Σε φάση μεταβλητότητας οι μετοχές και τα ομόλογα της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Οι πρόσφατες χρηματιστηριακές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα της Ευρωζώνης ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Η υποχώρηση των μετοχών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει ημερομηνία λήξης και αυτή θα είναι το τέλος του Ιουνίου.
Πρώτον γιατί τότε ολοκληρώνεται η περίοδο αποκόμισης κερδών μετά το προηγούμενο ράλι στις μετοχές και τα ομόλογα και δεύτερον γιατί οι γαλλικές εκλογές που θα γίνουν τότε θα δείξουν εάν η νέα πολιτική κατάσταση που θα προκύψει στην Γαλλία , θα μπορεί να συνεργαστεί με την νέα ηγεσία της Ε.Ε , όποια κι αν είναι αυτή. Οι μετοχές κατά την προηγούμενη εβδομάδα, διόρθωσαν κατά 3% (στην Ελλάδα -3,5%) ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των κρατών του ισχυρού πυρήνα αυξήθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης μέσα σε 4 ημέρες.
Οι βασικοί λόγοι για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μετοχών και ομολόγων) ήταν 3:
1. Oι αποτιμήσεις ευρωπαϊκών μετοχών και δεικτών ήταν υπερβολικές. Όταν η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία και οι χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών εταιρειών οδηγούν τον DAX σε ιστορικά υψηλά (προ μηνός) φαίνεται ότι είμαστε σε υπερβολή. Το ίδιο ισχύει και για το γαλλικό χρηματιστήριο και για το ιταλικό.
2. Οι επενδυτές έψαχναν αφορμή να πουλήσουν ενόψει του τέλους του α’ εξαμήνου για να γράψουν κεφαλαιακά κέρδη στις λογιστικές καταστάσεις τους. Και πιστέψτε με θα είναι υπερβολικά πολλά.
3. Η Γαλλία (και η Ευρώπη γενικότερα) μπαίνει σε εκλογικές περιπέτειες με άγνωστη έκβαση. Ο CAC «ήταν για κάτω» ίσως και 2-3% εβδομαδιαία. Τώρα με την πολιτική αβεβαιότητα υποχώρησε πάνω από 6%. O βασικός όμως φόβος είναι ότι η ακροδεξιά έλευση βάζει δυναμίτη στην κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό. Εάν κυριαρχήσει η ακροδεξιά, ‘ο καθένας μόνος του’ θα αποτελεί μία θεωρητική ιδεολογική πλατφόρμα.
Το θέμα πλέον είναι τι πολιτική μπορεί να ακολουθήσει η νέα Ε.Ε (που θα κυριαρχείται από δεξιά και ακροδεξιά στοιχεία) στην περίπτωση μίας «νέας Ελλάδας», δηλαδή της εμφάνισης μίας χώρας με αυξημένο χρέος και μη εξυπηρετούμενου χρέους.
Η δήλωση της Λεπέν, ότι δεν προτίθεται να «ρίξει» τον κ. Μακρόν απλώς θέλει να συγκυβερνήσει μαζί του φαίνεται ότι επηρέασε θετικά τις αγορές (ιδιαίτερα των ομολόγων) αλλά η ειλικρίνεια της δήλωσης θα φανεί στο επόμενο διάστημα.
Πάντως, τόσο τα γαλλικά 10ετή ομόλογα όσο και τα 10ελληνικά (τα πήραμε ως δείγμα) κατέγραφαν μικρή αποκλιμάκωση αποδόσεων την Δευτέρα 17/6.
Σχόλια