NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα, οι τάσεις και οι ανάγκες στον κόσμο της εργασίας

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα, οι τάσεις και οι ανάγκες στον κόσμο της εργασίας

Τι αναζητούν σήμερα οι εργαζόμενοι και τι προσφέρουν οι εργοδότες; Πώς οι τεχνολογίες μετασχηματίζουν την εργασία και ποιο περιβάλλον είναι πιο ελκυστικό; Στο ιδανικό προφίλ εργοδότη, η ελκυστική αμοιβή και οι παροχές συνεχίζουν να είναι προτεραιότητα για τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, με μικρή διαφορά, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Στο ιδανικό προφίλ εργοδότη, η ελκυστική αμοιβή και οι παροχές συνεχίζουν να είναι προτεραιότητα για τους εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, με μικρή διαφορά, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Όπως φανερώνει η φετινή έρευνα της Randstad για την ελκυστικότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενδιαφέρον έχει επίσης, πως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά για έναν εργοδότη παραμένουν ίδια με πέρυσι, με εξαίρεση την ισότητα, η οποία αξιολογήθηκε για πρώτη φορά φέτος και έλαβε την τέταρτη θέση, ξεπερνώντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και αντικαθιστώντας την εργασιακή ασφάλεια από τους πρώτους 5 παράγοντες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία στην ισότητα, κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση, ακριβώς πάνω από την επαγγελματική εξέλιξη. Αυτό φανερώνει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση και απαίτηση για ισότητα στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι η αμοιβή και οι παροχές θεωρούνται οι πιο σημαντικοί παράγοντες, υπάρχει μια αξιόλογη διαφορά μεταξύ των προσδοκιών των εργαζομένων και των παροχών από τον εργοδότη, με περίπου μόνο το μισό των εργαζομένων να πιστεύει ότι ο εργοδότης τους ικανοποιεί τις μισθολογικές τους απαιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το συναίσθημα είναι ακόμα πιο έντονο στην Gen Χ, φανερώνοντας έτσι το χάσμα που επικρατεί μεταξύ των γενεών. Την ίδια ώρα, η εργασιακή ασφάλεια που προσφέρεται από τον τρέχοντα εργοδότη παραμένει πολύ υψηλά , αντισταθμίζοντας πιθανώς τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων σχετικά με τα μισθολογικά θέματα.

Σημειώνεται πως η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία Ενέργειας & καυσίμων και ο ταξιδιωτικός τομέας βρίσκονται στην πρώτη τριάδα ως top κλάδοι απασχόλησης.

Οι κορυφαίοι

Η εταιρεία Παπαστράτος αναδείχθηκε ελκυστικότερος εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024, για τέταρτη συνεχή χρονιά, πιστοποιώντας τη συνεκτική του στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό του, με βάση την παγκόσμια έρευνα Employer Brand, της Ranstdad.

Tην πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ Φαρμακευτική, η AEGEAN, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Βιομηχανία Παπαδοπούλου, που αναρριχήθηκε από την ένατη στην τέταρτη θέση της κατάταξης και η εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Οι 5 πιο ελκυστικές εταιρείες κατατάσσονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η οικονομική ευρωστία και φήμη τους, η εργασιακή σταθερότητα και η ασφάλεια που προσφέρουν στους εργαζομένους τους.

Τη λίστα των 10 πιο ελκυστικών εργοδοτών συμπληρώνουν η εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ELPEN Φαρμακευτική, και, για πρώτη φορά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η εταιρεία Skroutz, καθώς και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ). Αναλυτικά, τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας:

Σε αναζήτηση άλλου εργοδότη...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η διάθεση για αλλαγή εργοδότη στην Ελλάδα παρέμεινε σχετικά σταθερή τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνοντας μια μείωση της τάξεως του 2% σε σύγκριση με το 2023 και παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Το μη ικανοποιητικό πακέτο αποδοχών, παραμένει ο κύριος λόγος που ωθεί τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου και γενιάς, να αλλάξουν εργοδότη, με το μικρότερο ποσοστό να βρίσκεται στη Gen Z.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως η δυσαρέσκεια ως προς το μισθολογικό πακέτο, ήταν πιο έντονη στους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν κάποιο βοηθητικό ποσό για την αύξηση του πληθωρισμού, με 3 στους 4 να το θεωρούν σημαντικό λόγο για αποχώρηση.

Το γεγονός αυτό προσφέρει στους εργοδότες την ευκαιρία να προσελκύουν και να διατηρούν τα ταλέντα προσφέροντας ένα ικανοποιητικό και ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών. Καθώς η βελτίωση του μισθολογικού πακέτου ενδέχεται να μην είναι πάντα εφικτή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που οι εργοδότες μπορούν να διευρύνουν τις προσπάθειές τους για προσέλκυση και διατήρηση του προσωπικού τους, όπως για παράδειγμα οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στους 5 εργαζόμενους αισθάνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετές προοπτικές για προαγωγή στην καριέρα του, ενώ σχεδόν το 1/3 θεωρεί ότι αυτός είναι λόγος για να αναζητήσει νέο εργοδότη.

Με τη διευθέτηση αυτών των παραγόντων, οι εργοδότες μπορούν να ενισχύσουν την ικανοποίηση των εργαζομένων τους, να μειώσουν τα ποσοστά αλλαγής και, τέλος, να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσέλκυσης ταλέντων.

1 στους 6 δηλώνει ότι ανήκει σε μειονότητα

Σε άλλα σκέλος της έρευνας φανερώνεται πως περίπου 1 στους 6 Έλληνες εργαζομένους δηλώνει ότι ανήκει σε μειονότητα, είτε λόγω του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της εθνικότητας, της θρησκείας, της αναπηρίας είτε κάποιου άλλου χαρακτηριστικού.

Πιο έντονα συγκριτικά με άλλες γενιές, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην γενιά Ζ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κριτική που ασκούν στον εργοδότη τους είναι ίδια με εκείνη των εργαζομένων που δεν ανήκουν σε κάποια μειονότητα. Αυτό ισχύει για τα ακόλουθα θέματα:

  • αναγνώριση από τον οργανισμό τους
  • δίκαιη μεταχείριση από τα ανώτερα στελέχη (π.χ. πρόσληψη, επαγγελματικές ευκαιρίες)
  • αντιμετώπιση εμποδίων κατά την επαγγελματική τους πορεία
  • ίση αμοιβή και ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία και σπουδαιότητα της δημιουργίας ενός συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως του υποβάθρου ή της ταυτότητάς τους

Μπαίνει στο «παιχνίδι» και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλής και στον ελληνικό χώρο εργασίας, καθώς 1 στους 10 εργαζόμενους αναφέρει ότι ήδη τη χρησιμοποιεί συχνά, ενώ το 18% της Gen Z, δήλωσε ότι τη χρησιμοποιεί περισσότερο.

Ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (2%) πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη επιδράσει στον χώρο εργασίας, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη πρόβλεψη για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την εργασία τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται αν συμπεριλάβουμε και εκείνους που ήδη τη χρησιμοποιούν. Η αναμενόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, φαίνεται να είναι θετική, ειδικότερα ανάμεσα στα ταλέντα που κατέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, και τα οποία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων διατηρεί μια ουδέτερη στάση, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις της. Επομένως, οι εργοδότες χρειάζεται να δώσουν προσοχή στο γεγονός αυτό και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κατά την εφαρμογή της στον χώρο εργασίας.

Η προληπτική προσέγγιση είναι σημαντική, για να αποτρέψει την εξέλιξη της απάθειας σε δυσαρέσκεια ή αρνητική προοπτική

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες στην Ελλάδα - Πρωταγωνιστεί ο φαρμακευτικός κλάδος

Οι 5 πιο ελκυστικές εταιρείες για να εργαστεί κανείς στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται για την οικονομική τους ευρωστία και την καλή τους φήμη.

Η εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα για την πλειονότητα των εταιρειών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι παράγοντες αυτοί δεν αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του προφίλ του ελκυστικού εργοδότη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι/ες μπορεί να υποτιμούν τη σημασία αυτών αρχικά, θεωρώντας τα ενδεχομένως ως δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο πιο ελκυστικός κλάδος στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη Vianex, η οποία κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο ελκυστική εταιρεία στην Ελλάδα, μαζί με την Elpen, η οποία κατέχει την έκτη θέση.

Ωστόσο, οι μικρές διαφορές στην ελκυστικότητα μεταξύ των υπόλοιπων κλάδων υποδεικνύουν ότι οι εργοδότες ανταγωνίζονται όχι μόνο εντός του δικού τους κλάδου, αλλά και με πολλούς άλλους κλάδους για την προσέλκυση ταλέντων.

REBR_CountryReport_GR_3.jpg?mtime=20240618143423#asset:486028


REBR_CountryReport_GR_2.jpg?mtime=20240618143439#asset:486029



REBR_CountryReport_GR_1.jpg?mtime=20240618143448#asset:486030


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr