NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Women in Coffee: Μια ζωντανή ροζ ιστορία με πλούσιο άρωμα καφέ

Women in Coffee: Μια ζωντανή ροζ ιστορία με πλούσιο άρωμα καφέ

Υπάρχουν όντως δράσεις κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που όπως πολλοί βιάζονται αναφωνήσουν είναι προσχηματικές, χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο. Υπάρχουν μέσα σε websites διανθισμένες με όμορφα λόγια και εντυπωσιακές ζωηρόχρωμες φωτογραφίες εν είδει εντυπωσιασμού, μια εικονική επίκληση στο συναίσθημα για να “κλαπούν” οι καλές εντυπώσεις.

Υπάρχουν όμως και οι αντίθετες. Εκείνες που δεν βροντοφωνάζουν απλά το καλό που προσπαθούν να κάνουν στο περιβάλλον ή σε κοινωνικό επίπεδο αλλά που πράγματι το κάνουν. Και ξεκινώντας να μιλά κανείς για την ουσία αυτών των δράσεων θα πρέπει μάλλον να συμφωνήσουμε ότι οι δράσεις αυτές δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους με αριθμούς και excel.

Από τον καθαρισμό μιας παραλίας, έως τη δεντροφύτευση, τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες ή την δημιουργία ενός ολόκληρου νοσοκομείου, κάθε δράση που συμβαίνει και πετυχαίνει, βάζει το δικό της λιθαράκι προς έναν καλύτερο κόσμο.

To Caffe Vergnano και το Women in Coffee

Περνώντας αρκετές ημέρες στο Μιλάνο αλλά και στο Τορίνο, την τρίτη κατά σειρά πιο εύρωστη πόλη της Ιταλίας μετά την Ρώμη και το Μιλάνο, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει κανείς τις ανοιχτόχρωμες ροζ κούπες του εσπρέσσο, τις άσπρες-ροζ αφίσες με τα σχέδια από γυναίκες που φτιάχνουν ή καταναλώνουν καφέ με τον κλασικό ιταλικό τρόπο και τις απαραίτητες ροζ μόκες για την δημιουργία κάθε μυρωδάτης κούπας.

wincoffee.jpeg?mtime=20240723145209#asset:492416


Στα ράφια από τα τεράστια delicatessen με εκλεκτά ιταλικά προϊόντα, σε δεκάδες cafe της πόλης, στο παλάτι που στεγάζει την ένωση συγγραφέων της Ιταλίας όπου μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ αλλά και να μάθει για τη συγκεκριμένη δράση. Όπως και σε πολλά ακόμα μέρη και πόλεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και επιλεγμένων καταστημάτων στη χώρα μας από τον Μάιο.

Μιλάμε για την δράση Women in Coffee του Caffe Vergnano που ξεκίνησε το 2018 από μια ιδέα της Carolina Vergnano, όταν και ανέπτυξε μια συνεργασία με την IWCA - International Women's Coffee Alliance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του οποίου η αποστολή είναι να υποστηρίζει τις γυναίκες παραγωγούς καφέ για να επιτύχουν μια οικονομικά πιο βιώσιμη ζωή.

carolina-vergnano.jpeg?mtime=20240723145252#asset:492417

H δράση "Women in Coffee" του Caffe Vergnano ξεκίνησε το 2018 από μια ιδέα της Carolina Vergnano, όταν και ανέπτυξε μια συνεργασία με την IWCA - International Women's Coffee Alliance


Κάθε χρόνο, επιλέγουν ένα συγκεκριμένο έργο για να υποστηρίξουν, ένα νέο κεφάλαιο σε μια ιστορία όπου ο καφές είναι στο επίκεντρο, ακολουθώντας όμως το ευρύτερο μονοπάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια συνάντηση κοινών αξιών στο όνομα της γυναικείας ενδυνάμωσης, της ένταξης και της βιωσιμότητας.

Για την ιστορία το Caffe Vergnano γεννήθηκε το 1882, στο Chieri, λίγο πιο έξω από το Τορίνο όταν ο Domenico Vergnano άνοιξε εκεί ένα μικρό εργαστήριο. Ένα μέρος βουτηγμένο στο πλούσιο άρωμα του καφέ. Από το καβούρδισμα έως την πώληση, η εταιρεία επεκτάθηκε και το 1930, αγόρασε μια έκταση για την παραγωγή καφέ στην Κένυα. Από το 1996 η κουλτούρα και ο καφές Vergnano έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ενέργειες του προγράμματος Women in Coffee

Το Women in Coffee γεννήθηκε με βάση το γεγονός ότι το 70% του εργατικού δυναμικού στις φυτείες του καφέ είναι γυναίκες. Το πρώτο βήμα του προγράμματος έγινε όταν το Caffè Vergnano δώρισε μία μηχανή καβουρδίσματος καφέ καθώς και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, σε μία φυτεία καφέ στον Άγιο Δομίνικο, την οποία διαχειρίζονται γυναίκες αλλάζοντας την καθημερινότητα τους.

Στη συνέχεια, το 2020 προχώρησε στην υλοποίηση ενός project στην Ονδούρα, την επονομαζόμενη «Οικογενειακή Βιβλιοθήκη της Υπαίθρου», έναν τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της πόλης Marcala. Επιπλέον για να βοηθήσει, τις γυναίκες της περιοχής το Caffè Vergnano δημιούργησε επίσης μία Ακαδημία με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων όλων των γυναικών της κοινότητας.

pellegrini-wic.jpeg?mtime=20240723145556#asset:492421

Η Federica Pellegrini μία από τις μεγαλύτερες κολυμβήτριες στην παγκόσμια ιστορία, είναι το νέο πρόσωπο των Women in Coffee


Σκοπός μέσα στη χρονιά να χτιστεί μια «γέφυρα» διαλόγου με τις γυναίκες που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού του καφέ. Για αυτόν τον λόγο και ταξιδεύουν, την Ακαδημία Vergnano του Chieri, σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο project, χτίζοντας μικρές ακαδημίες για την υποστήριξη των γυναικών και της κοινότητάς τους, επενδύοντας έτσι στο μέλλον τους και παρέχοντάς τους εργαλεία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Παράλληλα, το Caffè Vergnano έχει αναλαμβάνει το μάρκετινγκ μέσω συνεργαζόμενων καφέ και μια νέας σειράς προϊόντων όπς κούπες, μόκες, σημειωματάρια αλλά και ένα ιδιαίτερο χαρμάνι δημιουργημένο ειδικά για το project, με την επωνυμία Women in Coffee. Μέρος των εσόδων από την πώληση τους διατίθεται για την οικονομική υποστήριξη των Πρωτοβουλιών σε πολλά ακόμα μέρη και πόλεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και επιλεγμένων καταστημάτων στη χώρα μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr