NEWSFLASH...
Weekend Reads
ανάγνωση

«Κολυμπώντας στο δάσος» της ολοκαίνουργιας έκθεσης στον Βοτανικό Κήπο

«Κολυμπώντας στο δάσος» της ολοκαίνουργιας έκθεσης στον Βοτανικό Κήπο

Μια γυναίκα ντυμένη με λευκή στολή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζει να αναδύεται μέσα από το παράθυρο ενός κτιρίου. Ενώ παράλληλα το έργο απαιτεί μια μικρή ανασκαφή με την χρήση της παλάμης μας που απομακρύνει από πάνω του το χώμα του Βοτανικού Κήπου προκειμένου να βγει στο φως.

Στην μικρή “ιδιωτική” ως προς την πρόσβαση της λίμνη για τις χελώνες επιπλέει μια ελεύθερη πλατφόρμα που σχηματίζει την λέξη “οίκος” επιτρέποντας στις χελώνες να ξαποσταίνουν πάνω της, σαν στο σπίτι τους.

Δύο έργα μοιάζουν με τα απλωμένα σεντόνια που χρησιμοποιούνται για να μαζευτούν οι ελιές αλλά ταυτόχρονα σε προτρέπουν να ξαπλώσεις πάνω τους όπως και οι πρωταγωνιστές τους. Ένα μαρμάρινο γλυπτό μας καλεί να νιώσουμε την δροσιά του νερού στο εσωτερικό του καθώς ο ήλιος το χτυπά σε ένα μεγάλο ξέφωτο. Ενώ κάθε τόσο, έργα μας προτρέπουν για στάση καθώς και να αφουγκραστούμε τη φύση με όλες μας τις αισθήσεις.

Art therapy στη φύση

Η νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης του PCAI σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο, Shinrin-yoku (στα ελληνικά «κολυμπώντας στο δάσος» και στα αγγλικά forest bathing) διερευνά τη θεραπευτική επίδραση της φύσης και του αρχέγονου δάσους, καθώς και την έννοια του νερού, με πρώτο σημείο αφετηρίας την ελεύθερη κατάδυση των ama (海, γυναίκες της θάλασσας - αλιείς οστρακοειδών και μαργαριταριών), των μητριαρχικών κοινοτήτων της Ασίας, η πρακτική των οποίων χρονολογείται εδώ και 2000 χρόνια περίπου, θυμίζοντας πως το νερό μας φέρνει πίσω στις μητέρες μας. Άρα και στη φύση.

4.-SY.jpg?mtime=20240620154839#asset:486749


Τα έργα της έκθεσης υμνούν την πανάρχαια συνήθεια να περνά κανείς χρόνο κοντά στη φύση, ανάμεσα σε δέντρα και άγρια ζώα και φυτά, απορροφημένος από τη χλωρίδα και την πανίδα που τον περιβάλλει, χωρίς να αποσπάται από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις, φωτογραφία, γλυπτική, ΑΙ, εικονογραφήσεις ή φιλμ, επιδιώκουν την αλληλεπίδραση με τον βοτανικό κήπο, την περιβάλλουσα δασική περιοχή, τις λίμνες με νούφαρα, τα ξέφωτα και τα θερμοκήπια. υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο του κήπου ως περιοχή προστασίας χιλιάδων ειδών χλωρίδας και ως καταφύγιο της τοπικής, άγριας πανίδας.

forest-bathing.jpg?mtime=20240620153641#asset:486727


Η έκθεση Shinrin-yoku στοχεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη συζήτηση γύρω από την περιβαλλοντική προστασία και τις έμφυλες ταυτότητες που ξεκίνησε το PCAI κατά τη διάρκεια της υβριδικής έκθεσης Sheltered Gardens το 2022-2023.

H διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του θεσμού 2024 Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας.

1.-SY.jpg?mtime=20240620154921#asset:486750


*Οι ταινίες των Εύας Στεφανή και του Éric Baudelaire θα προβληθούν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου. Οι καλλιτέχνες θα είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των προβολών στον κήπο.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Lynn Hershman Leeson, Éric Baudelaire*, Aiko Ohno, Asako Masunouchi, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Maria Antelman, Raffaela Naldi Rossano, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Γιώργος Δρίβας, Δημήτρης Ιωάννου, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Εύα Στεφανή*, Μιχάλης Afolayan, Campus Novel, Maria F. Dolores & Σοφία Ντώνα

Επιμέλεια: Κίκα Κυριακάκου

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου - 20 Σεπτεμβρίου 2024

Διεύθυνση: Βοτανικός Κήπος Α. & Ι. Ν. Διομήσους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, 12461

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου Διομήδους (από 9πμ έως τη δύση του ήλιου)

** Είσοδος ελεύθερη, απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr/booking

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr