Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τα «πάρκα τσέπης» σε γειτονιές πολλών πόλεων της χώρας. Κάποιοι από εσάς πιθανώς να έχετε επισκεφθεί το «Κέντρο της Γης», να έχετε μαγειρέψει με τους συναδέλφους σας σε συλλογική κουζίνα προσφέροντας μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη ή ακόμα να πρασινίσατε το μπαλκόνι σας για να συμμετέχετε στη δράση «Πρασινίζοντας το γκρίζο». Αν τα έχετε κάνει αυτά, τότε γνωρίζετε την «Οργάνωση Γη».
Η ίδρυση
Η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη γη και την κοινωνική συμπερίληψη ήταν ο βασικός παρονομαστής για μια παρέα ανθρώπων προερχόμενων από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που αποφάσισαν να ιδρύσουν την «Οργάνωση Γη», μας λέει ο κ. Αλέξης Γαληνός, Εκτελεστικός Διευθυντής στην «Οργάνωση Γη». Έμπνευσή τους ήταν η ιδέα ενός νέου τρόπου αλληλεπίδρασης μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος, που θα αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα ενός πιο αειφόρου τρόπου σκέψης για την ανάπτυξη ανθεκτικών κοινοτήτων.
ESG και Οργάνωση Γη
«Για τις εταιρείες, στο πλαίσιο των ESG κριτηρίων, σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα προγράμματα περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων, που ανταποκρίνονται στη στρατηγική, τα ενδιαφέροντα και στους στόχους της κάθε εταιρείας, αξιοποιώντας τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής δράσης και μάθησης, αστικού πρασινίσματος και κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, οργανώνουμε ημέρες εθελοντισμού, κοινωφελούς προσφοράς και περιβαλλοντικής μάθησης στο «Κέντρο της Γης» για το ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών. Μερικές από τις δράσεις που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο ΕΚΕ είναι δράσεις φύτευσης, συλλογικές κουζίνες στις οποίες μαγειρεύουμε όλοι μαζί, τρώμε και δωρίζουμε μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και εργαστήρια για την αποφυγή σπατάλης τροφής, την κυκλική οικονομία, την αστική καλλιέργεια κ.α.», μας λέει ο κ. Γαληνός.
Τα προγράμματα της «Οργάνωσης Γη» εφαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες εντός του αστικού ιστού, με έμφαση στα σχολεία, στο δημόσιο χώρο, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και στο Πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μάθησης, με την ονομασία «Κέντρο της Γης», μας λέει ο κ. Γαληνός.
Ο κ. Αλέξης Γαληνός, Εκτελεστικός Διευθυντής στην «Οργάνωση Γη»
Ταξιδεύοντας στο «Κέντρο της Γης»
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους καθώς και σε κάθε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκη να έρθει σε επαφή με τη φύση. «Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε κάθε επισκέπτη για την ανάγκη της περιβαλλοντικής επαγρύπνησης και της ανάληψης μιας συλλογικής προσπάθειας για την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο πιο βιώσιμο τρόπο ζωής», αναφέρει ο κ. Γαληνός.
Το ταξίδι στο «Κέντρο της Γης» περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων όπως για παράδειγμα την επίσκεψη στον Πύργο Βασιλίσσης, ο οποίος κτίστηκε το 1854 από την Βασίλισσα της Ελλάδας Αμαλία.
Κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί ο βιολογικός λαχανόκηπος του «Κέντρου της Γης» με τα εποχιακά φυτά. Μέσω προγραμμάτων σχεδιασμένων από παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους, γεωπόνους και περιβαλλοντολόγους, μαθητές και επισκέπτες ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για τη βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, τις λειτουργίες της φύσης και τη σχέση του ανθρώπου με αυτή.
Το πράσινο προφίλ των εταιρειών
«Οι εταιρείες σήμερα φαίνεται να είναι περισσότερο ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες σε θέματα περιβάλλοντος λόγω των όλο και αυστηρότερων περιβαλλοντικών κανονισμών και νόμων. Επιπλέον, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) έχει γίνει σημαντικό κομμάτι της εταιρικής στρατηγικής. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα μπορεί να ενισχύσει την εικόνα τους σε σχέση με τους επενδυτές τους. Παράλληλα, οι καταναλωτές είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα και προτιμούν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό οδηγεί τις εταιρείες να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της αγοράς. Η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι οι εταιρείες μπορούν να ενημερωθούν γρήγορα για τις βέλτιστες πρακτικές και να τις εφαρμόσουν», τονίζει ο κ. Γαληνός.
Τα «πάρκα τσέπης»
Η ανάγκη για την ανάπτυξη περισσότερων χώρων πρασίνου στις πυκνοδομημένες ελληνικές πόλεις είναι μεγάλη και πολλοί παράγοντες υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Οι χώροι πρασίνου μπορούν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αστικές περιοχές ενώ τα φυτά παρέχουν σκιά και συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας μέσω της διαδικασίας της διαπνοής. Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου συνδέεται με την καλύτερη ψυχική υγεία και τη μείωση του στρες. Οι χώροι πρασίνου παρέχουν επίσης ευκαιρίες για σωματική άσκηση και αναψυχή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της γενικής υγείας των κατοίκων. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των βρόχινων υδάτων, μειώνοντας την απορροή και τον κίνδυνο πλημμυρών. Παράλληλα, παρέχουν καταφύγιο για την τοπική πανίδα και χλωρίδα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας ακόμα και μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Σημαντική είναι και η συνεισφορά τους στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας των πόλεων, κάνοντάς τις πιο ελκυστικές και ζωντανές ενώ λειτουργούν και ως σημεία συνάντησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας, αναφέρει ο κ. Γαληνός τονίζοντας, «Ειδικά στην Αθήνα όπου οι καύσωνες θα αποτελέσουν την Νο 1 πρόκληση στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το αστικό πράσινο θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ρόλο για την αντιμετώπιση τους. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο αναπτύσσουν πράσινες λεωφόρους και εν γένει, φιλόδοξα σχέδια πρασίνου».
Οι Κυριακές στη Γη
Με επίκεντρο τη «συλλογική κουζίνα», αναβιώνεται το κυριακάτικο τραπέζι και μαζί του έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ανταποδοτικότητα στην προετοιμασία και παρασκευή φαγητού, ενώ η κουζίνα πλαισιώνεται από δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, μας λέει ο κ. Γαληνός για τις δράσεις της οργάνωσης. «Παράλληλα, συνεχίζουμε τις δράσεις ΕΚΕ στο Κέντρο της Γης και το σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων πάρκων τσέπης σε επιβαρυμένα σημεία στον αστικό ιστό, καθώς και τον Κοινωνικό Βιολογικό Λαχανόκηπο στην Πετρούπολη, με νέα εργαστήρια βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανοιχτά για το κοινό».
«Τέλος, αναφέρει ο κ. Γαληνός, μετά την μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού για τα πιο πράσινα μπαλκόνια της Αθήνας με τίτλο «Πρασινίζουμε το Γκρίζο» που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, σχεδιάζουμε μία νέα καμπάνια για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την οποία θα ανακοινώσουμε το φθινόπωρο».
Σχόλια