NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

ESG και ψηφιακός μετασχηματισμός: «Μισογεμάτο» το ποτήρι για τους CEOs;

ESG και ψηφιακός μετασχηματισμός: «Μισογεμάτο» το ποτήρι για τους CEOs;

Για πολλές διοικήσεις εταιρειών και οργανισμών οι κατευθυντήριες γραμμές του ESG δεν είναι πια απλά «ασκήσεις επί χάρτου» αλλά πραγματικές πρωτοβουλίες για μια βιώσιμη ανάπτυξη και χρηστή διαχείριση.

Για κάποιες άλλες εταιρείες που ηγούνται, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ευχολόγια και βαρύγδουπες δηλώσεις περί νέας εποχής βασισμένη σε Α.Ι και «ανθρωποειδή», αλλά ουσιαστικές αλλαγές με την χρησιμοποίηση «έξυπνων εργαλείων» που εκσυγχρονίζουν δομές και υπηρεσίες…

Άραγε τι πιστεύουν για την εξέλιξη των δυο παραπάνω κρίσιμων τομέων οι Έλληνες CEOs;

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της ΕΑΣΕ κατά την οποία όπως φαίνεται απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικούντων.

Μέτρια αποτελέσματα;

Για την ακρίβεια, ένας στους δύο CEOs δηλώνει ότι η ESG στρατηγική των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι μέτριου βαθμού προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται πάντως πως ένας στους τρεις CEOs αξιολογεί ότι η ESG στρατηγική των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, ποσοστό που αυξάνεται σε 45% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και σε 40% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, 6 στους 10 CEOs θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στην Ελλάδα εξελίσσεται με μέτριο βαθμό.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία βέβαια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, προκαλώντας προβληματισμό: συγκεκριμένα στο 71% για CEOs εμπορικών επιχειρήσεων και στο 68% για μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα το 26% των CEOs (ποσοστό που αυξάνεται σε 35% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και σε 36% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων) δηλώνει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται με υψηλό βαθμό. Αντίθετα μερίδιο των CEOs (15%) πιστεύει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων εξελίσσεται με χαμηλούς ρυθμούς μεταβολής.

Απασχόληση: Καλύτερα τα νούμερα για τους μεγάλους Ομίλους

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, όπως ο τομέας της απασχόλησης για παράδειγμα, φαίνεται πως οι προοπτικές είναι πιο ευοίωνες.

Ειδικότερα, συνολικά, ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης παρουσίασε μείωση στις 119 μονάδες έναντι 123 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν διαμορφώθηκε σε 49% (έναντι 50% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 68% για τους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης μειώθηκε στις 153 μονάδες έναντι 158 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το μερίδιο των CEOs που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, διαμορφώθηκε σε 44% (έναντι 47% στο προηγούμενο τρίμηνο) ποσοστό το οποίο είναι αυξημένο σε 58% για τους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ισχνή μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο β' τρίμηνο

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών μειώθηκε οριακά στις 127 μονάδες έναντι 128 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με ένα έτος πριν μειώθηκε μόλις κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε 55% έναντι του προηγούμενου τρίμηνου, ποσοστό που αυξάνεται σε 65% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος αντίθετα, σημείωσε άνοδο στις 148 μονάδες έναντι 144 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που αναμένει βελτίωση στο επόμενο έτος ανήλθε σε 58% (έναντι 55% το προηγούμενο τρίμηνο), ποσοστό που αυξάνεται σε 63% για τους CEOs των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr