NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Cycladic Identity: Ακούστε τις ιστορίες και τους εναπομείναντες παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κέας

Cycladic Identity: Ακούστε τις ιστορίες και τους εναπομείναντες παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κέας

Είναι κάποιες φορές που ακόμα και αν βλέπουμε έγχρωμες κινούμενες εικόνες, εκείνος που τελικά πρωταγωνιστεί, είναι ο ήχος.

Το ηχόχρωμα των Κυκλάδων αλλά και οι επιμέρους παραλλαγές του, στις βοτσαλωτές αυλές σπιτιών, στα μικρά περιβόλια, στις πλακόστρωτες πλατείες με την διάτρητη σκιά από τα φυλλώματα των αιωνόβιων δέντρων, οι ήχοι, το θρόισμα του αέρα, τα τζιτζίκια, το οικογενειακό πολύπλευρο μοίρασμα γύρω από ένα τραπέζι με φαγητό στρωμένο έξω, αντηχούν ενίοτε πολύ πιο δυνατά στα αυτιά παρά στα μάτια.

Και όπως λέει το παραμύθι βγαλμένο από τη νησιώτική μας παράδοση “ Η Αρχοντοπούλα της Αγίας Μαρίνας” που είναι στο άκουσμα του γεμάτο με τσαμπούνες, μπάλους και αντικρυστούς ακόμα και τα πουλιά ορισμένες φορές σιωπούν για να ακούσουν. Ένα παραμύθι που μπορούμε να βρούμε ανάμεσα σε άλλα 20 podcasts με ιστορίες από την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας στο πρόγραμμα του Cycladic Identity της πρωτοβουλίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων. Με πρόγραμμα με τίτλο «Ακούστε την ιστορία..» υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και μόλις ολοκληρώθηκε.

Επιπλέον μόλις ολοκληρώθηκαν και μας είναι επίσης διαθέσιμες οι καταγραφές 10 ντοκιμαντέρ με τους ισάριθμους εναπομείναντες παραδοσιακούς οργανοπαίχτες του νησιού της Κέας, τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της όπως στην Iερά Mονή Καστριανής, στον Άγιο Συμεών αλλά και σε φυσικά περιβάλλοντα όπως η Bρύση του Βενιαμίν αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολύτιμη ηχοποικιλότητα του νησιώτικου περιβάλλοντος.

Βλέπουμε τα ντοκιμαντέρ για τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της Κέας

Το πρόγραμμα «Καταγραφή παραδοσιακών οργανοπαιχτών της Κέας για τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξης της παραδοσιακής μουσικής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς»που υλοποιήθηκε από την πρώην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κέας περιλαμβάνει δέκα αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τις προσωπικές τους ιστορίες, το δεξιοτεχνικό παίξιμο σε ιδιαίτερα τοπόσημα στην ύπαιθρο του νησιού καθώς ακόμα και την εξιστόρηση παλαιών ιστοριών από γιορτές και πανηγύρια.

Οι εναπομείναντες ηλικιωμένοι οργανοπαίχτες, τα παιδιά και τα εγγόνια των σημαντικότερων παραδοσιακών μουσικών της Κέας κάνουν το πέρασμα τους από τα ντοκιμαντέρ καθώς καταγράφονται οι τρόποι ερμηνείας συγκεκριμένων τραγουδιών.

Ενώ σύμφωνα με τον κ. Φάνη Μαραγκό, υπεύθυνο υλοποίησης του προγράμματος: «καταγράφηκαν οι τελευταίοι παραδοσιακοί τσαμπουνιέριδες, οι παραδοσιακοί μουσικοί που είναι από διαφορετικές περιοχές της Κέας με αποτέλεσμα να αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε περιοχής στο παίξιμό τους. Έτσι, οι νέες γενιές μουσικών θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και πιστότητας ηχητικό και οπτικό υλικό για να μπορούν να το μελετούν και μέσα από τις μουσικές τους να το αναδεικνύουν».

Ακούμε την προφορική παράδοση, τα παραμύθια και τη μυθολογία της Κέας

Ένα ακόμα πρόγραμμα του Cycladic Identity που ολοκληρώθηκε μει τίτλο «Ακούστε την ιστορία..» υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κέας μεταφέρεται στο σήμερα μέσα από 20 podcasts ιστοριών, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, που σχετίζονται με την προφορική παράδοση και τη μυθολογία της Κέας. Τις ιστορίες αυτές μπορούμε να τις ακούσουμε στο κινητό μας ή με οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο, tablet, laptop κ.α., σκανάροντας έναν από τος κωδικούς QR που έχουν αναρτηθεί σε επιγραφές οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία σε διάφορους δημόσιους χώρους στην Κέα.

Οι podcast ιστορίες είναι επίσης διαθέσιμες στο Παραμυθόφωνο καθώς και σε πλατφόρμες podcast όπως το spotify με τίτλο Cycladic Identity, το google podcasts και το apple podcasts, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι συνολικές ακροάσεις των ιστοριών έφτασαν τις 61.391 οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά 85% στην Ελλάδα και κατά 15% σε 115 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ευγενικό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Μύθων και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών: «Οι ιστορίες από την προφορική παράδοση του τόπου μας ορίζουν την κυκλαδική μας ταυτότητα και παράλληλα διαδίδονται μέσω της τεχνολογίας και γίνονται οικουμενικές. Είμαστε ευγνώμονες για τους θησαυρούς του άυλου πολιτισμού μας και που μπορούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας να τους μοιραζόμαστε με όλο τον κόσμο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί όπως λέει και μία ιστορία από το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε, «στη ζωή δεν αρκεί να πιστεύεις μόνο στα όνειρα τα δικά σου, αλλά και στα όνειρα των άλλων».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr