NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ALLIANZ: Η ασφάλιση μεγάλων εκδηλώσεων εγγυάται την επιτυχία τους

ALLIANZ: Η ασφάλιση μεγάλων εκδηλώσεων εγγυάται την επιτυχία τους

Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Euro 2024 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συναρπάζουν και ενώνουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά για τους διοργανωτές εκδηλώσεων, η επιτυχής διεξαγωγή τέτοιων θεαμάτων είναι μια υπόθεση γεμάτη προκλήσεις, είτε πρόκειται για μια πιθανή διαταραχή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, είτε για περιστατικό στον κυβερνοχώρο.

Η πολυετής εμπειρία, τα διδάγματα και ο σχεδιασμός της διαχείρισης πιθανών κινδύνων διασφαλίζουν ότι τα θεάματα και οι διοργανώσεις συνεχίζονται, όπως και η υποστήριξη της ασφάλισης, η οποία κατέχει αναπόσπαστο ρόλο στην πραγματοποίηση των συγκλονιστικών αυτών εκδηλώσεων.

Αθλητικές εκδηλώσεις όπως Euro 2024 και Ολυμπιακοί αγώνες

Αυτό το καλοκαίρι, στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη, φιλοξενώντας δύο από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του κόσμου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πολύμηνο τουρνουά ποδοσφαίρου UEFA Euro Championship ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου στη Γερμανία και σύντομα θα ακολουθήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η διοργάνωση οποιουδήποτε αθλητικού αγώνα συνοδεύεται από προκλήσεις, αλλά όχι περισσότερο από ότι οι πολυαναμενόμενες διοργανώσεις μεγαθήρια όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Euro 2024 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Η φιλοξενία τέτοιων εκδηλώσεων είναι ένα εγχείρημα τεράστιων διαστάσεων, που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου 10.500 αθλητές από περισσότερα από 200 κράτη θα αγωνιστούν για το χρυσό μετάλλιο. Δισεκατομμύρια άλλοι θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι λέγεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Γαλλία. Με τις πωλήσεις εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις συμφωνίες χορηγιών να ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, οι αποδόσεις που διακυβεύονται είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), σχεδόν το σύνολο του κόστους των 4,4 δισ. ευρώ για τη διεξαγωγή τους, χρηματοδοτείται από ιδιώτες μέσω των πωλήσεων εισιτηρίων, της φιλοξενίας και εστίασης, των χορηγιών και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Παρόμοιο ποσό έχει δαπανηθεί για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών στο Παρίσι - το 95% των αγωνιστικών χώρων είναι ήδη κατασκευασμένοι ή προσωρινοί για τις ανάγκες των Αγώνων. Μετά του Αγώνες, πολλοί χώροι διεξαγωγής θα επιφέρουν μακροπρόσθεσμο όφελος στις τοπικές κοινότητες, για παράδειγμα, με τη μορφή κατοικιών και κοινοτικών αθλητικών κέντρων.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 αναμένεται να είναι από τις διοργανώσεις με την υψηλότερη αξία από πλευράς ασφαλισμένων ποσών, κάτι που αντικατοπτρίζει το μέγεθος, την εμπορική αξία και το γεγονός ότι το Παρίσι είναι ο οικοδεσπότης, εξηγεί ο Jan Prechtl, Regional Head of Entertainment Insurance της Allianz Commercial.

«Οι αξίες που συνδέονται με μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις αυξάνονταν ήδη πριν από την πανδημία Covid-19», λέει ο Prechtl. «Το κοινό είναι πλέον παγκόσμιο, και έχουμε δει τα ποσά που ασφαλίστηκαν να αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Και μετά την πανδημία, το κόστος αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω και του πληθωρισμού, κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των εισιτηρίων, των ξενοδοχείων, των ταξιδιωτικών εξόδων κ.λπ. Όλα αυτά συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών ποσών για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις».

«Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Χωρίς την υποστήριξη της ασφάλισης, η διοργάνωση πολλών μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων δεν θα ήταν δυνατή, τουλάχιστον όχι στην κλίμακα που βλέπουμε σήμερα», λέει ο Mark Whayling, Global Product Lead, Entertainment της Allianz Commercial.

Το σόου πρέπει να συνεχίσει

Σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη, από τον φορέα διοργάνωσης του αθλητικού γεγονότος, τη ΔΟΕ, και τις εθνικές οργανωτικές επιτροπές, μέχρι τις εθνικές ομάδες ή μεμονωμένους αθλητές, καθώς και τους χορηγούς, τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας, τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές. «Η ασφάλιση παίζει πλέον κρίσιμο ρόλο στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές καλύψεις, όπως η ασφάλιση περιουσίας και αυτοκινήτου, μέχρι τις διάφορες καλύψεις ευθυνών, όπως η αστική ευθύνη, το ατύχημα και η υγεία, ή την ασφάλιση διευθυντών και στελεχών και την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο. Καθεμία σε διαφορετικό βαθμό, όλες αυτές οι καλύψεις είναι πιθανό να υφίστανται, παρέχοντας πολύτιμη προστασία για αυτές τις εκδηλώσεις, τους διοργανωτές τους, τους συμμετέχοντες και τους θεατές», λέει ο Whayling.

Ίσως η μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά είναι η ακύρωση μιας εκδήλωσης, η οποία καλύπτει τις οικονομικές επιπτώσεις της ακύρωσης ή αναβολής μιας διοργάνωσης λόγω παραγόντων όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι απειλές για την ασφάλεια και η τρομοκρατία ή οι προβληματισμοί για τη δημόσια υγεία. Οι αξίες που καλύπτονται από την ασφάλιση ακύρωσης μιας μεγάλης διεθνούς αθλητικής εκδήλωσης μπορούν εύκολα να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προσθέτει ο Prechtl.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr