Το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μας καλωσορίζει στην είσοδο του λιμανιού και αμέσως μετά το πρώτο νεοκλασικό δίπλα από τις άμαξες με τα άλογα και τα ΚΤΕΛ που αναχωρούν για τις παραλίες του νησιού. Μπαίνουμε στο ισόγειο για να χαζέψουμε το εσωτερικό του μαζί με τα πλείστα σουβενίρ.
Συνεχίζουμε κατά μήκος της προκυμαίας, δίπλα στα φρεσκοβαμμένα ψαροκάικα που ανακατεύονται με τα σκάφη, τα ιστιοπλοϊκά αλλά και τα δύο πανέμορφα παραλιακά, σχεδόν πλωτά οπωροπωλεία με τα ζωηρόχρωμα φρούτα, ζαρζαβατικά και τα καφάσια που στολίζονται με αστερίες. Φτάσαμε στην πόλη της Αίγινας.
Περιδιαβαίνοντας την πόλη της Αίγινας
Είναι τα Σαββατοκύριακα που προτιμούμε τους κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς για βουτιές, χαλάρωση αλλά και για καλό φαγητό καθώς και για τοπικά προϊόντα που νοστιμίζουν την επιστροφή μας στο σπίτι.
Μια πιο από τις κλασικές επιλογές μία μόλις ώρα μακριά από το λιμάνι του Πειραιά είναι το νησί της Αίγινας, το οποίο πέρα από τις όμορφες παραλίες για τις βουτιές μας διανθίζει τις μονήμερες ή τις ολιγοήμερες εκδρομές με τις βόλτες στα σοκάκια της γραφικής της Χώρας.
Και αν ο θησαυρός της Βαγίας βρίσκεται κρυμμένος κάπου μέσα σε σελίδες, εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τα μικρά διαμαντάκια που βρίσκονται στην πόλη της Αίγινας.
Για γλυκό στο Αιάκειον
Από το περίφημο «αμυγδαλωτό» με την ψίχα από τα φυστίκια της ντόπιας ποικιλίας του νησιού που από το 1994, έχει ενταχθεί στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, τυλιγμένο σε ασημόχαρτο με μπλε γράμματα και το μπακλαβαδάκι, με φιστίκια Αιγίνης, μέχρι το απίστευτο παγωτό και τις πέντε γεύσεις που περιέχουν φιστίκι, η υπόθεση γλυκό στην πόλη της Αίγινας, φωνάζει Αιάκειον.
Το ζαχαροπλαστείο- θεσμός λειτουργεί από το 1958 και χρησιμοποιεί κατά κόρον το εμβληματικό προϊόν της Αίγινας, το εσωτερικό του κελυφωτού φυστικιού.
Η ψαρ- Αγορά και ο Σκοτάδης
Στα σοκάκια δίπλα στην πανέμορφη και γραφικότατη ψαραγορά με αδιάλειπτη λειτουργία 70 και πλέον ετών βρίσκουμε φυσικά τα στέκια που αγαπούν οι ψαροφαγάδες. Την Αγορά, το μεζεδοπωλείο με την αυθεντική ατμόσφαιρα και την έμφαση στα ψαρικά (γνωστό και ως «Γελαδάκης») και τους αξεπέραστους μεζέδες φτιαγμένους στο τηγάνι.
Ενώ λίγο πιο κάτω στο γιαλό το ουζερί «Ο Σκοτάδης» από το 1945 με θέα τα ψαροκάικα και τις σύγχρονες τεχνικές εφαρμοσμένες σε ντόπια φρέσκα ψάρια και λαχανικά αλλά και με μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και αποσταγμάτων.
Τα τοπικά προϊόντα και ο Μούρτζης
Η οικογενειακή επιχείρηση Μούρτζης ιδρύθηκε το 2001 με βασικό στόχο την διάθεση των προϊόντων με βάση το φυστίκι, το οποίο παραγεί από τις αυτόχθονες καλλιέργειες της στην Αίγινα.
Ο Παναγιώτης, κατά κύριο επάγγελμα γεωργός, ασχολείται με την καλλιέργεια και την επεξεργασία φιστικιού πάνω από 30 χρονιά. Οι γλυκές λιχουδιές από φιστίκι αναδιπλώνουν στα ταψιά τις πτυχές της παραδοσιακής γλυκιάς κουζίνας και τις συνταγές της ντόπιας γιαγιάς.
Ενώ τα παιδιά Γιώργος, Νίκος και Κατερίνα με πρώτο μέλημα τα προϊόντα φιστικιού, συνεργάζονται με Έλληνες παραγωγούς, προβάλλοντας την ποιότητα της ελληνικής γης στο σημείο όπου οι νέες γευστικές προτάσεις συναντούν την παράδοση και την αυθεντική Αιγινήτικη κουζίνα.
Και όπως χαρακτηριστικά αλλά και συγκινητικά μας είπε η Κατερίνα τρέχουν μια οικογενειακή επιχείρηση όπου πορεύονται όλα τα μέλη της απαρέγκλιτα μαζί. Στα μικρότερα παιδιά λένε συχνά πηγαίνοντας στην εκκλησία να μην το ξεχνούν αυτό ποτέ και να ανάβουν τα κεράκια τους πάντοτε κοντά- κοντά, σχεδόν ενωμένα.
Η τράτα και το Αρχοντάρι
Και ένα μαγαζί που σε μεταφέρει σε έναν άλλο νησιώτικο χρόνο. Ένα κατάστημα που δεν υπάρχει μάλλον σε αντίστοιχες λίστες αφού αποφεύγει σθεναρά εδώ και χρόνια τις συνεντεύξεις, τους δημοσιογράφους ακόμα και τις φωτογραφίες -ή τα instagram stories- στο εσωτερικό του με ειδική απαγορευτική πινακίδα…
Παρόλα αυτά, ήδη από την βιτρίνα του με τα καλοδουλεμένα νησιώτικα καραβάκια σε μικρά και μεγαλύτερα μεγέθη, τις παλιές ρεκλάμες και τις ασπρόμαυρες καρτ ποστάλ μας καλεί σε μια νωχελική επίσκεψη στο εσωτερικό του, σε μια νοερή μετάβαση πίσω στον χρόνο και σε μια ανάταση που δημιουργείται κομμάτι-κομμάτι μέσα από τις αόρατες συνδέσεις με την ελληνική νησιωτικότητα και αυτόν τον τόπο.
Τα κεραμικά της οικογένειας Κοττάκη
Σε μικρά παντοπωλεία, καταστήματα ρούχων ακόμα και σε καφενεία στην πόλη της Αίγινας, θα συναντήσετε τα χειροποίητα κεραμικά της οικογένειας Κοττάκη.
Με βάση το χώμα και το νερό, τα δύο πιο σημαντικά συστατικά της ανθρώπινης ύπαρξης, η οικογένεια Κοττάκη δημιουργεί αντικείμενα τέχνης αλλά και χρηστικά είδη σπιτιού από το 1978.
Τα κεραμικά Κοττάκη έχουν την έδρα τους στον πρώτο παράλληλο δρόμο της παραλιακής οδού στο λιμάνι, στον πεζόδρομο της Π. Ηρειώτη σε ένα διατηρημένο αρχοντικό σπίτι. Στο υπόγειο του χώρου λειτουργεί το εργαστήριο κεραμικής τέχνης όπου και παραδίδονται μαθήματα κεραμικής μεμονωμένα ή σε ομάδες για κάθε ηλικία.
Σχόλια