NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το ESG... σταθερά στην ατζέντα των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Το ESG... σταθερά στην ατζέντα των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Τι και αν τους τελευταίους μήνες (12-18 μήνες) έχουν «πέσει οι υψηλοί ρυθμοί» στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, η προτεραιότητα του ESG στις εν λόγω συναλλαγές δεν έχει ατονήσει.

Απεναντίας η σημασία του due diligence στο ESG έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες, ενώ 4 στους 5 dealmakers λένε ότι οι ευρύτεροι προβληματισμοί του ESG εντάσσονται πλέον σταθερά στην ατζέντα τους για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές – έναντι 74% το 2023.

Αυτό αποτυπώνεται σε τελευταία ειδική έρευνα της KPMG γύρω από το ζήτημα και μάλιστα περισσότεροι από τους μισούς dealmakers δηλώνουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια το due diligence στο ESG θα εντάσσεται στις περισσότερες συναλλαγές.

Πρέπει να σημειωθεί από την άλλη πλευρά πως σε μια πρώτη - παρόμοια - έρευνα το 2022, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι οι επαγγελματίες των συναλλαγών αντιμετώπιζαν πρακτικές προκλήσεις στη διαχείριση του ESG, παρά την αυξανόμενη σημασία στο due diligence του ESG.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα: «Με επιταχυνόμενο ρυθμό οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πλέον τη θεμελιώδη σημασία που έχει η διενέργεια του ESG DD στο πλαίσιο αποτίμησης μιας M&A συναλλαγής είτε σε επίπεδο δημιουργίας αξίας (value creation) ή αναγνώρισης/ ποσοτικοποίησης του ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια από την ενσωμάτωση του ESG DD στις βασικές προϋποθέσεις για τη διερεύνηση και άντληση κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη χρηματοδότηση των εν λόγω συναλλαγών»

Οι επαγγελματίες πιστεύουν στην αξία της αναγνώρισης των κινδύνων γύρω από τη βιωσιμότητα

Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι επαγγελματίες εκτελούν due diligence στο ESG κυρίως επειδή πιστεύουν στην οικονομική αξία της αναγνώρισης των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της συναλλαγής. Ένα επιπλέον κίνητρο των επενδυτών είναι η πεποίθηση ότι το due diligence στο ESG βοηθά να καλυφθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις, όπως αναφέρθηκε από το 44% των ερωτηθέντων παγκοσμίως.

Υπάρχουν όμως διαφορές στην αντίληψη... και προβληματισμοί

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιλαμβάνονται το due diligence στο ESG ως πιο σημαντικό λόγω των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων των ενδιαφερομένων μερών. Το τι σημαίνει αυτό, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει μεταξύ επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για τους ομόρρυθμους εταίρους ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι απαιτήσεις των ετερόρρυθμων εταίρων τους (LP) παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, περίπου δύο στους τρεις ερωτηθέντες αναφέρουν ότι το due diligence στο ESG έχει καταστεί πιο σημαντικό για αυτούς μετά από πρόσφατη ανανέωση της στρατηγικής τους.

Παρά τις σαφείς ενδείξεις της αυξανόμενης σημασίας του ESG στις συγχωνεύσεις και εξαγορές, υπάρχουν ορισμένοι προβληματισμοί σχετικά με τις επενδύσεις. Το 60% των εταιρικών επενδυτών και το 80% των χρηματοοικονομικών επενδυτών έχουν ορίσει χαμηλούς προϋπολογισμούς για το due diligence στο ESG – δυνητικά περιορίζοντας και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα των εξωτερικών συμβούλων να εκτελούν due diligence υψηλής ποιότητας καθώς χρειάζεται ένα αυξανόμενο αριθμό dealmakers.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr