NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εργασία: Το 4ημερο, οι νέες τεχνολογίες και η ανάγκη για δεξιότητες

Εργασία: Το 4ημερο, οι νέες τεχνολογίες και η ανάγκη για δεξιότητες

Και ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας έρχεται η δυνατότητα για 6ημερο (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και επιχειρήσεις), οι Έλληνες εργαζόμενοι φαίνεται πως αποζητούν συνθήκες 4ημέρου για την εξισορρόπηση επαγγελματικής-προσωπικής ζωής.

Την ίδια ώρα η εργασία μετασχηματίζεται. Συνθήκες αβεβαιότητες πράγματι δημιουργούνται, ενώ στο αντίποδα οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν έξτρα οφέλη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο όλων αυτών βέβαια έρχεται το ζήτημα των δεξιοτήτων και η ανάγκη αναβάθμισης τους…

Συγκεκριμένα, από 1η Ιουλίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος για την 6ημερη εργασία υπό προϋποθέσεις. Όμως αντίθετοι εμφανίζονται 9 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους, σύμφωνα με τεέυταία έρευνα του kariera.gr.

Αντιθέτως εκτιμούν πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του burnout των εργαζομένων φαίνεται να είναι το καθεστώς τετραήμερης εργασίας σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (38%) δήλωσε ότι θα βοηθούσε και η καλύτερη διαχείριση του φόρτου εργασίας από τους ίδιους τους εργοδότες.

Και αν οι μέρες είναι πιο πιεστικές;

Ωστόσο αν και η 4ημερη εργασία μπορεί να σημαίνει και τη συμπύκνωση του φόρτου εργασίας σε λιγότερες ημέρες, είναι κάτι που φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι ερωτηθέντες (61%) σε σχέση με το καθεστώς της πενθήμερης εργασίας (7%), ενώ το 28% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι επιφυλακτικοί για τις τέσσερις ημέρες εργασίας καθώς ενδέχεται να υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ισορροπία, μισθός… και προσέλκυση ταλέντων

Την ίδια ώρα, πάνω από 8 στους 10 εκτιμούν πως η 4ημερη εργασία θα βελτιώσει τόσο το work-life balance όσο και την παραγωγικότητά τους. ενώ μόλις το 10% δήλωσε ότι θα βελτιωθεί μόνο το work-life balance.

Όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό ή πενθήμερη εργασία με αύξηση, οι απόψεις φάνηκε ότι διίστανται αφού το 55% προτίμησε την πρώτη επιλογή ενώ το 45% την δεύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες πιστεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (79%) πως η τετραήμερη εργασία θα είχε και άλλα πλεονεκτήματα, όπως την προσέλκυση ταλέντων, που θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θα θεσμοθετήσουν την 4ημερη εργασία.

Η «μεγάλη εικόνα» στην εργασία: Στο επίκεντρο τεχνολογίες - δεξιότητες

Σε διεθνές επίπεδο πολλά είναι τα πιλοτικά προγράμματα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Βρετανία τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας να βρούν τα οφέλη της 4ήμερης εργασίας: μια win - win συνθήκη, δηλαδή, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το επόμενο διάστημα η συζήτηση αναμένεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο και σε αυτό ίσως τελικά διαδραματίσει κομβικό ρόλο η άνθιση των τεχνολογιών…

Μιλώντας για τεχνολογίες, είναι γεγονός πως οι εργαζόμενοι σήμερα αντιμετωπίζουν έναν συνδυασμό αυξημένης αβεβαιότητας, φόρτου εργασίας και οικονομικής ανασφάλειας, και δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους

Είναι σαφές πως η τεχνολογία μετασχηματίζει ριζικά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εργασία αλλά και τις απαιτούμενες από πλευράς των εργαζομένων δεξιότητες. Ιδιαίτερα χρησιμα είναι τα στοιχεία τελευταίας έρευνας σε διεθνές επίπεδο της PWC που σκιαγραφεί την σημερινή εικόνα και τις ανάγκες των νέων εργαζομένων. Όπως καταγράφεται σε βασικά στοιχεία:

  • Σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι ο ρυθμός των αλλαγών στην εργασία έχει αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες -ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 - περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το φαινόμενο της «Μεγάλης παραίτησης» (το αντίστοιχο ποσοστό τότε ήταν 19%). Οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων: Το 46% συμφωνούν πολύ η αρκετά με τη δήλωση ότι οι εργοδότες τους παρέχουν αρκετές ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.
  • Πάνω από το 80% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της GenAI καθημερινά αναμένουν ότι θα κάνει τον χρόνο τους στη δουλειά πιο αποδοτικό τους επόμενους 12 μήνες. Οι μισοί (49%) αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.
  • Η πίεση από το αυξημένο κόστος ζωής μειώνεται ελαφρώς: το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι τους περισσεύουν χρήματα κάθε μήνα φτάνει στο 45%, έναντι 38% το 2023. Ωστόσο, το 52% δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι οικονομικά πιεσμένο.
  • Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (45%) δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με τους 12 μήνες που προηγήθηκαν, ενώ τα δύο πέμπτα (40%) αναφέρουν ότι οι καθημερινές αρμοδιότητές τους έχουν αλλάξει σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί (44%) δεν κατανοούν τον σκοπό των αλλαγών.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr