Προσβασιμότητα στην καινοτομία: «Κλειδιά» η ταχύτητα αποζημίωσης ενός φαρμάκου και το ελκυστικό δημοσιονομικό πλαίσιο
Η αξία της καινοτομίας για τους ασθενείς, το σύστημα υγεία και την κοινωνία, συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία». Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Ευγενίδης, Παρουσιαστής Ειδήσεων, Star Channel.
«Ένα βιώσιμο δημοσιονομικά και ουσιαστικά σύστημα περίθαλψης που θα στηρίζει την καινοτομία, θα ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιστοποιεί την υγεία του πληθυσμού αποτελεί εθνική επιδίωξη», ανέφερε εισαγωγικά ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά 7% τις δαπάνες για την υγεία. Αναφερόμενος δε στις πρωτοβουλίες που διευκολύνουν την πρόσβαση σε καινοτόμα και φθηνά φάρμακα, εξήγησε πως αναπτύσσονται σε τρεις πυλώνες: α) χρηματοδότηση και επενδύσεις, β) εξοικονόμηση και επιτήρηση, γ) τεχνολογία και δεδομένα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αναζητούνται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των κλινικών μελετών και ότι προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ που είναι απαραίτητος για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, και τα μητρώα.
«Η Ελλάδα υστερεί από πολλές απόψεις σε σχέση με άλλες χώρες στο διεθνές στερέωμα όσον αφορά την πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Aurelio Arias, Director, EMEA Thought Leadership, IQVIA, Ελβετία. Όπως τόνισε ο ίδιος, για να έρθει μια εταιρία να επενδύσει στις κλινικές μελέτες πρέπει να υπάρχει ένα ελκυστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, καθώς επίσης σημαντικός είναι και ο χρόνος μέχρι την αποζημίωση ενός φαρμάκου ή μίας θεραπείας, αναφέροντας πως ο χρόνος πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών για εγκεκριμένα φάρμακα την τετραετία 2019-22 ήταν 18 μήνες. «Η Ελλάδα έχει ευρεία διαθεσιμότητα αυτών των προϊόντων, το πρόβλημα είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να φτάσουν στους ασθενείς» κατέληξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να οικοδομήσει μία υποδομή για την αποζημίωση της καινοτομίας που θα βασίζεται στα δεδομένα.
«Είναι σημαντικό να εξισορροπήσουμε καινοτομία με την αξία της» ανέφερε από την πλευρά του ο Casper Paardekooper, Partner Vintura, part of Cencora, Ολλανδία, σημειώνοντας πως τα καινοτόμα φάρμακα προσδίδουν αξία σε τρία επίπεδα: στους ασθενείς, στα συστήματα υγείας, και στην κοινωνία εν γένει. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με τον εμβολιασμό για τον HPV2 στην Ευρώπη ετησίως προλαμβάνονται πάνω από 27.000 περιστατικά καρκίνου, εξοικονομώντας έτσι 74 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αυξηθεί το εισόδημα πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ με την πρόληψη του HPV και ότι αντίστοιχα με την ανοσοθεραπεία για το μελάνωμα διπλασιάστηκε το ποσοστό επιβίωσης, εξοικονομώντας 400 εκατομμύρια ευρώ στον ευρωπαϊκό κορβανά.
«Ακόμη και το πιο καινοτόμο αποτιμάται βάσει του διαύλου διανομής στην Ελλάδα», επισήμανε η Agata Jakoncic, Αντιπρόεδρος, ΣΦΕΕ, Managing Director Greece, Cyprus & Malta, MSD, εξηγώντας πως η καινοτομία ουσιαστικά είναι εγκάρσια δομημένη στην χώρα μας. «Σήμερα αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για να βγουν καινοτομίες στην αγορά» πρόσθεσε, προτείνοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τρεις άξονες: 1) ενοποίηση των προϋπολογισμών υγείας, 2) αξιοποίηση των δεδομένων για να εντοπιστεί πού υπάρχει δυνητική σπατάλη, 3) αξιολόγησης/ ΗΤΑ για να δούμε τι εστί καινοτομία και τι όχι.
«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καινοτομία στην υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Khaled Ismail, Director- Health System Shaping & Access, Roche, Switzerland, τονίζοντας πως για κάθε δολάριο που επενδύεται στην υγεία το κράτος παίρνει πίσω 4 δολάρια παραγωγικότητας. Η καινοτομία βοηθά τους ασθενείς να ζήσουν καλύτερα, το σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό και να γίνεται λιγότερη σπατάλη.
«Η επιστημονική σφριγηλότητα στην ανάπτυξη και την αξιολόγηση των φαρμάκων, όπως υπάρχει στην βιομηχανία, δεν ακολουθείται από μία αντίστοιχη σφριγηλότητα στην αξιολόγηση της χρήσης των φαρμάκων, στο βαθμό που θα θέλαμε ως πολίτες» ανέφερε ο Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει μεθοδολογικά και με δεδομένα η φαρμακοβιομηχανία, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι απαραίτητο στα πλαίσια των περιορισμένων πόρων.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: https://sfeesummit.gr/
Σχόλια