Παράνομο livestreaming και «μαϊμού» προϊόντα με φόντο... τα μεγάλα αθλητικά events του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι του 2024 και οι μεγάλες αθλητικές συναντήσεις ξεκίνησαν: Μόλις την Παρασκευή (14/6) έλαβε χώρα το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς του EURO 2024, φέτος είναι μια χρονιά Ολυμπιάδας (Παρίσι), ενώ υπάρχει και το φωτοφίνις στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας, μεταξύ άλλων.
Αγώνες με τεράστιο αθλητικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Και όπου υπάρχουν τεράστιοι τζίροι ευνόητα δημιουργούνται και προϋποθέσεις για «μαύρη αγορά», παραεμπόριο ή τελοσπάντων διαδικασίες παράνομες.
Δυο τομείς που είναι φυσικά γνωστοί και προκαλούν πρόβλημα στις φορολογικές αρχές και την αγορά γενικότερα είναι όπως έχει αποδειχθεί το «πειρατικό» livestreaming και τα «μαϊμού» προϊόντα.
Τελευταία στοιχεία από την EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ) είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος των απωλειών και της εικόνας που έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τη μελέτη του EUIPO σχετικά με την αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τη συμπεριφορά των πολιτών της ΕΕ, το 12 % των πολιτών της ΕΕ έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο ή έχει παρακολουθήσει σε συνεχή ροή (live streaming) περιεχόμενο από παράνομες πηγές για αθλητικά γεγονότα.
Όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15-24 ετών, πάνω από το ένα τέταρτο (27%) παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν παράνομα διαδικτυακά κανάλια για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.
Μεγάλοι τζίροι και ενδιαφέρον, ευκαιρία για παράνομο κέρδος
Όπως υπογραμμίζεται στην εν λόγω έρευνα, η παράνομη διαδικτυακή μετάδοση συνεχούς ροής (live streaming) επηρεάζει όλα τα είδη περιεχομένου —περιλαμβανομένων των αθλητικών διοργανώσεων— και το EUIPO εκτιμά ότι η πειρατεία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης αποφέρει παράνομα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Εκτός από τις αθλητικές εκπομπές, σύμφωνα με το EUIPO, ο τομέας του αθλητικού εξοπλισμού της ΕΕ αντιμετωπίζει απώλειες πωλήσεων ύψους 850 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στον εν λόγω αριθμό δεν περιλαμβάνονται αθλητικά είδη όπως ποδοσφαιρικές φανέλες και αθλητικά παπούτσια παραποίησης/απομίμησης, τα οποία αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των συνολικών 12 δισ. ευρώ ενδυμάτων παραποίησης /απομίμησης στην Ευρώπη ετησίως.
Πρωταθλητές Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιρλανδία στο «πειρατικό» livestreaming
Η μελέτη του EUIPO αποκάλυψε σημαντικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαδικτυακή πειρατεία ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων, όπου το 12 % του συνολικού πληθυσμού έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο ή έχει παρακολουθήσει σε συνεχή ροή (live streaming) περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.
Η Βουλγαρία είναι η χώρα στην οποία η εν λόγω πρακτική είναι πιο διαδεδομένη στην ΕΕ, με το 21 % του συνόλου των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει παράνομες διαδικτυακές πηγές για να παρακολουθήσει αθλητικά γεγονότα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (20 %), την Ιρλανδία (19 %), την Ισπανία (19 %) και το Λουξεμβούργο (18 %).
Σύμφωνα με τη μελέτη, νεότεροι πολίτες ηλικίας 15-24 ετών ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν παράνομα αθλητικές διοργανώσεις στο διαδίκτυο σε ποσοστό διπλάσιο του συνολικού πληθυσμού. Οι νέοι από τη Βουλγαρία είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε παράνομες αθλητικές μεταδόσεις συνεχούς ροής (live streaming) με 47 %, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 27 %, και ακολουθούν η Ισπανία (42 %) και η Ελλάδα (41 %), η Σλοβενία (39 %) και η Ιρλανδία (34 %).
Μαϊμού προϊόντα συνειδητά για 2 στους 10 Έλληνες
Από την άλλη πλευρά, κατά μέσο όρο, 10% των νέων της ΕΕ ηλικίας 15-24 ετών παραδέχονται ότι αγοράζουν σκόπιμα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο συχνό μεταξύ των Ελλήνων νέων —18 % των οποίων το έχουν κάνει. Αντίθετα, το 7 % των νεαρών Ευρωπαίων καταναλωτών αγόρασαν κατά λάθος προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του EUIPO, ο αντίκτυπος των εν λόγω πωλήσεων προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ είναι σημαντικός και προκαλεί εκτιμώμενη συνολική απώλεια ύψους 851 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 11 % των συνολικών πωλήσεων του τομέα.
Η Γαλλία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες χρηματικές απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η καθεμία.
Όσον αφορά τον αναλογικό αντίκτυπο, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία πλήττονται περισσότερο, καθώς τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού αντιπροσωπεύουν έως και το 20 % των συνολικών απωλειών πωλήσεων σε κάθε χώρα, όπως αποκαλύπτει η ίδια έρευνα...
Σχόλια