NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ακίνητα: Ανοδικές τάσεις ολόκληρο το 2024 - οι προτάσεις της κυβέρνησης για το 2025

Ακίνητα: Ανοδικές τάσεις ολόκληρο το 2024 - οι προτάσεις της κυβέρνησης για το 2025

Η ζήτηση για παλαιά και νέα ακίνητα στην Ελλάδα παραμένει αναλλοίωτη και λόγω καλοκαιριού αυξανόμενη σύμφωνα με την εικόνα που έχουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων και συμβολαιογράφοι.

Αυτό οδηγεί σε αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών (από τον Μάιο μέχρι και τώρα) που προβληματίζουν το ελληνικό κοινό. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και το 2024, «χτυπώντας» πρώτα το υψηλών προδιαγραφών τμήμα του real estate και κατόπιν θα επεκταθεί σε όλο τον κλάδο.

Στην ετήσια έκθεσή της 2023 η ΤτΕ αναφέρει ότι «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, καθώς οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι σημαντικές».

Σημειώνει δε πως «οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις».

Εκτιμά, ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή ότι «οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές».

Οι κίνδυνοι και οι λύσεις

Η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπέμπει σήμα κινδύνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων, η οποία οδηγεί και σε άνοδο των ενοικίων, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για το μέσο νοικοκυριό, καθώς καθιστά απαγορευτική την απόκτηση κατοικίας και αυξάνει σημαντικά το κόστος στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Αυτό επιτείνει την κοινωνική ανισότητα, ενώ έχει αρνητικές προεκτάσεις και στον οικογενειακό προγραμματισμό, δυνητικά επηρεάζοντας δυσμενώς και το ποσοστό γεννήσεων.

Υπογραμμίζεται από την ΤτΕ επίσης η δυσαναλογία μεταξύ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και των υψηλών επιπέδων των τιμών, που τροφοδοτεί η ζήτηση από το εξωτερικό και το αυξημένο κόστος κατασκευής και δανεισμού.

«Το σοβαρό πρόβλημα του κόστους στέγασης το οποίο έχει προκύψει κατά τα τελευταία έτη, ως απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της, εγείρει σημαντικά ζητήματα για την πιθανή λήψη μέτρων από την πολιτεία. Παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προσφοράς και του περιορισμού της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα (βραχυχρόνιες μισθώσεις, Golden Visa) σε περιοχές πρώτης κατοικίας εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τους ρυθμούς αύξησης των τιμών και των μισθωμάτων και ενδεχομένως θα οδηγήσουν τοπικά και σε διορθώσεις τιμών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση

H κυβέρνηση ρίχνει ακίνητα στην αγορά μέσα στο 2025

Σχεδιάζεται η αξιοποίηση έως 1.600 αδιάθετων δημόσιων ακινήτων, κυρίως οικοπεδικών εκτάσεων σε όλη την επικράτεια, τα οποία αρχικά θα αξιολογηθούν ως προς την καταλληλότητα και εμπορικότητά τους και στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν με τη μορφή ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σε πρώτη φάση, ο πρώτος από τους σχετικούς διαγωνισμούς αναμένεται να βγει το αργότερο έως το τέλος του έτους. Εκτιμάται ότι θα αφορά ακίνητα σε ιδιαίτερα εμπορικές περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του και να προσελκυστεί μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων εταιρειών και επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προκριθούν κάποια από τα 11 οικόπεδα που έχουν περάσει υπό τον έλεγχο της ΔΥΠΑ από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές εντός σχεδίου των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι και η Κηφισιά, ή η Παιανία προς τα ανατολικά της Αττικής.

Επίσης, υπάρχουν και ακίνητα σε πόλεις της περιφέρειας ( Γιάννενα, Λάρισα, Πάτρα, Χαλκιδική, Σέρρες, Αγρίνιο και Ξάνθη) που έχουν και ζήτηση για φοιτητική στέγη και επομένως θα μπορούσαν να προσφέρουν λύσεις και στον τομέα αυτόν, καλύπτοντας στεγαστικές ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών και ασθενέστερων οικονομικά πολιτών. Σημειωτέον ότι τα οικόπεδα αυτά έχουν ήδη οικοδομικές άδειες, κάτι που αναμένεται να επιταχύνει την κατασκευή των νέων ακινήτων, ώστε να μπορούν να παραδοθούν στους πρώτους κατόχους ή ενοικιαστές ακόμα και εντός των πρώτων μηνών του 2026. Μια ακόμα περιοχή, που εκτιμάται ότι είναι ώριμη για εκμετάλλευση είναι το πρώην Ολυμπιακό Χωριό, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Για τη σχετική αξιοποίηση αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το ΤΑΙΠΕΔ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr