Μέσα από μία λαμπρή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien, τίμησαν και αναγνώρισαν την φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον σπουδαίο τους ρόλο.
Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, η Α.Ε. ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Βασίλης Οικονόμου, η Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση, κα Άννα Διαμαντοπούλου, o Πρόεδρος του Ιδρύματος «Coeurs Pour Tous» κ. Αυξέντιος Καλαγκός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Ηγεσίας, καθώς και άλλοι Πρόεδροι Οργανισμών, Φορέων και Συλλόγων.
Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της Προέδρου των Prix Galien Greece, κας Τζένης Περγιαλιώτου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η επιστήμη χωρίς σύνορα, η υγεία χωρίς σύνορα. Η καινοτομία κι εξέλιξη στην υπηρεσία των ανθρώπων, όπου υπάρχει άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, κοινωνικής δύναμης και οικονομικού υπόβαθρου. Όραμα των Prix Galien Greece είναι να αποτελέσουμε το συνδετικό κρίκο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας, των ερευνητών των ασθενών και της κοινωνίας, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν από κοινού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών».
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Περγιαλιώτου εστίασε στην αναγκαιότητα της έρευνας και της ανάγκης επιβράβευσης των συλλόγων ασθενών: «Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία για την ανεκτίμητη αξία των καινοτόμων προϊόντων και των νέων τεχνολογιών για την υγεία όλων μας. Για το λόγο αυτό αναδεικνύουμε το σπουδαίο έργο των Ελλήνων ερευνητών που, όχι μόνο οδηγεί στην ανακάλυψη αποτελεσματικών φαρμάκων, αλλά συμβάλλει στην έλευση κλινικών μελετών στη χώρα μας, που αποτελούν αναμφίβολα ένα σημαντικό πόλο τόνωσης της εθνικής οικονομίας. Επιδιώκουμε να παρακινήσουμε τους Συλλόγους Ασθενών να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Και τους επιβραβεύουμε όταν το κάνουν. Γιατί δίνουν μεγάλο αγώνα και η κοινωνία πρέπει να ακούσει και να μάθει μέσα από τη δική τους εμπειρία πώς μπορεί να προλάβει μια νόσο, να συμπαρασταθεί σε έναν χρονίως πάσχοντα, να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας».
Προκειμένου να αποδείξει έμπρακτα την άρρηκτη σχέση των καινοτόμων φαρμάκων με την ίδια τη ζωή, η κα Περγιαλιώτου απένειμε έπαινο τιμής στην Κατερίνα Αθανασιάδου, ένα νέο κορίτσι από τη Θεσααλονίκη, που με τη δύναμη ψυχής της και την πολύτιμη συνδρομή των καινοτόμων θεραπειών κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Τον τιμητικό έπαινο παρέδωσε στην Κατερίνα Αθανασιάδου η Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκοποβολής, κα Άννα Κορακάκη
Την απονομή των φαρμακευτικών βραβείών Prix Galien Greece – εφάμιλλων των βραβείων Νόμπελ – έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Pharma Innovation Forum, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ποτέ άλλοτε δύο τόσο βαθιά τεχνοκρατικές έννοιες όπως είναι η Έρευνα και η Καινοτομία, δεν ενσωματώνουν, τόσο σθεναρά, στο περιεχόμενό τους την έννοια της Ελπίδας. Ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας η έρευνα και η ανάπτυξη είναι συνώνυμα της προόδου, ενώ η καινοτομία είναι αυτή που αλλάζει τα δεδομένα για την ανθρώπινη ζωή. Η διεξαγωγή των βραβείων Prix Galien, για τρίτη φορά στην Ελλάδα, εμπεριέχουν αυτό τον ισχυρό συμβολισμό, αφού, ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, η έρευνα και η ανάπτυξη στην Υγεία συμβολίζουν και καταδεικνύουν το μονόδρομο μέσα από τον οποίο περνάει και η «θεραπεία» για την πρωτοφανή και πολυσύνθετη κρίση που βιώνουμε την τελευταία οκταετία. Η επένδυση στην καινοτομία της Υγείας για τη χώρα μας δεν αποτελεί μόνο «φάρμακο» για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για την Ελληνική οικονομία».
Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.
Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο στην «μεγάλη» Ελληνίδα ευεργέτιδα κα Αλίκη Περρωτή, για τη σημαντική συνεισφορά της στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ιατρικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κα Αλίκη Περρωτή στη μνήμη των γονιών της δώρισε ένα τεράστιο ποσό της περιουσίας της για την ανέγερση του «Κωνσταντοπούλειου» Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας και τον εξοπλισμό του με υπερσύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, νέες πτέρυγες και χειρουργικά τμήματα, ενώ στο Κέντρο Καινοτόμου Ιατρικής στο John Hopkins της Βαλτιμόρης, ίδρυσε την έδρα «Αλίκη Περρωτή», η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων στην περίθαλψη των ασθενών και στην ιατρική έρευνα. Τέλος, η κα Αλίκη Περρωτή ίδρυσε το κολλέγιο «Δημήτρη Περρωτή» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το πρώτο ιδιωτικό ίδρυμα ανώτερων γεωργικών σπουδών της περιοχής, το οποίο εφοδιάζει με γνώσεις και στόχους τα αυριανά ηγετικά στελέχη στον τομέα της γεωργίας, της γεωργικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της η κα Αλίκη Περρωτή ανάφερε μεταξύ άλλων ότι : «Με μεγάλη συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης παραλαμβάνω σήμερα το βραβείο Pro Bono Humanum. Στη μακροχρόνια ενασχόληση μου με αυτόν τον τομέα επιδίωξα επίμονα να μείνω μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η μοναδική μου ανταμοιβή ήταν να βλέπω τις ζωές των συνανθρώπων μου να μεταμορφώνονται μέσα από προηγμένες υπηρεσίες υγείας. Ο πρωταγωνιστής στο μυαλό μου ήταν και θα είναι πάντα ο ασθενής. Ο συνάνθρωπός μας που στις πιο ευάλωτες στιγμές του εναποθέτει τις ελπίδες του στο σύστημα υγείας». Συνεχίζοντας την ομιλία της η κα Αλίκη Περρωτή ανέφερε: «Το κίνητρό μου για την ενασχόληση με την υγεία ήταν να πραγματοποιήσω το όνειρο του πατέρα μου, Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου, για την ανακούφιση και την υποστήριξη των ασθενέστερων. Αρχικά επιλέξαμε μια υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας και ήμασταν αποφασισμένοι να εδραιώσουμε ένα σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο με πρωτοποριακές εγκαταστάσεις. Σχεδόν 30 χρόνια μετά μπορώ να πω περήφανα ότι το «Κωνσταντοπούλειο» πέτυχε την αποστολή του και ανταποκρίθηκε στο όραμα του πατέρα μου. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τη συνεχή προσφορά του ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού. Σήμερα, συνεχίζω να στηρίζω το νοσοκομείο με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με μοναδικό μου γνώμονα την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών σε αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο». Κλείνοντας την ομιλία της η κα Περρωτή είπε: «Σε στιγμές δύσκολες, οπού η πίστη μας δοκιμάζεται και οι οικονομικές δυνατότητες μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων είναι περιορισμένες είναι εύκολο να κρυφτούμε πίσω από τα προσωπικά μας προβλήματα και να ξεχάσουμε ότι οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή για εμάς, μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή των συνάνθρωπών μας. Ένα πιάτο ζεστό φαΐ, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά θα κάνουν την Ελλάδα μας, που δοκιμάζεται, έναν καλύτερο τόπο. Το βραβείο Pro Bono Humanum με τιμά βαθύτατα. Το αφιερώνω στους αγαπημένους μου γονείς, Θεόδωρο και Μαρούλα Κωνσταντοπούλου, που με μεγάλωσαν με στοργή και αγνές ανθρωπιστικές αξίες και σίγουρα με κοιτούν συγκινημένοι από ψηλά».
Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας.
H κα Agata Jakoncic, Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, στο χαιρετισμό της πριν την απονομή του Βραβείου Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award» αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία συμμετοχής των ασθενών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης και αξιοποίησης των θεραπειών. Όπως επεσήμανε, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, για να αποκτήσουν οι ασθενείς το ρόλο που τους αναλογεί, θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον καθορισμό των υγειονομικών προτεραιοτήτων αλλά και της στόχευσης των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει απαραίτητα να αξιοποιείται η άποψή τους σε θέματα αποτελεσματικότητας και αξίας των φαρμάκων καθώς και συμμόρφωσης των ασθενών. «Πρωτοβουλίες, λοιπόν που αναδεικνύουν και επιβραβεύουν την συνεισφορά των Συλλόγων Ασθενών συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και αν μη τι άλλο είναι αξιέπαινες», σχολίασε η κ. Jakoncic.
Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο Patient Initiative Award συμμετείχαν τριάντα δύο (32) σύλλογοι ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award είναι οι εξής:
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)
- Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚ)
Οι νικητές του βραβείου πέρα από το μετάλλιο των Prix Galien θα μοιραστούν και το ποσό των 10.000 € ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.
Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.
Το συγκεκριμένο βραβείο προλόγισε ο κ. Matti Arvela, General Manager Amgen Hellas, Greece & Cyprus, αιτιολογώντας απόλυτα τη συγκεκριμένη απόφαση της εταιρίας του: "Η Amgen, πρωτοπόρος στο χώρο της βιοτεχνολογίας και της έρευνας από το 1980, στηρίζει το θεσμό των Prix Galien από την πρώτη του κιόλας άφιξη στη Ελλάδα, κατανοώντας την ζωτικής σημασίας ανάγκη να επενδύσει η χώρα στην αναγνώριση της φαρμακευτικής καινοτομίας. Αναδεικνύοντας την αξία της καινοτομίας, ο θεσμός των Prix Galien συμβάλλει στο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ευνοεί τη διενέργεια της φαρμακευτικής έρευνας και θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε υπερήφανοι για την απονομή του Galien Scientific Research Award που αναγνωρίζει και επιβραβεύει Έλληνες ερευνητές που έχουν συμβάλει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, προϊόντων ή μεθόδων για τη διάγνωση ή τη θεραπεία προς όφελος των ασθενών»
Το βραβείο απονεμήθηκε στον Νεκτάριο Ταβερναράκη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, για το σπουδαίο ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Ταβερναράκης ευχαρίστησε τους δασκάλους τους και μέντορές του και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν οι Έλληνες ερευνητές το σημαντικό έργο που επιτελούν και να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια παρά τις αντίξοες συνθήκες που συναντούν στη χώρα μας».
Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:
Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν
- Osimertinib, της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca
Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν
- Nivolumab, της φαρμακευτικής εταιρείας BMS
- Pembrolizumab της φαρμακευτικής εταιρείας MSD
Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση
- Nintedanib, της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim
Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν
- cobas® EGFR Mutation Test v2, της εταιρίας Roche Diagnostics (Hellas)
Σχόλια