NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

“FamBiz Toolkit”: Γνώση και εργαλεία για οικογενειακές επιχειρήσεις

“FamBiz Toolkit”: Γνώση και εργαλεία για οικογενειακές επιχειρήσεις

Οικογενειακές επιχειρήσεις συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αποτελούν τον βασικό πυρήνα της οικονομικής ζωής της χώρας, πρωταγωνιστούν όμως ταυτόχρονα και σε θέματα κοινωνική συνοχής.

Μέσα από την απασχόληση που προσφέρουν τοπικά, τη διατήρηση παραδόσεων και την ανάδειξη καινοτομιών, δημιουργούν σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κεφάλαιο για τις τοπικές κοινωνίες. Πόσο εύκολο είναι όμως το οικογενειακό επιχειρείν;

Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχει κάτι σχετικό με το ρητό «Η πρώτη γενιά δημιουργεί, η δεύτερη ξοδεύει και η τρίτη καταστρέφει». Η ακαδημαϊκή έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει αυτό το ρητό, αλλά έχει εστιάσει στα στοιχεία που επηρεάζουν την μακροβιότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων εντοπίζοντας καλές πρακτικές για την διασφάλιση της. Η εμπλοκή της οικογένειας στην επιχείρηση και η συνύπαρξη συγγενών και γενεών, δημιουργεί μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Παραδείγματος χάριν, η κοινή οικογενειακή παράδοση που ενισχύει την ενότητα και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που επιτρέπει την προσήλωση σε στόχους. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, τα πλεονεκτήματα αυτά επισκιάζονται από τα προβλήματα που δημιουργεί η εμπλοκή της οικογένειας. Οι εντάσεις, η έλλειψη σύμπνοιας και η λανθασμένη επιλογή της επόμενης ηγετικής ομάδας, επιτρέπουν τη διάβρωση της οικογενειακής συνοχής. Κρίσιμο σημείο καμπής για κάθε οικογενειακή επιχείρηση είναι η διαδοχή ιδιοκτησίας και διοίκησης, μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Μια νέα πρωτοβουλία του Alba Graduate Business School, The American College of Greece και της NN Hellas έρχεται να υποστηρίξει τις οικογενειακές επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, μέσα από άρθρα και πρακτικά εργαλεία που σχετίζονται με τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων. Το “FamBiz Toolkit” ενημερώνει τακτικά τα μέλη των επιχειρήσεων αυτών για τις σύγχρονες τάσεις, τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής έρευνας και την εμπειρία άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων, μέσα από την εξειδικευμένη διαδικτυακή του βιβλιοθήκη και το περιοδικό του newsletter. Στοχεύει ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση της επόμενης, νεότερης γενιάς των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έτσι ώστε η τελευταία να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον απαιτητικό ρόλο που την περιμένει.

Για την πρωτοβουλία αυτή, η Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος NN Hellas, κα Φιλίππα Μιχάλη, δήλωσε: «Στην NN Hellas θέλουμε να προσθέτουμε αξία με ό,τι κάνουμε. Τόσο με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, όσο και με τις κοινωνικές μας δράσεις. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι θα ευημερούν για πολλές γενιές ακόμη και συχνά συνεργαζόμαστε με άλλους Οργανισμούς για να το πετύχουμε. Η συνεργασία μας με το Alba Graduate Business School κινείται στην κατεύθυνση αυτή, θέλοντας να ενισχύσουμε τις οικογενειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας, ώστε να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα που συμβάλλει, με σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ και με θέσεις εργασίας, στην εθνική αλλά και στις τοπικές οικονομίες.»

Το “Fambiz Toolkit” προσφέρει καθοδήγηση στην περίπλοκη διαδικασία σχεδιασμού διαδοχής, διασφαλίζοντας την ομαλή και επιτυχημένη μεταφορά της ιδιοκτησίας εντός της οικογένειας, καθώς και την αποτελεσματική διαδοχή ηγεσίας. Τα άρθρα που φιλοξενεί παρουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό αποτελέσματα σύγχρονης ακαδημαϊκής έρευνας, είναι όμως προσαρμοσμένα και στις ιδιαιτερότητες την Ελληνικής πραγματικότητας. Παράλληλα, συνεντεύξεις και σχολιασμοί από μέλη Ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων συμπληρώνουν τη θεωρία με την πρακτική εμπειρία. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία της βιωσιμότητας, το “FamBiz Toolkit” εξοπλίζει τις επιχειρήσεις με τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές.

Η πλατφόρμα θα ενημερώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων στις πιο πρόσφατες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές του κλάδου. Στοχεύει επίσης να αξιοποιήσει πολύτιμη γνώση από επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Καθ. Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης Alba Graduate Business School ανέφερε: «Υπηρετώντας την αποστολή μας στο Alba, για την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, το πρόγραμμα “Fambiz Toolkit” είναι μια πρωτοβουλία για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Αρωγός στην πρωτοβουλία μας η NN Hellas, με τη συνεργασία της οποίας το “Fambiz Toolkit” γίνεται πραγματικότητα και με την κοινή προσδοκία να γίνει καταλύτης ανάπτυξης των οικογενειακών επιχειρήσεων και δημιουργίας αξίας για την κοινωνία μας και τους ανθρώπους μας.»

Κοιτώντας μπροστά, το “FamBiz Toolkit” αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για την ουσιαστική υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις νεότερες γενιές να αναλάβουν οικογενειακές επιχειρήσεις, τόσο λόγω των περιορισμένων ευκαιριών εργασίας εκτός οικογενειακής επιχείρησης όσο και λόγω της δυναμικής που αναπτύσσει η Ελληνική περιφέρεια. Επί του παρόντος, μόνο το ένα τρίτο των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων έχει σχέδιο για την επόμενη γενιά. Το όραμα πίσω από τη δημιουργία του “FamBiz Toolkit” είναι αυτό να αλλάξει και να δημιουργηθεί μια δυναμική κοινότητα νέων ανθρώπων, που με τη δέσμευση και τη στρατηγική τους, θα μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας.

Για να λαμβάνετε τακτική ενημέρωση σχετικά με το “FamBiz Toolkit”, αρκεί να κάνετε εγγραφή εδώ. Με αυτόν τον τρόπο θα λαμβάνετε αυτόματα όλο το νέο υλικό που σταδιακά προστίθεται στην πλατφόρμα, καθώς και νέα σχετικά με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr