NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ελβετία και ΗΠΑ το «όνειρο» των Ελλήνων: Σχεδόν κανείς ευτυχισμένος από την καθημερινότητα

Ελβετία και ΗΠΑ το «όνειρο» των Ελλήνων: Σχεδόν κανείς ευτυχισμένος από την καθημερινότητα

Η πολυετής οικονομική κρίση άφησε πολλά «σημάδια» στην ελληνική οικονομία και κοινωνία συνάμα. Αναμφίβολα, παρά τις όποιες σημαντικές προσπάθειες ανάσχεσης του brain drain απαιτείται ακόμη πολύς δρόμος, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και προοπτικών σε μια χώρα του εξωτερικού αποτελούν ακόμη δέλεαρ για πολλούς.

Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, κατά μέσο όρο, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες του κόσμου θα μετακόμιζε σε μια άλλη χώρα για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής. Να αναβαθμίσει την καθημερινότητα του. Να νιώσει εν τέλει ευτυχισμένος!

Όσον αφορά τους Έλληνες πάντως το 61% σήμερα θα μετακόμιζε...Λυπηρό, δίχως αμφιβολία, είναι το ποσοστό του 4% που δηλώνει ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ κοντά στην χώρα των ονείρων τους!

Όπως αποτυπώνεται στην εκτενής έρευνα του Δικτύου IRIS και της Focus Bari στην Ελλάδα μόνο ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει ευχαριστημένος από την ζωή στην Ελλάδα σήμερα!

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα:

Μόνο το 9% των Ελλήνων παραδέχεται ότι η καθημερινοτήτα τους είναι αυτή που επιθυμούσαν και μόλις το 4% δηλώνει ότι η σημερινή Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων τους.

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πως υπάρχει έλλειψη συνοχής των πολιτών στη χώρα τους, καθώς 7 στους 10 (71%), απαντούν ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος και εκφράζουν την ανάγκη να αισθανθούν ξανά περήφανοι για τη χώρα τους.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, η οποία είναι και το άμεσο ζητούμενο για την υπέρβαση των καθημερινών προκλήσεων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας. Επιπλέον επισημαίνουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στα βασικά δημόσια αγαθά, πρωτίστως στον τομέα της υγείας, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση και στη δικαιοσύνη, ώστε να καταχυρώνεται άμεση και ισότιμη πρόσβαση για όλους.


focus_kathimerinotita.JPG?mtime=20240704171836#asset:489118


Τα παραπάνω μέτρα, θα τους εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την ενδυνάμωση της ψυχολογίας τους ( να έχουν ή να μπορούν να έχουν όνειρα και στόχους), καθώς και τη βελτίωση της οικογενειακής τους ζωής (θαλπωρή), τα οποία έχει πληγεί από το άγχος για τον αγώνα της καθημερινής τους επιβίωσης

Aξίζει να σημειωθεί ότι το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει πρώτα τους Έλληνες. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες πίστευουν ότι η κυβέρνηση και γενικότερα η κεντρική πολιτική εξουσία οφείλουν να:

• ενστερνιστούν τις ανάγκες τους

• δείξουν ευαισθησία στα προβλήματά τους

• διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας σε ζωτικούς τομείς (οικονομία, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη).

Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες εκτιμούν ότι αν η χώρα τους υιοθετήσει το ισχυρό αξιακό της σύστημα (εθνική ενότητα – ισονομία- δημοκρατία), θα έχει τα εχέγγυα να σταθεί ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tέλος, δεν είναι τυχαίο, που το 61% των πολιτών εκφράζει την επιθυμία του να ζήσει σε άλλη χώρα, δίνοντας προτίμηση στην Ελβετία, μια κεντρικοευρωπαϊκή χώρα με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο και ισχυρό οικονομικό σύστημα.


focus_kathimerinotita2.JPG?mtime=20240704171810#asset:489117


1 στους 2 θα μετανάστευε σε άλλη χώρα αν είχε την ευκαιρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εμφανίζονται διστακτικοί όσον αφορά την ικανοποίησή τους από την επίτευξη των στόχων τους στην καθημερινή τους ζωή.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη διστακτικότητα των ερωτηθέντων, για τη δυσκολία στην επίτευξη των στόχων τους, η σημερινή εικόνα της χώρας τους δεν αποτελεί εφιάλτη για την καθημερινότητά τους!

Επίσης, υπάρχει έντονη ανάγκη από τους πολίτες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης και των πολιτικών δυνάμεων. Για αυτόν το λόγο, είναι εμφανής η επιθυμία όλων των κατοίκων, ανεξαρτήτως χώρας, να επικεντρωθεί η χώρα τους περισσότερο στα προβλήματα των πολιτών της παρά στην παγκόσμια επιρροή της.

Καμία από τις αναφερόμενες χώρες δεν προσφέρει την ιδανική ζωή στους πολίτες της. Αυτό εξηγεί το γεγονός, ότι ένας στους δύο ερωτώμενους θα προτιμούσε να μεταναστεύσει σε μια άλλη χώρα, εάν είχε την ευκαιρία.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr