NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εταιρείες τεχνολογίας: Τα 3 μεγάλα εμπόδια για την προσέλκυση ταλέντων

Εταιρείες τεχνολογίας: Τα 3 μεγάλα εμπόδια για την προσέλκυση ταλέντων

Όλες οι έρευνες και οι τάσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν υψηλές προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας και προσλήψεις σε εταιρείες τεχνολογίας. Βέβαια όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, τα προβλήματα, οι «αγκυλώσεις» και οι προκλήσεις είναι αρκετές. Η προσέλκυση νεών ταλέντων παραμένει δύσκολο project. Γιατί;

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Randstad φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό (70%) οι μη ρεαλιστικές μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας. Ακολουθεί η περιορισμένη (ακόμα και μηδενική εμπειρία) κατά 53%, ενώ βασικό εμπόδιο επίσης είναι και μικρός - απαιτούμενος - χρόνος εργασιακής εμπειρίας.

Πάντως, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί την προσέλκυση ταλέντων ως την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη στελέχωσή τους, ενώ το 70% δυσκολεύεται να διατηρήσει τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξει ταλαντούχους ηγέτες. Παράλληλα, η έλλειψη ταλέντων (53%) και η διαχείριση των προσδοκιών αναφορικά με τα πακέτα αποδοχών και παροχών (52%), αποτελούν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που επιλέγουν οι εταιρείες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην επιχειρησιακή τους λειτουργία, η βελτίωση των οικονομικών αποδοχών αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη στρατηγική τους, ενώ η δυνατότητα υβριδικού ή απομακρυσμένου μοντέλου εργασίας και η παροχή περισσότερων επιλογών για ευέλικτη εργασία συνιστούν αναγκαίες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων εργαζομένων.

Προσλήψεις: Μεγάλο ενδιαφέρον στον κλάδο το 2024 - σχέδια για πάνω από 7 στους 10

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

To 72% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων του μέχρι το τέλος του 2024, με το 21% να μην σχεδιάζει κάποια αλλαγή στον αριθμό των εργαζομένων του και μόλις το 3% των εταιρειών να αναμένει μείωση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού του.

Η ανάγκη για επέκταση και ανάπτυξη της επιχείρησης (88%) προωθεί την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (63%) αντικατοπτρίζει την γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς και την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας.

Τι προσφέρουν τελικά οι επιχειρήσεις: Εκπαίδευση και υβριδική εργασία στην κορυφή

Αναμφίβολα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές του εξωτερικού, και μάλιστα αν μιλάμε και για remote εργασίες από την Ελλάδα σε μια γερμανική εταιρεία, για παράδειγμα, όπως έχουν επισημάνει στελέχη της αγοράς.

Όπως επισημαίνεται, στον κλάδο της τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν ενεργά να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, προσφέροντας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (89%), τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (87%), καθώς και ευέλικτα προγράμματα εργασίας (64%), ενώ, αναφορικά με τις οικονομικές παροχές, επιλέγουν την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση (80%), τα επισιτιστικά κουπόνια (71%) και το κινητό τηλέφωνο (70%).

Μισθοί... και λόγοι αποχώρησης

Όπως επισημάνθηκε και παραπάνω οι μισθοί δεν μπορούν να διαμορφωθούν σε αυτούς των ευρωπαϊκών επιπέδων, όμως φαίνεται πως υπερέχουν άλλων κλάδων.

Ειδικότερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκφράζουν τη σαφή πρόθεσή τους να προσφέρουν πιο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζόμενούς τους, με το 86% αυτών να σχεδιάζει αύξηση των μισθολογικών επιπέδων (σε σύγκριση με το 72% του συνόλου των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους), με το 32% των εταιρειών να προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά 10%.

Από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στον κλάδο της τεχνολογίας, με το 66% των εργαζομένων να αποφασίζει να αλλάξει θέση εργασίας για να λάβει καλύτερες αποδοχές ή πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας από άλλον εργοδότη.

Παράλληλα, το 52% των εργαζομένων, εκφράζει την επιθυμία για περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης σε άλλη εταιρεία, ενώ το 22% υπογραμμίζει ότι η απουσία ταύτισης με την κουλτούρα της εταιρείας ήταν κύριος λόγος αποχώρησης, αναδεικνύοντας, έτσι, τη σημασία των συνθηκών εργασίας και των ευκαιριών ανάπτυξης ως κρίσιμους παράγοντες για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης.

Το ποσοστό εναλλαγής προσωπικού το 2023 παρέμεινε σε φυσιολογικά επίπεδα, με το 74% να αναφέρει ποσοστό αλλαγής κάτω του 16%, ενώ για το 2024 προβλέπεται ότι οι τάσεις αποχώρησης θα παραμείνουν σε αντίστοιχα επίπεδα.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr