NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο

Το «γαλλικό φαινόμενο» που μάλλον θα ξεπεραστεί. Το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Η τελευταία ενημέρωση από την ΕΚΤ δείχνει ότι η εκτίμηση των καταναλωτών για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες τον κατεβάζει στο 2,8% και είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2021. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό για τα επόμενα 3 χρόνια εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,3%, πολύ χαμηλότερα απ’ τις εκτιμήσεις που υπήρχαν. Πιο αισιόδοξοι για την υποχώρηση του πληθωρισμού είναι οι νέοι (18-34 ετών) ενώ πιο συγκρατημένοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες (35-54 και 55-70).

Μείωση εισοδήματος- Ανάπτυξης αλλά και σταθεροποίηση ανεργίας

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του μέσου εισοδήματος είναι ότι θα μειωθεί στο 1,2% και για τους επόμενους 12μήνες θα μειωθεί στο 3,3%.

Σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, η εκτίμηση για τους επόμενους 12 μήνες είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι αρνητική (-0,8%) ενώ ο δείκτης (διάμεσος) ανεργίας θα μειωθεί στο 10,7%. Ωστόσο οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για την ανεργία θεωρώντας ότι θα είναι οριακά αυξημένος 10,4% σε μία στάσιμη οικονομία.

Τιμές ακινήτων – στεγαστικά δάνεια

Σε ότι αφορά τις τιμές ακινήτων, οι καταναλωτές εκτιμούν ότι οι τιμές των σπιτιών τους θα αυξηθούν (μεσοσταθμικά) κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες ενώ οι δόσεις των δανείων θα μειωθούν κατά 4,9% στους επόμενους 12 μήνες. Επίσης θεωρούν ότι «θα σφίξουν» οι διαδικασίες δανείων από τις τράπεζες.

Οι γαλλικές εκλογές και οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Για τις γαλλικές εκλογές οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει την άνοδο της Λεπέν, ωστόσο δεν έχουν προεξοφλήσει άλλους συσχετισμούς που μπορεί να σχηματιστούν. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο (οικονομολόγοι, επενδυτές και τεχνοκράτες) εκτιμούν ότι η γαλλική ακροδεξιά (ή έστω λαϊκή δεξιά) της κας Λεπέν θα κάνει στροφή όπως έκανε η Μελόνι στην Ιταλία.

Επίσης οι «φυγόκεντρες» δυνάμεις της ακροδεξιάς αλλά και της ακροαριστεράς στη Γαλλία, θα εκτονωθούν μετά την –πιθανότατη-εκλογική νίκη της Λεπέν στην Γαλλία. Ωστόσο οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών ομολόγων παραμένουν πάνω από τα 3,1% δείχνοντας αυτό που φοβούνται οι αγορές. Μία «νέα κρίση χρέους» στην Ευρωζώνη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr