NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Burnout: Το υβριδικό μοντέλο ως λύση και η κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων σήμερα

Burnout: Το υβριδικό μοντέλο ως λύση και η κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων σήμερα

Δεν αποτελεί ένα καινούργιο φαινόμενο, όμως τα τελευταία χρόνια η συζήτηση γύρω απ' αυτό έχει ενταθεί: Εξαντλητικοί ρυθμοί, κόπωση, εξουθένωση λόγω του στρεσογόνου τρόπου ζωής και των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προέρχονται από διάφορες καταστάσεις υγείας, μια εκ των οποίων, είναι το σύνδρομο Burnout.

Είναι αλήθεια δε πως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το εργασιακό burnout δεν αποτελεί πια ένα αντικείμενο συζήτησης, αλλά ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο χτυπά την πόρτα των περισσότερων εργαζομένων.

Και αν στις μέρες μας ο τρόπος εργασίας έχει αλλάξει (ή αρκετές αλλαγές βρίσκονται εν εξελίξει) σε διάφορους κλάδους, άξιο προβληματισμού είναι το γεγονός πως το 72% του εργατικού δυναμικού είχε βιώσει το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burnout) πολύ πριν από τη μετάβαση στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπως αποκαλύπτει τελευταία έρευνα της IWG.

Λύση κατά του burnout η υβριδική εργασία;

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, μέσα από την υιοθέτηση του νέου αυτού μοντέλου οι εργαζόμενοι μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ ενός κεντρικού γραφείου, τοπικών ευέλικτων χώρων εργασίας και του σπιτιού τους χωρίς να χρειάζεται πλέον να κάνουν καθημερινά μετακινήσεις, κάτι που τους εξασφαλίζει περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, αυτή η αύξηση του ελεύθερου χρόνου έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (86%), περισσότερη σωματική άσκηση (54%), πιο υγιεινή προετοιμασία γευμάτων (58%) και καλύτερη ποιότητα ύπνου (68%) γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνολικά, περισσότερο από τα δύο τρίτα των εργαζομένων (68%) δήλωσαν ότι η σωματική τους υγεία έχει βελτιωθεί λόγω της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Λιγότερο εξαντλημένοι και ανήσυχοι...

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο εξαντλημένοι (79%), λιγότερο αγχωμένοι (78%) και λιγότερο ανήσυχοι (72%), με το συντριπτικό 86% των εργαζομένων να δηλώνει ότι αισθάνεται πως μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας όταν αξιοποιεί το ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

Δεδομένου του σημαντικού θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν πως η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

«Κλειδί» για την αύξηση της παραγωγικότητας;

Από την άλλη πλευρά, σε όλο αυτό το νέο πλαίσιο για τον τρόπο εργασίας που τίθεται επί τάπητος είναι κρίσιμο να αναρωτηθούμε και για τα επίπεδα παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υβριδική εργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Το 74% των εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται υβριδικά, ενώ ανάλογο ποσοστό εργαζομένων (76%) ανέφερε ότι μέσα από την υιοθέτηση αυτού του τρόπου εργασίας αποκτούν περισσότερα κίνητρα. Επιπρόσθετα, το 85% των εργαζομένων δήλωσε ότι η υβριδική εργασία έχει βελτιώσει το αίσθημα ικανοποίησης από την εργασία τους.

Υψηλόβαθμα στελέχη στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού συμφωνούν, με τέσσερις στους πέντε (86%) να δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη για την ευεξία των υπαλλήλων και το (85%) να αναφέρει ότι η υβριδική εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων**.

«Καμπανάκι» για την κατάσταση στην Ελλάδα - τι λένε οι εργαζόμενοι

Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα, οι προκλήσεις στα ζητήματα αυτά παραμένουν μεγάλες με τους εργαζόμενους να αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία.

Ειδικότερα, το burnout και η ψυχική υγεία είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και στην Ελλάδα, όπως δείχνει πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn.

Μεταξύ 2.947 απαντήσεων για το αν οι ερωτηθέντες έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε,

  • 42% αυτών απαντούν «καθόλου work-life balance»,
  • 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης,
  • 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών,
  • ενώ μόλις 8% λέει πως δεν έχει βιώσει burnout.

Για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες - 4.542 απαντήσεις συνολικά - θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο burnout, το wellbeing και θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν "όλο και περισσότερο", ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως είμαστε πολύ μακριά από αυτό.

Μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό και τις… χλιαρές απαντήσεις ("θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν") με 39%, διαπιστώνεται ότι σε συντριπτικό ποσοστό 92% οι Έλληνες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους.

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το αν η εταιρεία που δουλεύουν υποστηρίζει το wellbeing τους, σε συνολικά 1.505 απαντήσεις, πάνω από 70% απαντούν αρνητικά. 43% απαντά "wellbeing, τι είναι αυτό;" ενώ 31% επισημαίνει την καλή πρόθεση χωρίς αποτέλεσμα, επιλέγοντας "θα ήθελε, αλλά δεν".

Παρ' όλα αυτά είναι θετικό ότι σε ποσοστό 26% απαντούν πως υποστηρίζεται με πολλούς τρόπους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr