Στο 2,4% διατηρείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - ανοδικά οι υπηρεσίες
Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο καθώς ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε στο 2,4%
Οριακή μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Διαμορφώθηκε στο 2,4% από 2,6% που ήταν ένα μήνα πριν.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 2,7% κατά μέσο όρο στο εξεταζόμενο διάστημα, από 2,6% τον Απρίλιο.
Τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην χώρα ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τόσο σε Ευρωζώνη, όσο και σε Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μεταδίδει το ertnews.gr
Να σημειωθεί ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο του 2024, από 3,1% τον Απρίλιο. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τροφίμων «έπεσε» στο 3,1% (από 5,4% τον Απρίλιο).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον Ιούνιο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (4,1%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,5%, έναντι 2,6% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,7%, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο) και την ενέργεια (0,2%, έναντι 0,3% τον Μάιο).
Με βάση τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2024 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής.
Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ακόμα ότι:
- Ο δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζει τις τιμές των τροφίμων της ενέργειας και του αλκοόλ) διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2,9% (σε ετήσια βάση) από 2,8% τον Μάιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% (μετά την μηνιαία αύξηση 0,4% του Μαΐου).
- Ανά χώρα, ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιούνιο καταγράφηκε στο Βέλγιο με 5,5% ετησίως, με την Ισπανία στο 3,5% και τις Κροατία, Ολλανδία στο 3,4%. Στον αντίποδα βρέθηκε η Φινλανδία όπου ο πληθωρισμός «έτρεξε» με μόλις 0,6% ετησίως, στην Ιταλία με 0,9% και στη Λιθουανία με 1%.
- Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο. Υποχώρησε στο 2,5% από 2,8% τον Μάιο.
- Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός και στη Γαλλία, ενώ ο ιταλικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.
με πληροφορίες από ertnews.gr
Σχόλια