NEWSFLASH...
Weekend Reads
ανάγνωση

Ταξιδεύοντας με καύσωνα

Ταξιδεύοντας με καύσωνα

Δεν είναι πολλές ημέρες πριν που οι Νew York Times ανέφεραν την Ελλάδα και το Αιγαίο μεταξύ άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών για καλοκαιρινές διακοπές ως τόπο που έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι τουριστών που σχετίζονται με την ζέστη και τις ακραίες θερμοκρασίες.

Είτε λοιπόν προγραμματίζουμε να περάσουμε τις διακοπές μας σε κάποιο μέρος της Ελλάδας, είτε σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου που η ζέστη μας καλεί να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, καλό είναι να ακολουθούμε τις παρακάτω απλές συμβουλές, όπως λένε και στο τέλος των ανακοινώσεων των πλοίων της γραμμής, για “ένα όμορφο και άνετο ταξίδι”.

Συμβουλές και προφυλάξεις για ταξίδια εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα


Ενημέρωση από τις ιστοσελίδες/εφαρμογές της κυβέρνησης και των τουριστικών αξιοθέατων

Αρκετοί κυβερνητικοί ιστότοποι αλλά και ορισμένες εφαρμογές παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και προειδοποιήσεις που αφορούν στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αλλά στις ακραίες θερμοκρασίες. Συχνά προτρέπουν κάνουν έκκληση ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες αιχμής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει έναν ιστότοπο με πληροφορίες που σχετίζονται με την πρόληψη κατά τη διάρκεια υπερβολικής ζέστης.

Ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα παρέχουν επίσης σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα αξιοθέατα τις ημέρες που θέλουμε να τα επισκεφτούμε. Άλλωστε όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα ορισμένα από αυτά κλείνουν προληπτικά ως προφύλαξη έναντι των υψηλών θερμοκρασιών. Ορισμένες πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, η Αθήνα και η Μελβούρνη, προετοιμάζονται πλέον για τα απανωτά κύματα καύσωνα καθοδηγώντας με ενημερώσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες ακόμα και τις ημέρες χωρίς καύσωνα

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους όταν η ζέστη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μέσα στην ημέρα, μπορεί να θέσει πολλούς σε κίνδυνο εξάντλησης, ηλιάσης κτλ. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία δεν είναι εξαιρετικά υψηλή, η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι μάλιστα πλέον προσαρμόζουν τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα κατά τις πιο δροσερές πρωινές και βραδινές ώρες και προκρατούν εισιτήρια για τους πελάτες τους, ώστε να μην χρειάζεται να σταθούν για ώρα σε μεγάλες ουρές. Οι βουτιές στη θάλασσα, σε μια πισίνα ή και ο μεσημεριανός ύπνος αντιθέτως αποτελούν τις πιο ιδανικές λύσεις.


sarah-dorweiler-g3b00pd939w-unsplash.jpg?mtime=20240722152658#asset:492186


Φυσικά τις ώρες αυτές δεν ενδείκνυται η πεζοπορία η οποία καλό είναι να γίνεται με κάποιον ντόπιο ή πιστοποιημένο οδηγό και σε κάθε περίπτωση ακολουθώντας τα επίσημα μονοπάτια πεζοπορίας που διαθέτουν σχετική σήμανση.

Επίσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, του Λονδίνου και του Μιλάνου ο κλιματισμός δεν είναι δεδομένος, οπότε ελέγξτε εάν είναι διαθέσιμος πριν κάνετε κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο, εστιατόριο ή μεταφορικό μέσο, για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα δροσερό μέρος για να βρείτε ανάπαυλα μια υπερβολικά ζεστή ημέρα.

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο ή σε άλλα αξιοθέατα σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους είναι για το λόγο αυτό μια καλή επιλογή.

giorgio-trovato-KGOqQzFfYW0-unsplash.jpg?mtime=20240722153029#asset:492192


Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση και η θερμοπληξία είναι από τις πιο κοινές αιτίες νοσηλείας κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα και μπορούν να προληφθούν.

Άφθονο νερό, περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και κατανάλωση τροφών όπως πεπόνια, καρπούζια αγγούρια και σέλινο, μπορούν να βοηθήσουν στο να παραμείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και μην γεμίζετε υπερβολικά την ημέρα σας με δραστηριότητες αφού η ζέστη αναπόφευκτα θα μειώσει την ενέργεια και την αντοχή σας.

Φορέστε δροσερά ρούχα

Τα ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, λινά ή βαμβακερά ρούχα αντανακλούν τη θερμότητα και το φως του ήλιου. Τα καπέλα και τα αντηλιακά προστατεύουν το πρόσωπο και το κεφάλι.

linen-cotton.jpeg?mtime=20240722152757#asset:492187


Το βαμβακερό είναι φτιαγμένο από απαλές φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Και το λινό είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες που αναπτύσσονται στους μίσχους του λιναριού, ένα από τα πιο παλιά καλλιεργούμενα φυτά στην ανθρώπινη ιστορία που καταφέρνει να δημιουργεί δροσερά υφάσματα.

Κάντε κράτηση για ένα ευέλικτο ταξίδι

Στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε τις κρατήσεις σας με πιο ευέλικτο τρόπο όπως είναι για παράδειγμα τα flex αεροπορικα εισητήρια ή τα open ακτοπλοϊκά αν το πρόγραμμά σας φυσικά σας επιτρέπει να αναδιαμορφώσετε τις ημερομηνίες ή τις ώρες του ταξιδιού σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr