NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πληροφορική: Το «κυνήγι» της αναζήτησης εργαζομένων... και οι μισθοί στην Ελλάδα

Πληροφορική: Το «κυνήγι» της αναζήτησης εργαζομένων... και οι μισθοί στην Ελλάδα

Αν και δεν μπορούν, εύλογα, να ανταγωνιστούν τιμές και μεγέθη του εξωτερικού σίγουρα αποτελούν ένα καλό δέλεαρ για όποιον έχει τις δεξιότητες και την όρεξη για εργασία σε ελληνική (ή πολυεθνική) εταιρεία στη χώρας μας στον τομέα της Πληροφορικής. Ο λόγος για τις θέσεις εργασίας στον εν λόγω κλάδο που συνεχώς ανοίγουν ελέω των αυξανόμενων αναγκών.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της Randstad (Technology HR Trends), o κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην ελληνική αγορά εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι η εύρεση προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τους εργοδότες και τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 72% των επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024.

Την ίδια στιγμή, το 21% των εταιρειών του κλάδου δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του.

Από 1500... μέχρι και 15.000 ευρώ μεικτά

Όπως παρουσιάζει η εν λόγω έρευνα, ένας νέος graphic designer μπορεί να έχει μεικτές αποδοχές 1,500 ευρώ ως χαμηλότερο μισθό ενώ θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 3,200 ευρώ ως υψηλότερη αμοιβή στην θέση αυτή.

Βέβαια για κομβικές θέσεις ευθύνης οι αμοιβές εκτοξεύονται: Στελέχη όπως Chief Information Officer (CIO) ή Chief Technology Officer (CTO) μπορούν να λάβουν μίνιμουμ 7,000 ευρώ, ενώ ως «ταβάνι» εμφανίζεται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15.000 ευρώ.

1_240716_135841.jpg?mtime=20240716135841#asset:491053


Όλοι χρειάζονται ταλέντα - Μια διεθνής ανάγκη

Εστιάζοντας στη «μεγάλη εικόνα», φαίνεται πως η δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένων ταλέντων είναι μια διεθνής τάση: Για την ακρίβεια, το 76% των εργοδοτών στην Πληροφορική παγκοσμίως δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Παράλληλα, ο τομέας της Κυβερνοασφάλειας χρειάζεται 4 εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενους, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς.

Επίσης η κατασκευή CHIPS (ημιαγωγοί) απαιτεί 1 εκατομμύριο ειδικευμένους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τελευταία έρευνα της ManpowerGroup Global Insights η οποία παρουσιάζει επίσης 8 βασικές τάσεις που δείχνουν πως το μέλλον της καινοτομίας εξαρτάται από ένα υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Εξέλιξη της ΑΙ: Από την αρχική έκπληξη στην πρακτική εφαρμογή

Η χρήση ΑΙ στον χώρο εργασίας αυξήθηκε κατά 24% το 1ο τρίμηνο του 2024, με 1 στους 4 εργαζόμενους να έχει χρησιμοποιήσει εργαλεία ΑΙ από τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με 1 στους 5 τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι περισσότεροι ηγέτες (78%) ανησυχούν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους αρκετά γρήγορα για να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις. ΑΙ και ML αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη δημιουργία επιχειρηματικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και παραγωγικότητας.

Υιοθέτηση του Cloud

Η επιτάχυνση της υιοθέτησης cloud και AI οδηγεί σε ανάγκη για εξειδικευμένο ταλέντο στη δημιουργία και συντήρηση κέντρων δεδομένων (data centers).

Τα Soft skills στον κλάδο της Πληροφορικής

Ο ταχύς ρυθμός καινοτομίας αναδεικνύει τη σημασία των προσωπικών δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η κριτική σκέψη και η προσαρμοστικότητα. Σε ένα περιβάλλον που απαιτεί ευέλικτες και συνεργατικές ομάδες, οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις δεξιότητες. Η TN ενισχύει την ανάγκη για προσωπικές δεξιότητες, με την ακεραιότητα και το στρατηγικό όραμα να αποτελούν κρίσιμα στοιχεία.

Τα CHIPS

Μετά τις πρόσφατες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ασία, κατασκευαστές και κυβερνήσεις επενδύουν στην εγχώρια παραγωγή CHIPS Μέχρι το 2030, θα χρειαστούν πάνω από ένα εκατομμύριο επιπλέον ειδικευμένοι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Τα Κβαντικά Άλματα

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν κβαντικές δεξιότητες υπερβαίνει αριθμητικά τους υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα σε αναλογία 3 προς 1. Οι εργοδότες Πληροφορικής πρέπει να δημιουργήσουν ή να αντλήσουν εμπειρογνωμοσύνη για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις της κβαντικής τεχνολογίας.

Το Μέλλον του ΙΤ είναι «Πράσινο»

Η παγκόσμια αγορά «πράσινης» τεχνολογίας και βιωσιμότητας προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 13,76 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 51,09 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030. Οι ειδικοί Πληροφορικής πρέπει να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες που να επικεντρώνονται στην υποστήριξη των προσπαθειών βιωσιμότητας και στη μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Η Κυβερνοασφάλεια και η Ανθεκτικότητα

Οι παγκόσμιες δαπάνες για την κυβερνοασφάλεια αναμένεται να φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν σε τεχνολογίες που θα εξασφαλίζουν την επιχειρηματική συνέχεια και τη διαχείριση των κινδύνων. Το ταλέντο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας θα γίνει όλο και πιο περιζήτητο και δυσεύρετο τα επόμενα χρόνια.

Χτίζοντας τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που Δίνει Προτεραιότητα στον Άνθρωπο

Ο εκδημοκρατισμός της ΤΝ έχει εστιάσει στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι εργοδότες που δίνουν προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης θα επωφεληθούν. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, το 86% των ηγετών επιχειρήσεων εξετάζουν πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προωθήσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων, το 83% σχεδιάζουν να επανεκπαιδεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και το 82% επενδύουν σε νέα ταλέντα. Παρά ταύτα, το 95% των εργαζομένων εκφράζουν σκεπτικισμό για την εμπιστοσύνη τους στις εταιρείες να εξασφαλίσουν θετικά αποτελέσματα. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ της αισιοδοξίας των ηγετών και του σκεπτικισμού των εργαζομένων είναι κρίσιμο για τη διακράτηση ταλέντων και την αφοσίωση. Η στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού και η παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων μπορούν να απελευθερώσουν πόρους που θα επανεπενδυθούν για να υποστηρίξουν την καινοτομία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr