NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Καινοτομία εκ των έσω: Printec Lab by Found.ation

Καινοτομία εκ των έσω: Printec Lab by Found.ation
11_07_2024
epixeiro icon Startup

Πώς οι εσωτερικοί διαγωνισμοί καινοτομίας αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και τη δύναμη της συνεργασίας εντός ενός εταιρικού περιβάλλοντος.

Μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν σε μόλις 48 ώρες; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Στον ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο, οι εταιρείες πρέπει να κινούνται εξίσου γρήγορα. Γι’ αυτό και στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εσωτερικούς διαγωνισμούς και hackathons, που είναι εξαιρετικές μέθοδοι για να πυροδοτήσουν την καινοτομία. Πρόκειται για σύντομες σε διάρκεια αλλά έντονες δράσεις, που έχουν εξελιχθεί σε ισχυρά εργαλεία για την προώθηση της δημιουργικότητας, την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων τους. Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, οι εσωτερικοί διαγωνισμοί καινοτομίας αναδεικνύονται, τελικά, ως μία βασική στρατηγική για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ομάδων τους.

Αναζωπυρώνοντας τη δημιουργικότητα

Οι εσωτερικοί διαγωνισμοί καινοτομίας (που μερικές φορές παίρνουν και τη μορφή εντατικών hackathons) έχουν σχεδιαστεί για να αλλάξουν τα δεδομένα, οδηγώντας τους εργαζόμενους μίας επιχείρησης να σκεφτούν έξω από τα καθιερωμένα μίας καθημερινότητας στο γραφείο και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με νέους και καινοτόμους τρόπους. Το Harvard Business Review, ήδη από το 2016, είχε εντοπίσει αυτή την τάση, σημειώνοντας πώς τα hackathons μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές καινοτομίες, που ίσως να μην αναδεικνύονταν σε ένα τυπικό εργασιακό περιβάλλον. Για παράδειγμα, το κουμπί “Like” του Facebook, ένα απαραίτητο πλέον χαρακτηριστικό, σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός από τα πρώτα hackathons της εταιρείας. Οι διαγωνισμοί καινοτομίας προωθούν την ανάληψη ρίσκου και την εξερεύνηση νέων ιδεών, προσφέροντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικεντρωθούν πλήρως στην επίλυση προβλημάτων με δημιουργικό τρόπο, συχνά οδηγώντας σε απρόβλεπτα αλλά πολύτιμα για τις επιχειρήσεις αποτελέσματα.

Αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας

Πέρα από την προώθηση της καινοτομίας, οι εσωτερικοί διαγωνισμοί καινοτομίας αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τμημάτων της ίδιας εταιρείας. Συγκεντρώνουν άτομα από διαφορετικά τμήματα, που μπορεί να μην εργάζονται συνήθως μαζί, ενθαρρύνοντας την ελεύθερη ροή ιδεών. Ένα παράδειγμα είναι το “Solvers Challenge” της PwC, όπου ομάδες από διάφορα τμήματα συνεργάζονται για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για τα προβλήματα των πελατών. Πρόκειται για ένα event που όχι μόνο παράγει εξαιρετικές ιδέες, αλλά και ενισχύει την κουλτούρα συνεργασίας εντός της εταιρείας.


LPR59473.jpg?mtime=20240711115009#asset:490248


Αναπτύσσοντας δεξιότητες

Η συμμετοχή σε έναν εσωτερικό διαγωνισμό καινοτομίας αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αφορμή για τους εργαζόμενους να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες. Είναι μία καλή ευκαιρία για την εκμάθηση νέων τεχνολογιών, εργαλείων ή μεθοδολογιών, που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή τους εργασία. Επίσης, προάγουν σημαντικά soft skills, όπως η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση χρόνου και η ομαδική εργασία.

Ενισχύοντας την εργασιακή ικανοποίηση

Η αφοσίωση των εργαζομένων είναι κρίσιμη για την παραγωγικότητα και τη μακροχρόνια παραμονή τους στην εταιρεία, ενώ τα hackathons μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το ηθικό και την ικανοποίησή τους από την εργασία. Πρόκειται για εκδηλώσεις που παρέχουν ένα διάλειμμα από τις καθημερινές εργασίες και τους προσφέρουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι συναρπαστικό και ουσιώδες. Επιπλέον, δίνουν την αίσθηση της επιτυχίας και της αναγνώρισης, καθώς οι ιδέες τους μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την κατεύθυνση της εταιρείας.

Το παράδειγμα της Printec Group

Η Printec Group, μια εταιρεία που ειδικεύεται στον χώρο της τεχνολογίας αυτοματοποίησης συναλλαγών σε 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συνεργάστηκε με το Found.ation για να δημιουργήσει το Printec Lab, έναν εσωτερικό διαγωνισμό καινοτομίας. Στόχος του ήταν να ενδυναμώσει τους εργαζομένους της, ώστε να γίνουν φορείς αλλαγής και να φέρουν πρωτοποριακές λύσεις στην αγορά και στο εσωτερικό της εταιρείας. Το Printec Lab ξεκίνησε με τη φάση σχεδιασμού και λανσαρίσματος, όπου οι ομάδες της Printec και του Found.ation συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του πλάνου του διαγωνισμού, την προώθηση και την επικοινωνία εντός της εταιρείας. Ακολούθησε η φάση ιδεών και τελειοποίησης, καθώς οι συμμετέχοντες ακολούθησαν βήμα-βήμα μια διαδικασία για τη δημιουργία ιδεών, λαμβάνοντας και συμβουλές για την υποβολή αιτήσεων στο Printec Lab. Οι καλύτερες ιδέες προχώρησαν σε μια φάση ανάπτυξης διάρκειας επτά εβδομάδων, όπου οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις προτάσεις τους με τη βοήθεια ειδικών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ημέρα επίδειξης, η οποία περιλάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις των ομάδων και τις αξιολογήσεις τους από την κριτική επιτροπή, καθώς και την ανακοίνωση των νικητών ομάδων και την τελετή απονομής βραβείων. Η συμμετοχή στο Printec Lab είχε θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέπτυξαν νέες δεξιότητες και γνώσεις, καθώς και για την εταιρεία, η οποία απέκτησε ένα αποθεματικό καινοτόμων ιδεών για περαιτέρω ανάπτυξη. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως οι συμμετέχοντες είδαν τις ιδέες τους να δίνουν αξία στην εταιρεία, καθώς μπαίνουν σε φάση υλοποίησης από αυτήν σταδιακά.


printec3.jpg?mtime=20240710171212#asset:490156


Οι εσωτερικοί διαγωνισμοί και τα hackathons αποτελούν πλέον κάτι περισσότερο από μια απλή τάση. Είναι ένα στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανάληψη ρίσκου, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το δυναμικό των ομάδων τους. Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς πιο σύνθετες προκλήσεις, τα εσωτερικά hackathons προσφέρουν έναν δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο για να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ανακαλύψτε πώς το Found.ation μπορεί να σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε τις δυνατότητες καινοτομίας στον οργανισμό σας εδώ, ή μάθετε περισσότερα για εμάς και επικοινωνήστε μαζί μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr