ECA: Το ευρωπαϊκό βαμβάκι πολύτιμο εργαλείο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας για ένα βιώσιμο μέλλον
Η πρωτοβουλία EUCOTTON προς τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, στις 27 Ιουλίου, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) με έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την πρωτοβουλία ιχνηλασιμότητας και παραγωγής προϊόντων Made with European Cotton.
Το βαμβάκι αποτελεί το «λευκό χρυσό» της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Για τη χώρα μας, το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δημιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς μεταποίησης και εξαγωγών. Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιμο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700εκατ ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως.
Ο ελληνικός κλάδος βάμβακος υλοποιεί στοχευμένες δράσεις στοχεύοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, που θα αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης και τον βιώσιμο τρόπο παραγωγής του έναντι ανταγωνιστικών αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε στις 27/6 ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας EUCOTTON αλλά και της πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας ευρωπαϊκού βαμβακιού στη Θεσσαλονίκη και στο ξενοδοχείο Porto Palace. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA), προσέλκυσε περισσότερους από 80 συμμετέχοντες από περισσότερες από 65 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους μεταποίησης βάμβακος, και ιδιαίτερα στα στάδια της τελικής επεξεργασίας υφάσματος και παραγωγής ρούχου.
Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της πρωτοβουλίας και της στρατηγικής πίσω από το όραμα του EUCOTTON από τον κ. Αντώνη Σιάρκο, Εκκοκκιστή και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος, ενώ τα πλεονεκτήματα της χρήσης ευρωπαϊκού βαμβακιού από τον κλάδο της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας αναλύθηκαν από τον κ. Δημήτρη Πολύχρονο, CEO Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου ΑΕΒΕ και μέλος ΔΣ σου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών.
Στη συνέχεια, ακολούθησε πάνελ και ανοιχτή συζήτηση υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου κας Μαρίας Σαμολαδά, όπου τις θέσεις τους για το ευρωπαϊκό βαμβάκι και το μέλλον της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας ανέλυσαν επίσης ο κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, Σχεδιαστής, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας, ο κ. Θεόφιλος Ασλανίδης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος και ο κ. Πάνος Σοφιανός, εκπρόσωπος της έκθεσης Munich Fabric Start.
«Ο έντονος διάλογος που ανοίγει με τις επιχειρήσεις αναδεικνύει το ενδιαφέρον τους για το ευρωπαϊκό βαμβάκι και τη θέση που μπορεί να διαδραματίσει στη μεταστροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μόδας προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη παραγωγή. Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, λόγω των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, του βιώσιμου τρόπου καλλιέργειας και μεταποίησης, της ασφάλειας που προκύπτει από τις αυστηρές διαδικασίες και ελέγχους παραγωγής αλλά και της χωρικής εγγύτητας προς την ευρωπαϊκή παραγωγή ενδυμάτων, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανασύσταση του ευρωπαϊκού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και τη στροφή του προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο κ. Σιάρκος.
Σύμφωνα με τον κ. Πολύχρονο, «Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 197.000 επιχειρήσεις στην Ευρώπη μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση Ευρωπαϊκής πρώτης ύλης. Με ρούχα φτιαγμένα με πρώτη ύλη από ευρωπαϊκό βαμβάκι, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι μειωμένο καθώς το ρούχο δεν κάνει το γύρο του κόσμου για κάθε στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Ευθύμιος Φωτεινός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εξαγωγέων Βάμβακος, κ Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ Παναγιώτης Χασάπης, οι οποίοι απευθύναν χαιρετισμό.
Σε μια συμβολική κίνηση για την ανάδειξη της βιώσιμης εικόνας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, οι συμμετέχοντες έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο και ένα βάζο με βαμβακόμελο, καθώς το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα λίγα φυτά που παρέχει με την ανθοφορία του το καλοκαίρι τροφή για τις πολύτιμες μέλισσες.
Σχόλια