NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η άνοδος μετοχών, ομολόγων και ακινήτων έφερε θεαματική αύξηση στις επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών

Η άνοδος μετοχών, ομολόγων και ακινήτων έφερε θεαματική αύξηση στις επενδύσεις των θεσμικών επενδυτών

Το καλύτερο α’ εξάμηνο των τελευταίων 15 ετών ήταν το α’ εξάμηνο 2024 για την ελληνική Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Τα ενεργητικά των επενδυτικών φορέων (Αμοιβαία Κεφάλαια, ΑΕΕΑΠ, Asset Management, Ο.Ε.Ε) αυξήθηκαν, είχαμε σημαντικές εισροές κεφαλαίων και θετικές αποδόσεις.

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 34,32 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 15,27% σε σχέση με το τέλος του 2023. Το 56,2% αφορούσε αμοιβαία κεφάλαια, το 27,7% Asset Management, το 14% αφορούσε ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων ακινήτων) και το 2,1% Εναλλακτικές Επενδύσεις.

Αμοιβαία κεφάλαια: Εισροές προς τα διεθνή ομολογιακά προϊόντα των τραπεζών

Στα αμοιβαία κεφάλαια το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 8,4% και διαμορφώθηκε στα 19,3 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ροές προς τα αμοιβαία κεφάλαια συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και το δεύτερο τρίμηνο και ανήλθαν (εισροές) στα 1,44 δισ. ευρώ. Οι ροές αυτές κατευθύνθηκαν κυρίως σε Διεθνή Ομολογιακά Αμοιβαία κεφάλαια (περίπου 1,3 δισ. ευρώ). Όπως αναφέρει η ΕΘΕ, οι εισροες αυτές επικεντρώθηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης που προσφέρουν οι τράπεζες ως εναλλακτικές τοποθετήσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, και δίνουν την ευκαιρία σε νέους επενδυτές μέσω της επένδυσης σ’ αυτούς να δημιουργήσουν τακτικό εισόδημα ταυτόχρονα με την διατήρηση κεφαλαίου. Η σύνθεση της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν κατά 47% ομολογιακά α/κ, κατά 18% μεικτά, κατά 14% μετοχικά και κατά 12% fund of funds.

H άνοδος των αγορών μετοχών και ομολόγων έφερε υψηλές αποδόσεις στο α’ εξάμηνο

Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη κατά το α’ εξάμηνο σε μετοχές αλλά και η βελτίωση της εικόνας των ομολόγων αύξησε τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που τοποθετούνταν σ’ αυτά. Ενδεικτικά τα μετοχικά α/κ αναπτυσσόμενων αγορών αυξήθηκαν κατά 15,26%, τα μετοχικά α/κ αναπτυγμένων αγορών κατά 13,8%, τα μετοχικά α/κ διεθνών αγορών με 13,19%, τα μετοχικά α/κ Αμερικής με 11,79% και τα μετοχικά α/κ Funds of Funds (αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια) με 11,04%.

Στο σημείο αυτό, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αμοιβαία κεφάλαια ESG, τα οποία αριθμούν 40 (ελληνικά και ξένα) στην ελληνική αγορά με συνολικό ενεργητικό 891 εκατ. ευρώ.

Kλάδος Asset Management

Καταγράφεται αύξηση 6,63% από την αρχή του χρόνου και διαμορφώνεται σε 9,508 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Κλάδος Α.Ε.Ε. Ακίνητης Περιουσίας (εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων)

Συνεχίζεται η θετική πορεία των τελευταίων ετών με το σύνολο των επενδύσεων σε ακίνητα (31/12/2023) να είναι αυξημένο κατά 8,45% σε σχέση με το 2022. Τέλος στον κλάδο Εναλλακτικών Επενδύσεων, το ενεργητικό τους διαμορφώθηκε στα 707 εκατ. ευρώ και τα χαρτοφυλάκια private equities ξεπερνούν τα 470 εκατ. ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr