NEWSFLASH...
Startup | Food for Thought
ανάγνωση

Είναι τελικά τα ETF καλή επένδυση;

Είναι τελικά τα ETF καλή επένδυση;

Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με τον τομέα των επενδύσεων, θα έχεις σίγουρα ακούσει για να γίνεται λόγος για τα ETFs. Από ειδικούς στον τομέα των επενδύσεων μέχρι διάφορους fin-fluencers, όλοι μιλούν για ένα εξαιρετικό επενδυτικό εργαλείο, που προσφέρει χαμηλά κόστη, διαφοροποίηση και ευελιξία.

Όμως τι γίνεται με την Ελλάδα; Αξίζει να επενδύσει κανείς σε ETF στην ελληνική αγορά; Και αν ναι με ποιόν τρόπο; Στη Wealthyhood πιστεύουμε πολύ στις προσεκτικές και καλά υπολογισμένες επενδύσεις που σαν σκοπό έχουν να μεγαλώσουν το αρχικό μας κεφάλαιο αργά και σταθερά. Για να δούμε λοιπόν με ψυχραιμία αν τα ETF είναι ακόμα μια “φούσκα” ή αν όντως μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε περισσότερα με τις αποταμιεύσεις μας.

Τι είναι τα ETFs

Τα ETFs είναι σαν τα έτοιμα "πακέτα" επενδύσεων που μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις στο χρηματιστήριο, όπως οι μεμονωμένες μετοχές. Φαντάσου τα σαν ένα καλάθι με διάφορες μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα ή ακόμα και χρυσό. Τα ETF ακολουθούν την απόδοση ενός συγκεκριμένου δείκτη, όπως ο διάσημος S&P 500, που παρακολουθεί τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ (ναι, μιλάμε για Apple, Tesla, Amazon κλπ) ή τον Russell1000 που παρακολουθεί την απόδοση των 1.000 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Αν για παράδειγμα θέλεις να επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα, αντί να αγοράσεις μια μεμονωμένη μετοχή της Apple, πιλέγεις να επενδύσεις σε ένα ETF τεχνολογίας, όπως το Technology Select Sector SPDR Fund (XLK). Έτσι, αντί να αντί να επενδύεις σε μία μόνο εταιρεία και να εκτίθεσαι στον κίνδυνο της μεμονωμένης μετοχής, το ETF τεχνολογίας σου επιτρέπει να επενδύεις σε ένα ευρύτερο φάσμα εταιρειών του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της επένδυσής σου δεν θα εξαρτάται μόνο από την πορεία της Apple, αλλά από τη συνολική απόδοση του τεχνολογικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τον κίνδυνο της επένδυσής σου και αυξάνεις τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ποια είναι η διαφορά τους από τα αμοιβαία κεφάλαια

Τα ETFs και τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν κάποιες ομοιότητες, καθώς και τα δύο είναι επενδυτικά κεφάλαια που συγκεντρώνουν κεφάλαια από πολλούς επενδυτές για να επενδύσουν σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους:


ETF

Αμοιβαίο Κεφάλαιο

Διαπραγμάτευση

Στο χρηματιστήριο, όπως οι μετοχές

Μέσω της εταιρείας διαχείρισης, συνήθως στο τέλος της ημέρας

Τιμή

Μεταβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας

Υπολογίζεται στο τέλος της ημέρας (NAV)

Διαφάνεια

Υψηλή, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι γνωστή

Χαμηλότερη, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου αποκαλύπτεται περιοδικά

Κόστος

Συνήθως χαμηλότερο, λόγω της παθητικής διαχείρισης

Συνήθως υψηλότερο, λόγω της ενεργητικής διαχείρισης

Φορολογία

Κεφαλαιακά κέρδη κατά την πώληση

Κεφαλαιακά κέρδη κατά την πώληση και πιθανώς διανομή μερισμάτων

Aξίζει η επένδυση σε ETF στην Ελλάδα;

Η επένδυση σε ETFs (Exchange-Traded Funds) στην Ελλάδα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους επενδυτές.

Τα ETFs είναι επενδυτικά κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνουν ένα καλάθι από διάφορα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, ομόλογα ή εμπορεύματα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Διασπορά Κινδύνου: Με την επένδυση σε ETFs, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να διασπείρουν τον κίνδυνο τους, καθώς τα κεφάλαια αυτά περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μειώνει την εξάρτηση από την απόδοση ενός μόνο τίτλου.
  • Χαμηλό Κόστος: Τα ETFs συνήθως έχουν χαμηλότερα διαχειριστικά κόστη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια. Αυτή η μείωση των εξόδων μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης της επένδυσης μακροπρόθεσμα.
  • Ευελιξία: Τα ETFs προσφέρουν τη δυνατότητα συναλλαγής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως ακριβώς και οι μετοχές. Αυτό παρέχει ευελιξία στους επενδυτές να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της αγοράς και να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες σε πραγματικό χρόνο.
  • Διαφάνεια: Τα ETFs παρέχουν διαφάνεια σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς οι επενδυτές μπορούν να δουν ανά πάσα στιγμή τι περιλαμβάνει το καλάθι των τίτλων τους.

Τέλος, το καλύτερο: τα ETF, που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τα οποία φέρουν την ένδειξη UCITS στον τίτλο τους), είναι αφορολόγητα. Αυτό ισχύει και για τα κέρδη από υπεραξία (αύξηση της αξίας του ETF) αλλά και για τα μερίσματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά πρέπει να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.

Είναι τα ETF φούσκα;

Η ιδέα ότι τα ETF αποτελούν "φούσκα" είναι φυσικό επακόλουθο της δημοφιλίας τους. Ακούγοντας κάποιος τόσο συχνά και από τόσες πολλές πηγές για τα ETF, εύλογα μπορεί να φανταστεί ότι αποτελούν κάποιου είδους υπερτιμημένη φούσκα έτοιμη να “σκάσει”.

Η μεγάλη εισροή κεφαλαίων στα ETF συχνά ερμηνεύεται ως νέα χρήματα που εισέρχονται στην αγορά και προκαλούν υπερτίμηση. Στην πραγματικότητα, τα κεφάλαια αυτά προέρχονται κυρίως από επενδυτές που μεταφέρουν τα χρήματά τους από ακριβά ενεργά διαχειριζόμενα funds σε φθηνότερα ETF. Δεν υπάρχει δηλαδή νέα ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερτιμήσεις.

Τα ETF, από τη φύση τους, δεν μπορούν να είναι φούσκα. Είναι απλώς ένα επενδυτικό εργαλείο που παρακολουθεί την απόδοση ενός υποκείμενου δείκτη ή καλαθιού περιουσιακών στοιχείων. Αν η αγορά είναι υπερτιμημένη, το ETF θα είναι επίσης υπερτιμημένο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ETF είναι η αιτία της υπερτίμησης.

Επίσης, τα ETF είναι πολύ ρευστά, που σημαίνει ότι μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν εύκολα. Αυτό καθιστά δύσκολο να δημιουργηθεί μια φούσκα, καθώς οι επενδυτές μπορούν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους ανά πάσα στιγμή.

Πώς να επενδύσεις σε ETFs στην Ελλάδα

Για να επενδύσεις σε ETFs στην Ελλάδα, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Έρευνα και Επιλογή: Κάνε την έρευνά σου για να βρεις τα ETFs που ταιριάζουν στις δικές σου επενδυτικές ανάγκες και στόχους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ETFs, όπως αυτά που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους κλάδους, γεωγραφικές περιοχές ή τύπους περιουσιακών στοιχείων.
  2. Άνοιγμα Λογαριασμού: Άνοιξε έναν λογαριασμό σε έναν χρηματιστηριακό οίκο ή πλατφόρμα συναλλαγών που σου επιτρέπει να κάνεις συναλλαγές με ETFs.
  3. Εκτέλεση Συναλλαγών: Αγόρασε τα ETFs που έχεις επιλέξει μέσω της πλατφόρμας σου. Μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις ETFs όποτε θέλεις μέσα στην ημέρα, όπως ακριβώς τις μετοχές.
  4. Παρακολούθηση και Αναθεώρηση: Παρακολούθησε την απόδοση των ETFs σου και αναθεώρησε τη στρατηγική σου ανάλογα με τις αλλαγές της αγοράς και τους προσωπικούς σου στόχους.

Συμπεράσματα

Η επένδυση σε UCITS ETFs στην Ελλάδα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους επενδυτές που επιθυμούν διασπορά, χαμηλά κόστη, φοροαπαλλαγές και ευελιξία στις επενδύσεις τους. Ωστόσο, όπως με κάθε επένδυση, είναι σημαντικό να κάνεις την απαραίτητη έρευνα και να κατανοήσεις τους κινδύνους πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Αν έχεις τη δυνατότητα συζήτησε τις επιλογές σου με έναν διαπιστευμένο επαγγελματία για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.

*Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν επαγγελματική οικονομική συμβουλή. Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό οικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα λάβει υπόψη τις προσωπικές σας ανάγκες και το προφίλ κινδύνου σας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr