NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

H Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα μεγάλο hub στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία

H Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα μεγάλο hub στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία

Tα συμπεράσματα του συνεδρίου του ΣΦΕΕ και το «επενδυτικό clawback».

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορεί να δημιουργήσουν μία μεγάλη παράδοση μέσα στην Ευρώπη καθώς διαθέτουν τους συντελεστές παραγωγής, κεφάλαια, γνώση, στελέχη ώστε να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία χώρα αναφοράς. Οι επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ είναι επενδύσεις από τα ίδια κεφάλαια των φαρμακοβιομηχανιών. Σε ότι αφορά την γνώση, η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς και καλούς επιστήμονες οι οποίοι όμως φεύγουν στο εξωτερικό. Συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνουν οι Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η παρουσία των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα επιτρέπει την μεταφορά τεχνογνωσίας. Η διασπορά των βιομηχανιών στην ελληνική περιφέρεια δημιουργεί υψηλόμισθες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο που οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούνται από τους καλύτερους εργοδότες.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν εξαιρετικό επίπεδο τεχνογνωσίας στον χώρο του φαρμάκου και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η παραγωγή όχι μόνο δεν σταμάτησε κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά οι ελληνικές βιομηχανίες προχώρησαν σε εξαγωγές προς το εξωτερικό. ‘Κατά την διάρκεια της πανδημίας, είμασταν από τις χώρες που δεν είχαμε έλλειψη σε φάρμακα’ είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Παναγούλιας κατά την διάρκεια του Συνεδρίου του ΣΦΕΕ

Ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις – «Επενδυτικό Clawback»

Το κοινό συμπέρασμα όλων των μεγάλων στελεχών του κλάδου είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία. Επενδύσεις που θα είναι στοχευμένες και προσανατολισμένες είτε προς την παραγωγή (λιγότερο) όσο και κυρίως στις κλινικές μελέτες. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες παραγωγής α’ υλών αλλά η δυναμική βρίσκεται κυρίως στην έρευνα η οποία δεν απαιτεί επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Η Ελλάδα έχει εξαιρετική ποιότητα σε επιστημονικό προσωπικό που φαίνεται και στην ποιότητα των φαρμάκων. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα, κυρίως φορολογικά και να ενισχυθεί το «επενδυτικό clawback” που θα είναι ο συμψηφισμός των επενδυτικών κονδυλίων με τις οφειλές του κράτους.

Oι νέες τεχνολογίες και το A/I και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την φαρμακοβιομηχανία

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, «έχει σημασία σε πιο τομέα της φαρμακοβιομηχανίας γίνονται οι επενδύσεις». Οι κυριότεροι παράγοντες που θα απασχολήσουν τον κλάδο στα επόμενα χρόνια θα είναι το κόστος παραγωγής-ενέργειας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η προσωποποιημένη παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, πρέπει να είμαστε κοντά στις εξελίξεις. Η επέλαση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και ιδιαίτερα του A/I και του 3D θα έχουν καθοριστικές επιδράσεις στη φαρμακοβιομηχανία.

Τέλος δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την μεγάλη ανάπτυξη που έχει ο κλάδος των γενοσήμων στην Ελλάδα (θεωρούμαστε από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη) και βέβαια την διασύνδεση Πανεπιστημίων με την βιομηχανία σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες.

Στο εξωτερικό, η διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τις φαρμακοβιομηχανίες είναι ο βασικότερος παράγοντας δημιουργίας γνώσης και ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας εκ των έσω.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr