρό που μου αρέσει και πιάνομαι από κει. Στην προκειμένη περίπτωση είχα την εξής επιλογή: η να περιμένω το χρόνο να περάσει μέχρι την αποχώρηση μου ή να μάθω για μένα και για την επαγγελματική μου πορεία μέσα από αυτό το άβολο πόστο, όσα περισσότερα μπορούσα.

Διάλεξα το δεύτερο και να τι έμαθα/κατάλαβα/ανακάλυψα:

1. Ανέσυρα την αγάπη μου για τα μαθηματικά - που σχετίζονται άμεσα με τα οικονομικά. Έμαθα να αξιοποιώ τα νούμερα για να «διαβάζω» το παρελθόν, να εντοπίζω τις αδύναμες περιοχές και που χρειάζεται να κάνω παρέμβαση. Έμαθα καλύτερα και ακριβέστερα να χρησιμοποιώ τα πρότυπα του ελέγχου, να τα αναπτύσσω όπου δεν υπήρχαν και να κάνω οικονομικές προβλέψεις

2. Κατάλαβα πόσο πολύ ο εσωτερικός έλεγχος συνδέεται με το HR σε επίπεδο αξιών. Επιβεβαίωσα πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη όταν εξέταζα μαζί με τους συναδέλφους μου τα νούμερα και αναζητούσαμε την ουσία, όχι τι να στηλιτεύσω αλλά τι να βοηθήσω να αναπτυχθεί, διορθωθεί. Επίσης επιβεβαίωσα πόσο σπουδαία είναι η αξιοκρατία και η εντιμότητα όταν αναζητάς τις πραγματικές αιτίες των οικονομικών αποκλίσεων.

3. Συνδέθηκα με κάτι μεγαλύτερο: O εσωτερικός έλεγχος έχει ένα από τα καλύτερα επαγγελματικά ινστιτούτα παγκοσμίως. Συνδέθηκα με αυτό και συνεργάστηκα με τις υπέροχες γυναίκες που το διευθύνουν.

Και τα τρία μαθήματα με έκαναν τελικά καλύτερη επαγγελματία σε αυτό που αγαπώ να κάνω πλέον ως freelancer HR, εκπαιδεύτρια και coach αφού:

  • Συνδέω πάντα αυτό που κάνω με νούμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν μπορεί να μετρηθεί δεν υπάρχει . Παρακινώ τους πελάτες μου να θέτουν πρότυπα και να μετράνε αποτελέσματα.
  • Βοηθάω τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η μέτρηση της απόδοσης ο εντοπισμός του κέρδους η μέτρηση των κριτηρίων αξιολόγησης τους υποστηρίζουν και δεν τους απειλούν Αρκεί να μάθουν να τους χρησιμοποιούν με άξονα τις αξίες.

Και τέλος

  • Εκτιμώ πολύ τους Εσωτερικούς Ελεγκτές γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τους και χαίρομαι να τους φέρνω σε επαφή με τις επιχειρήσεις που συν-εργάζομαι.

Έχεις πάντα επιλογή. Στα πιο δύσκολα, στα πιο σκοτεινά, έχεις επιλογή. Αρκεί να ανοίξεις την προοπτική σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr