NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

​Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (και) στους εργαζόμενους της Ευρωζώνης

​Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (και) στους εργαζόμενους της Ευρωζώνης

Πώς η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί αυξημένα εργατικά ατυχήματα στις χώρες της Ευρωζώνης. Άμεσα εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες οι εργαζόμενοι εξωτερικών χώρων, γεωργίας, κατασκευών και συλλογής απορριμμάτων.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 30°C, ο κίνδυνος ατυχημάτων στον χώρο εργασίας αυξάνεται κατά 5-7% και, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 38°C, τα ατυχήματα είναι 10%-15% πιο πιθανά, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ο Ιούλιος εξελίσσεται σε ένα από τους πιο ζεστούς μήνες των τελευταίων ετών με τον υδράργυρο σταθεροποιημένο πάνω από τους 35 βαθμούς κάθε μέρα. Είχε προηγηθεί το δίμηνο του Μάϊου και Ιουνίου όπου η θερμοκρασία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγές είναι μεγάλες και σε εργασιακό επίπεδο. Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν στην εργασία λόγω υπερβολικής ζέστης αυξάνεται ταχύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρασχέθηκαν στην ETUC από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), 80.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην εργασία λόγω έκθεσης στη ζέστη το 2020-2021 και 67 άνθρωποι πέθαναν λόγω της εργασίας τους σε υπερβολική ζέστη.

Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει σημειώσει αύξηση 42% στους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στην εργασία από το 2000. Οι δέκα χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις σε θανάτους λόγω ζέστης στην εργασία από το 2000 είναι: Ισλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Νορβηγία, Αυστρία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε επίσης τον Μάρτιο ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη έχουν ήδη «οδηγήσει σε αυξημένα περιστατικά θερμοπληξίας και θανάτους μεταξύ των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε αυτούς στους τομείς της γεωργίας, των κατασκευών, της συντήρησης δρόμων και της συλλογής απορριμμάτων». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ευρωπαϊκό εκλογικό μανιφέστο της Ένωσης Ευρωπαικών Συνδικαλιστικών Φορέων ζητά νομοθεσία της Ε.Ε. που να καθορίζει όρια θερμοκρασίας για την εργασία για να αποτρέψει τους εργαζόμενους από τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 30°C, ο κίνδυνος ατυχημάτων στον χώρο εργασίας αυξάνεται κατά 5-7% και, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 38°C, τα ατυχήματα είναι 10%-15% πιο πιθανά. Παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο, μόνο λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθεσία για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των καύσωνα, με μεγάλη ποικιλία στα όρια.

Ο συνομοσπονδιακός γραμματέας της ETUC Τζούλιο Ρομάνια είπε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι κάθε καλοκαίρι δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν άσκοπα τη ζωή τους επειδή δεν έχουμε προσαρμόσει τις εργασιακές μας πρακτικές στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Στα εργοτάξια ή σε αποθήκες, άνθρωποι πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά επειδή αναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται σε προφανώς επικίνδυνες θερμοκρασίες».

Ανάγκη προσαρμογής των ωρών εργασίας στα επαγγέλματα εξωτερικών χώρων

«Η προσαρμογή των ωρών εργασίας για να αποφευχθεί το πιο ζεστό μέρος της ημέρας είναι ένας τρόπος κοινής λογικής για την προστασία των εργαζομένων διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα. Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι οι εργοδότες αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, γι’ αυτό η Επιτροπή πρέπει να το καταστήσει υποχρέωση μέσω της νομοθεσίας για τις μέγιστες θερμοκρασίες εργασίας», συμπλήρωσε.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος

Για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της υπερβολικής ζέστης στους επαγγελματικούς τραυματισμούς, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ενσωματώνει κλιματικά μοντέλα, δεδομένα πληθυσμού, δεδομένα εργατικού δυναμικού από το ILOSTAT και πληροφορίες για την υγεία στην εργασία από την ILO Global Estimates.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr