Πώς το ESG μπορεί να αποδιοργανώσει μία μικρομεσαία επιχείρηση εάν δεν γίνει σωστός προγραμματισμός λειτουργικού κόστους.
Μπορεί το ESG να μην οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη; Πολύ πιθανόν εάν η επιχείρηση που προσπαθήσει να εφαρμόσει πολιτικές ESG (Environment, Social, Governance) είναι μικρομεσαία και με ‘γυάλινα πόδια’. Το κόστος εφαρμογής πολιτικών που να είναι φιλικές με το περιβάλλον, να έχουν κοινωνικό προσανατολισμό και πιστή εφαρμογή των όρων εσωτερικής διακυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις μοχλεύεται σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με τα έσοδα και πιθανόν τις επενδύσεις της εταιρείας. Με απλά λόγια, για να εφαρμοστούν οι κανόνες ESG σε μία επιχείρηση με τζίρο 10.000.000 ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθούν από την καθαρή θέση της επιχείρησης τουλάχιστον 200.000 προκειμένου να πληρωθούν οι μελετητές (ιδιαίτερα στα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας), να δοθούν κοινωνικές υπεραξίες και να εφαρμοστούν κανόνες διακυβέρνησης από την εταιρεία. Ειδικά στο θέμα του Governance ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγές και στο Δ.Σ αλλά και να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα 2-3 υψηλόμισθων υπαλλήλων που θα είναι επιφορτισμένα να παρακολουθούν την καλή και σύννομη λειτουργία της επιχείρησης.
Στρέβλωση των ταμειακών ροών
Eπι της ουσίας, η εφαρμογή δράσεων ESG σε μία επιχείρηση που δεν πατά γερά στα πόδια της και έχει αυξημένα λειτουργικά έξοδα μπορεί να οδηγήσει είτε σε αλλαγή διάθεσης ταμειακών ροών με απρόβλεπτες συνέπειες είτε σε μείωση ταμειακών ροών, επίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και μάλιστα χωρίς εμφανή οφέλη. Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο εάν μέσα στη χρήση, η επιχείρηση βρεθεί με έκτακτα έξοδα ή ζημιές. Εκεί και θα αναστείλει το πρόγραμμα ESG έχοντας πληρώσει αρκετά χρήματα σε μελέτες και θα έχει ξεμείνει από πολύτιμη ρευστότητα.
Τραπεζικά δάνεια για δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος ESG σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι δαπάνες αυτές μπορεί να προέλθουν και από ‘πράσινες’ δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες αλλά με επιτόκια που θα είναι σχετικά αυξημένα σε σχέση με τα απλά επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τις πρακτικές που έχουν ξεκινήσει από το 2023 και μετά, ένα δάνεια με στόχο την ‘πράσινη’ και ‘βιώσιμη’ ανάπτυξη έχει επιτόκιο πάνω από 200 μονάδες βάσης σε σχέση με τα απλά επιχειρηματικά δάνεια.
Βέβαια, μπορεί, επικαλούμενη τον στόχο της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και της ‘πράσινης’ ανάπτυξης μπορεί η επιχείρηση να πετύχει μεγαλύτερα ποσά και με καλύτερους όρους αποπληρωμής. Επιπλέον αποκτά άμεση πρόσβαση σε κονδύλια από την Ε.Ε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο για κάποια μικρομεσαία επιχείρηση για να προχωρήσει σε δανεισμό (‘πράσινο δάνειο’) με στόχο να αναπτύξει την διαδικασία του ESG.
Σχόλια