Η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν στην Ευρώπη σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια. Η Έλενα Μαυρομιχάλη, Program Coordinator της SolidarityNow, μίλησε στο epixeiro.gr για τις υπηρεσίες και παροχές βοήθειας που προσφέρει ο οργανισμός για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Το SolidarityNow είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με την υποστήριξη του Open Society Foundations (OSF/OSIFE). Αποτελείται από ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων με κύριο στόχο δράσης την παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση. Μέσα από πρωτοβουλίες και δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει τόσο σε Έλληνες όσο και σε μετανάστες και πρόσφυγες, επιδιώκει να αποκαταστήσει το όραμα μιας ισχυρής Ευρώπης που βασίζεται στην αξία της αλληλεγγύης.
Από το 2013 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει διαθέσει 14,4 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει συνολικά 73 προγράμματα, από τα οποία τα 45 αφορούν το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα, ενώ 10 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για να υλοποιηθούν 25 προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνδέεται με τη μετανάστευση και το προσφυγικό.
Οι διακρίσεις δεν είναι η απάντηση στην κρίση που επηρεάζει όλους μας
To SolidarityNow έχει υποστηρίξει το έργο πάνω από 70 οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, ενώ τα προγράμματα που υλοποιεί έχουν λάβει χρηματοδότηση από οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η UNICEF, το EEA Grants, τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Ελλάδα κτλ. Με την παροχή υπηρεσιών τόσο στον ντόπιο πληθυσμό όσο και στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στόχος της είναι να συμβάλλει στην επανάκτηση του οράματος μιας ισχυρής Ευρώπης που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τις ανοιχτές αξίες.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του οργανισμού;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προτεραιότητές μας συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
- Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
- Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων. Γιατί μόνο με τη συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την άσκηση των βασικών δικαιωμάτων των ευάλωτων ή περιθωριοποιημένων ομάδων πληθυσμού ώστε καθένας να αισθάνεται και να λειτουργεί ως ισότιμο μέλος μιας συνεκτικής κοινωνίας.
- Η σύνδεση των νέων με εκπαιδευτικά προγράμματα και το εργασιακό περιβάλλον. Η καταγεγραμμένη υψηλή ανεργία των νέων στη χώρα, το εντεινόμενο φαινόμενο της μετανάστευσης του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού υποδαυλίζουν τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση. Γι’ αυτό και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, η επαφή τους με τις ανάγκες του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και η συμμετοχή τους σε δράσεις διεθνούς και εθνικού βεληνεκούς, αποτελούν απαντήσεις για την ανάσχεση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας
- Η συνηγορία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας την ιστορική προσφορά του Open Society Foundations (OSF) σε θέματα υπεράσπισης και προάσπισης δικαιωμάτων, προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση της φωνής μας σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Ένταξης και συνοχής, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε το κύριο μήνυμά μας να βρίσκει όλο και περισσότερους αποδέκτες: οι διακρίσεις δεν είναι η απάντηση στην κρίση που επηρεάζει όλους μας.
Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του οργανισμού;
Καθώς τα πρώτα σημάδια της κρίσης των προσφύγων έγιναν εμφανή το 2015, το SolidarityNow προσάρμοσε γρήγορα και αποτελεσματικά τις δράσεις και τις αποφάσεις του. Κατά τη διάρκεια του 2016, η οργάνωση παρείχε καταλυτική στήριξη στην ελληνική κοινωνία -μαζί με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις- για να ανταποκριθεί στις επείγουσες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών.
Αντιμέτωπη σήμερα με μια ρευστή πραγματικότητα, η οργάνωση αναπτύσσει και βελτιώνει μηχανισμούς και εργαλεία προκειμένου να ανταποκρίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας –Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων. Με την παροχή ολοκληρωμένων ψυχοκοινωνικών, νομικών υπηρεσιών αλλά και δεξιοτήτων για ένταξη στην αγορά εργασίας μέσα από τα Κέντρα Αλληλεγγύης μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και, με μια σειρά άλλων πρωτοποριακών προγραμμάτων (πρόγραμμα στέγασης για ΛΟΑΤΙ πρόσφυγες, Blue Refugee Center κλπ.), στοχεύουμε στη στήριξη και ενδυνάμωση των ανθρώπων αυτών μέχρι να ορθοποδήσουν και να σταθούν στα πόδια τους. Είτε παραμένοντας στην Ελλάδα, είτε συνεχίζοντας
Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, στηριζόμαστε στις θεμελιώδεις αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της δράσης μας. Από αυτές αντλεί δύναμη η ίδια η οργάνωση και οι ομάδες μας στο πεδίο. Με απλά λόγια, το SolidarityNow είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε αξίες, με βασικό του όραμα να συμβάλει στη δημιουργία, την προώθηση και την προστασία μίας ανοιχτής και δίκαιης κοινωνίας.
Πόσο ανοιχτό είναι το SolidarityNow σε καινοτόμες ιδέες;
Ο Οργανισμός σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα που απευθύνονται στις ουσιαστικές ανάγκες των ανθρώπων και υποστηρίζει το δικαίωμα για πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά προς όλους. Έχει για αυτό το λόγο συμπεριλάβει στη στρατηγική του προγράμματα που προσβλέπουν στη δημιουργία ευκαιριών στην αγορά εργασίας καθώς και σε καινοτόμες λύσεις για κοινωνικά θέματα.
Τα Κέντρα Αλληλεγγύης της οργάνωσης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λειτουργούν ως βασικοί πυλώνες για την επαφή με τις διαφορετικές κοινότητες στις γειτονιές όπου βρίσκονται. Όραμα του SolidarityNow είναι να ενώσει και να δικτυώσει οργανισμούς με στόχο την αναβίωση των χαμένων αξιών που νοσταλγούμε όσοι ζήσαμε παλιά στις γειτονιές.
Οι άνθρωποι χρειάζονται τη διασύνδεση, τη συντροφική συγκατοίκηση σε τόπους που τους ενώνουν, ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητά τους, και που τους κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια, σε περιβάλλοντα που βάλλονται από τις σύγχρονες προκλήσεις.
Η επιχειρηματικότητα, η υποστήριξη της καινοτομίας καθώς και η ανακάλυψη εκπαιδευτικών εργαλείων που συμβαδίζουν με τις εξελίξεις είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.
Σχόλια