NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Λευτέρης Τσακιρίδης: Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Dataways… και το νέο τοπίο στις υπηρεσίες Πληροφορικής

Λευτέρης Τσακιρίδης: Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Dataways… και το νέο τοπίο στις υπηρεσίες Πληροφορικής

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο epixeiro.gr, ο CEO της Dataways, κ. Ελευθέριος Τσακιρίδης περιγράφει τα πρώτα βήματα της εταιρίας, τον εν εξελίξει μετασχηματισμό της αγοράς και το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο IT. Μεταξύ άλλων, θέτει επί τάπητος τις σύγχρονες προκλήσεις στον τεχνολογικό τομέα και τις ανταγωνιστικές λύσεις που προσφέρει η Dataways, δίνοντας έμφαση στο cloud και το business continuity.

Πείτε μας δυο λόγια για το πώς γεννήθηκε η Dataways, τα πρώτα βήματα και τα milestones της εταιρίας έως σήμερα;

H Dataways ξεκίνησε σαν ιδέα μέσα από μια συζήτηση φίλων και στην ουσία μέσα από μια ευκαιρία που μας δόθηκε με την λειτουργία και ενεργοποίηση του point of presence της Deutsche Telecom / France Telecom στη Θεσσαλονίκη. Η ανάδοχος του έργου ήθελε να το αναλάβει μια εταιρία με εξειδίκευση και τεχνογνωσία. Και έτσι αποφασίσαμε με τον συνεργάτη μου πλέον και συνιδρυτή της Dataways, Τάσσο Παπαδόπουλο, να ξεκινήσουμε τη δική μας εταιρία για το σκοπό αυτό. Με το project αυτό και τη σημαντική γνώση του συνεργάτη μου, ξεκινήσαμε το 2000 τη δράση μας σαν εταιρία ISP. Στη συνέχεια και με την προσθήκη εξειδικευμένων ανθρώπων στην ομάδα μας, μεγαλώσαμε την οικογένεια υπηρεσιών που προσφέρουμε. Έτσι πλέον παρέχουμε λύσεις και υπηρεσίες στους τομείς των cloud υπηρεσιών, κυβερνοασφάλειας, υποδομής και συνεργασίας.

Η Dataways, στην 24χρονη πορεία της έως και σήμερα έχει πετύχει πολλά και σημαντικά milestones με μερικά εξ αυτών να είναι:

  • Στο ξεκίνημά μας καταφέραμε να γίνουμε ένας καίριος εναλλακτικός πάροχος μισθωμένου Internet (DIA) στη Θεσσαλονίκη, με πολύ μεγάλο πελατολόγιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Το 2003 παρουσιάσαμε στην ελληνική αγορά ένα all-in-one software προϊόν, το iNODE, που κάλυπτε όλες τις βασικές, δικτυακές, λειτουργίες επικοινωνίας μιας επιχείρησης (email, files, VPN, security, κ.α.). Το iNODE συνεχίζει την πορεία του έως και σήμερα, μάλιστα με πάνω από 2.700 εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • To 2012, σε ένα πολύ πρωτοπόρο εγχείρημα, δημιουργήσαμε το δικό μας οικοσύστημα cloud υπηρεσιών, το Cyano Cloud, το οποίο έχοντας ανταγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια με εταιρίες μεγαθήρια του εξωτερικού, παραμένει μια από τις κορυφαίες σε απόδοση επιλογές cloud στην Ελλάδα.
  • Το 2019, μετά από δύο χρόνια ανάλυσης της αγοράς και βλέποντας την ανάγκη που δημιουργείται για συνδρομητικές υπηρεσίες, σχεδιάσαμε νέες managed & subscription based security services, με συνεργάτη τη Cisco. Μάλιστα ήμασταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που το έκανε αυτό.

Πώς διαφοροποιείται η εταιρία σας στο πολύ ανταγωνιστικό τοπίο του ΙΤ περιβάλλοντος στην Ελλάδα;

Καταρχήν, μια έντονη διαφοροποίηση μας είναι στο κομμάτι του cloud offering μας. Το γεγονός ότι έχουμε ιδία υποδομή, μας δίνει τη δυνατότητα end-to-end διαχείρισης, πετυχαίνοντας εξασφαλισμένα υψηλή ποιότητα και απόδοση υποδομής και υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό και με ένα σύνολο άλλων επιμέρους χαρακτηριστικών, μας καθιστά πολύ καλή επιλογή σχετικά με αντίστοιχες προτάσεις και προσφορές της αγοράς.

Στη λοιπή δράση της εταιρίας, εσωτερικά αναπτύσσουμε τμήματα γνώσης και έρευνας σε θέματα που απασχολούν τον χώρο του networking και συγκεκριμένα εταιρικής δικτυακής υποδομής που αποτελεί τον χώρο δράσης μας. Αναλύουμε τρέχουσες απαιτήσεις και τεχνολογικές τάσεις, και αναπτύσσουμε και αξιοποιούμε ειδικότητες και τεχνογνωσία σε κάθετα offerings τα οποία προσφέρουν διαφοροποίηση και χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας.

Στόχος είναι από το σύνολο των λειτουργιών και χαρακτηριστικών που έχουν οι κατασκευαστές εξοπλισμού και λύσεων πληροφορικής, να μπορέσουμε να επιλέξουμε κάποιες ιδιαίτερες λειτουργίες στις οποίες θα εντρυφήσουμε και αναπτύξουμε μεγάλη τεχνογνωσία έτσι ώστε να είμαστε δυνητική επιλογή βάση της εν λόγω γνώσης.

Πώς βλέπετε τον εν εξελίξει μετασχηματισμό τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα; Απαιτείται πολύς δρόμος ακόμη πιστεύετε;

Ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας έχουν διαφορετική ταυτότητα και χαρακτηριστικά λειτουργίας. Αποτέλεσμα αυτού, να πρέπει να τους διαχωρίσεις και να έχεις ξεχωριστή προσέγγιση. Ο δημόσιος τομέας δεν αποτελεί πρωταρχικό τομέα δράσης και διεκδίκησης έργων για την Dataways. Ο βασικός τομέας δράσης μας, είναι ο χώρος ιδιωτικών σχημάτων και εταιριών, στον οποίο διακρίνουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις τόσο σε υποδομές όσο και σε διοικητική κουλτούρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της αγοράς, δεν επιτρέπει την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. Έχουμε όμως κάνει τοποθετήσεις και «χτίσει» χαρτοφυλάκιο λύσεων που αποτελεί την κυρία πρόταση μας προς την αγορά. Η βασική μας πραγμάτευση, στοχεύει στην επίτευξη επιχειρησιακής συνέχειας. Η αγορά ανταποκρίνεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση μας με το αποτέλεσμα να ξεπερνάει τις αρχικές μας προσδοκίες. Απόδειξη αυτού αποτελούν οι σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις μας τόσο στην παροχή Cloud υπηρεσιών μέσω του Cyano Cloud IaaS, BaaS και DRaaS offering όσο και στις managed υπηρεσίες security ως Managed Security Service Provider.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω covid όσο και λόγω ανάγκης ανάπτυξης και αντιμετώπισης ανταγωνισμού, οι εταιρίες έχουν αρχίσει να εντάσσουν και να συζητούν εντονότερα τον σχεδιασμό υποδομών και λύσεων. Πλέον η πληροφορική δεν λογίζεται σαν κόστος, αλλά εκτιμάται η βοήθεια που δίνει στη δράση και την καθημερινότητα μιας εταιρίας. Βέβαια, τα περισσότερα εταιρικά σχήματα στη χώρα μας είναι μικρά, γεγονός που τα δυσκολεύει να ακολουθήσουν τους τεχνολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτείται με τις παρούσες συνθήκες. Παρόλα αυτά, λαμβάνουν υπόψη την ψηφιακή τους αναβάθμιση και επενδύουν περισσότερο στην τεχνολογία η οποία έχει κερδίσει τη θέση της ως μέρος της ευρύτερης εταιρικής στρατηγικής.

Dataways-Office-2.jpg?mtime=20240721171209#asset:492002


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας σήμερα αναφορικά με τις τεχνολογικές τους ανάγκες και πώς η Dataways απαντά στις ανάγκες αυτές;

Οι προκλήσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας είναι ποικίλες και πολυσύνθετες. Μία κύρια εξ αυτών είναι η αποδοτικότερη διαχείριση του προϋπολογισμού και η τοποθέτηση προτεραιοτήτων. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση των τμημάτων IT με αξιόλογα στελέχη τα οποία θα σχεδιάσουν και θα προτείνουν στη διοίκηση μαζί με τον κατάλληλο εξωτερικό συνεργάτη ο οποίος αναλαμβάνει την υλοποίηση της επένδυσης.

Εμείς σαν Dataways τοποθετούμαστε στη δικτυακή υποδομή και στο πάντα νευραλγικό κομμάτι της επιχειρησιακής συνέχειας. Το business continuity, παράλληλα με τις κεντρικές εφαρμογές είναι απαραίτητο σε κάθε εταιρία. Είναι το πλάνο πάνω στο οποίο βασίζεται η επιχειρησιακή λειτουργία. Η απαραίτητη πολιτική βάση της οποίας η εταιρία θα ανταποκριθεί σε τυχόν πρόβλημα και θα επανακάμψει χωρίς συνέπειες για την ίδια.

Αυτή είναι η κύρια απαίτηση που έχουμε από την αγορά και καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε από την πρώτη μας επικοινωνία μέχρι και την τελική τοποθέτηση για την υλοποίηση. Και αυτό πρεσβεύουμε, θέλουμε να είμαστε οι άνθρωποι που με τις ενέργειες τους διασφαλίζουν την ορθή και ακλόνητη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Πώς έχει εξελιχθεί η ζήτηση υπηρεσιών cloud στην Ελλάδα και ποιες τάσεις καθοδηγούν αυτήν την ανάπτυξη;

Προσωπικά διαχωρίζω τον χαρακτήρα της πληροφορικής στην χώρα μας Ελλάδα σε προ και μετά covid. ΟΙ δραστικές αλλαγές που επέφερε στην καθημερινή λειτουργία η πανδημία με τη remote εργασία και την απαίτηση ευελιξίας στο σύνολο των λειτουργιών, οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των υπηρεσιών cloud και την κάλυψη απαιτήσεων μέσω των υπηρεσιών αυτών.

Επίσης οι μεγάλοι hyperscalers, με τις υποδομές και τις υπηρεσίες που έχουν δημιουργήσει, προκαλούν τις τελικές εταιρίες να κάνουν ολοένα και περισσότερη χρήση των υποδομών και υπηρεσιών αυτών. Και μέσα από αυτή την αύξηση χρήσης επωφελούμαστε και εμείς γιατί η αγορά εκπαιδεύετε και ενημερώνετε τάχιστα και οφείλει να «χωνεύσει» και να εγκλιματιστεί συντομότερα στις προκλήσεις.

Η περίοδος του covid είχε αρνητικές συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δημιούργησε μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού και ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην τελική παράδοση μιας παραγγελίας, που και αυτό με τη σειρά του συνετέλεσε περαιτέρω στην ανάγκη μετάβασης σε cloud υποδομές.

Οι τάσεις που οδήγησαν σε αυτή την ανάπτυξη ήρθαν για να μείνουν. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από την καθημερινότητα στις εταιρίες αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ως αποτέλεσμα, η ελαστικότητα, ευελιξία αλλά και προσαρμοστικότητα που καλύπτει η λύση cloud να αποτελεί κύριο λόγο επιλογής. Συν ότι πλέον η προμήθεια εξοπλισμού που ήταν μέρος επενδυτικού σχεδίου να έχει περάσει σε λειτουργικό έξοδο και όχι κεφαλαιακό, μία τάση που η έννοια του subscription έχει «καλλιεργήσει» στην αγορά παγκοσμίως.

Επιπλέον, πολλές εταιρίες στην παρούσα φάση πειραματίζονται με εφαρμογές, λειτουργίες και νέες διαδικασίες. Και μέσω μιας cloud υποδομής μπορούν να ρυθμίσουν λειτουργίες και applications τα οποία κάνουν proof of concept για αξιοποίηση στην καθημερινότητα τους. Είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την cloud υποδομή πολύ πιο εύκολα από να στήσουν αντίστοιχο εξοπλισμό και να τον λειτουργήσουν εσωτερικά.

Πιστεύω ότι οι τάσεις είναι πλήρως αναπτυξιακές με την έννοια ότι θα μεγαλώνει η ανάγκη για cloud υπηρεσίες όσο παλαιώνει ο υφιστάμενος εξοπλισμός που έχουν οι εταιρίες εσωτερικά. Βλέπουμε δηλαδή την τάση ο εξοπλισμός αυτός να αντικαθίσταται με cloud υπηρεσίες και όχι με νέο physical. Φυσικά δεν είναι πανάκεια για όλα αλλά η κινητικότητα προς συνδρομητικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα αυξητική.

Σε πρόσφατο άρθρο σας αναφέρετε ότι το cloud της εταιρίας σας, το Cyano Cloud, αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτιά αναφορικά το σχεδιασμό του. Τι διαφοροποιεί τις λύσεις cloud της Dataways από τον ανταγωνισμό όσον αφορά την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών;

Ισχύει ότι ο νέος σχεδιασμός της υποδομής έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα για τον τελικό πελάτη και έχει πάρα πολλά διαφοροποιά στοιχεία ακόμα και από τους hyperscalers. Σίγουρα ότι είμαστε στην Ελλάδα μας δίνει ένα πλεονέκτημα και μια κάλυψη έναντι της έννοιας του latency. Πέραν από αυτό η Dataways έχει καταφέρει με τη νέα της υποδομή να παρέχει scalability και productivity, σε πραγματικά πολύ υψηλό επίπεδο και να καλύψει LΑΝ-like απαιτήσεις.

Έχει γίνει σχεδιασμός ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω μεγιστοποίηση των resources ώστε να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης πολύ υψηλών απαιτήσεων από τελικούς πελάτες. Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση η τεχνογνωσία μας, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητά μας – System Integrator και ISP εδώ και 24 χρόνια - αποτελεί ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που πραγματικά της δίνει edge έναντι του ανταγωνισμού. Αυτό, γιατί μέσω της Dataways μπορεί να απολαύσει ο τελικός πελάτης μια πλήρη διαχείριση της υποδομής του end-to-end, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Τέλος, το after sales support και η υποστήριξη κατά τη διάρκεια της παρεχόμενης υπηρεσίας είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της εταιρίας γιατί περιλαμβάνεται μέσα στην υπηρεσία. Είναι υποχρέωση να είμαστε πάντα δίπλα στον τελικό πελάτη / συνεργάτη μας. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που στο Cyano Cloud δεν έχουμε κρυφές χρεώσεις με ογκοχρεώσεις μεταφοράς δεδομένων όπως σε αντίστοιχα hyperscale cloud περιβάλλοντα.

Eleftherios-Tsakiridis-CEO-Dataways-2.png?mtime=20240721170809#asset:492000


Πώς βλέπετε την εγχώρια αγορά Πληροφορικής γύρω από τις εξαγορές - συγχωνεύσεις και τις επενδύσεις;

Η εγχώρια αγορά πληροφορικής αποτελείται κατά κόρον από μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων εταιριών. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι αναγκαίες για την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Κάθε μία εταιρία ανεξάρτητα του μεγέθους, έχει ανάγκη τον άλλο και οι μεγάλες εταιρίες για να καλύψουν λειτουργίες και απαιτήσεις, σε προσωπικό και τεχνογνωσία, έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν μικρότερα σχήματα. Υπάρχει μεγάλη δυναμική η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Βλέπουμε ότι πλέον μεγάλα ελληνικά σχήματα μεγάλωσαν τόσο που αποτελούν ανταγωνιστική δύναμη ακόμα και για διεθνείς εταιρίες. Οπότε εάν μια εταιρία πληροφορικής έχει στόχο να μπορέσει να εξαγάγει την τεχνογνωσία της, χρειάζεται ένα μεγάλο σχήμα. Πρέπει να πιάσει έναν συγκεκριμένο όγκο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε διεθνή projects και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μέσω επενδύσεων και εξαγορών, καθώς και ενσωμάτωση τεχνογνωσίας και προσωπικού από μικρότερα σχήματα.

Μπορείτε να μοιραστείτε το όραμα και την στρατηγική της εταιρίας σας για τα επόμενα τρία χρόνια για τους τομείς δράσης σας;

Τα τρία χρόνια είναι πλέον ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για τον καθορισμό στρατηγικής μιας εταιρίας. Το κύριο μέλημα μας είναι η αμεσότερη τοποθέτηση μας σε ανάγκες της αγοράς και η σύντομη κάλυψη στόχων. Δηλαδή οι επενδύσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην εταιρία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και όχι όπως λέγαμε παλιά σε βάθος πενταετίας και δεκαετίας. Ήδη η τριετία φαντάζει σαν μεγάλο χρονικό διάστημα με βάσει τις εξελίξεις και τη δυναμική που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά.

Η στρατηγική της εταιρίας μας είναι γύρω από το business continuity. Αυτό είναι κάτι που προσφέρουμε με το σύνολο των λύσεων και της τεχνογνωσίας μας. Μια τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία 24 χρόνια και που μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε στο 100% τους πόρους και τις δυνατότητες που έχουμε, τόσο τους ανθρώπινους, όσο και τους τεχνολογικούς. Συν φυσικά τις επενδύσεις που έχουμε κάνει σε λειτουργίες που αναφέραμε ήδη για τις υπηρεσίες cloud.

Η στρατηγική μας στο business continuity αφορά το πως μια εταιρία μπορεί με σωστό σχεδιασμό να ανταποκριθεί σε δυσμενή σενάρια έχοντας λειτουργία όσο πιο κοντά στο 100%, τόσο από θέμα κυβερνοασφάλειας όσο και από λοιπούς παράγοντες. Οπότε είναι ένας συνδυασμός υποδομής, cyber security, σχεδιασμού λύσεων, υποδομών backup, τα οποία όλα μαζί προσφέρουν την επιχειρησιακή συνέχεια.

Ποιες βασικές τάσεις του κλάδου προβλέπετε ότι θα διαμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών πληροφορικής και πώς προετοιμάζεται η εταιρία σας για να ανταποκριθεί σε αυτές τις τάσεις;

Σίγουρα τάσεις του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής έχουν να κάνουν στην παρούσα φάση με την κυβερνοασφάλεια και με την κάλυψη και εξασφάλιση διαρκούς και μη προβληματικής λειτουργίας μεσώ συστημάτων backup και disaster recovery. Πιστεύω αυτές είναι οι τάσεις της δικής μας δράσης.

Ο κλάδος, με τη λαίλαπα του ΑΙ, ψάχνει να βρει έξυπνες διαφοροποιήσεις και τρόπους να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα τα οποία παράγει ώστε να μπορέσει να βγάλει συμπεράσματα για ορθή και επιτυχημένη λειτουργία. Οπότε βλέπουμε γενικά πέρα των δικτυακών υποδομών cloud, business continuity, cyber security, έντονη τάση προς έξυπνα συστήματα υποστήριξης της ίδιας της εταιρίας ως προς το decision support.

Dataways-Office-3.jpg?mtime=20240721170839#asset:492001


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr