NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Λινό-βαμβακερό: Ποιό κερδίζει τον τίτλο του ιδανικού μας συμμάχου ενάντια στον καύσωνα;

Λινό-βαμβακερό: Ποιό κερδίζει τον τίτλο του ιδανικού μας συμμάχου ενάντια στον καύσωνα;

Ημέρες στην αρχή καλοκαιριού, με ζέστη και με καύσωνα. Ημέρες που διαβάζουμε άρθρα σχετικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με το περιβάλλον μας αλλά και το μέλλον του τόπου μας καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σθεναρά χρονιά με τη χρονιά.

Πριν τα βάψουμε όμως μαύρα, πάνω από όλα ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε καθημερινά με την κατανάλωση άφθονων υγρών και ελαφρών γευμάτων, με καπέλο και αντηλιακό αλλά και με ανοιχτόχρωμα καλοκαιρινά ρούχα. Εκείνα, που για πολλούς είναι τα αγαπημένα, σαν μια δροσερή, χρωματιστή συντροφιά στην, όπως και να έχει, όσο το δυνατόν πιο ανέμελη εποχή του χρόνου.

Φορώντας ένα λινό πουκάμισο το μυαλό μας κάνει συνδέσεις με τις καλόγουστες αμφιέσεις σε χολιγουντιανές ταινίες που διαδραματίζονται στην έρημο, το Μαρόκο, την Καζαμπλάνκα. Ενώ με τα βαμβακερά, φτάνουμε στη βάση της ένδυσης. Το πιο απλό μονόχρωμο t-shirt ενέχει κάτι το θεμελιωδώς οικείο και απροσποίητο όπως και το ίδιο καλοκαίρι.

Ποιό από τα δύο είναι όμως τελικά ο καλύτερος μας σύμμαχος αυτές τις ημέρες χωρίς να βάζουμε στην εξίσωση υποκειμενικές αντιλήψεις περί καλού γούστου, συναισθηματισμούς και προσωπικές αναφορές; Τι μαρτυρά η έρευνα και η επιστήμη των υλικών;

Μια αντικειμενική άποψη για τα υφάσματα του καλοκαιριού

Το βαμβακερό είναι φτιαγμένο από απαλές φυσικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Και το λινό είναι κατασκευασμένο από φυσικές ίνες που αναπτύσσονται στους μίσχους του λιναριού, ένα από τα πιο παλιά καλλιεργούμενα φυτά στην ανθρώπινη ιστορία.

Στην ουσία το βαμβάκι διαθέτει κενά μεταξύ κάθε νήματος και απορροφά γρήγορα έως και το 25% του βάρους του από την υγρασία της εφίδρωσης με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε άνεση και φρεσκάδα όταν φοράμε μία βαμβακερή μπλούζα.

Αλλά και το λινό απορροφά το 20% του βάρους του σε υγρασία βοηθώντας το σώμα μας να απαλλαγεί από την υγρασία. Όμως το λινό έχει χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα σε σύγκριση με το βαμβάκι, διατηρώντας το ίδιο το ύφασμα, πιο δροσερό, κερδίζοντας τελικά αυτό το στοίχημα.

Αλλά και στην ίδια του την σύνθεση το λινό έχει πιο πλατιές ίνες με αποτέλεσμα να έχει μικρότερο αριθμό νημάτων με μεγαλύτερα ανοίγματα μεταξύ των ινών αυτών αφήνοντας τον αέρα να περνά ευκολότερα και παραμένοντας πιο μαριά από ότι το βαμβακερό, το οποίο ενδέχεται να προσκολλάται σε σημεία του σώματός μας.

Επιπλέον και τα δύο είναι υποαλλεργικά, ωστόσο, το λινό είναι ελαφρώς καλύτερο για τους ανθρώπους με αλλεργίες, με την έννοια ότι η χαλαρή του ύφανση είναι λιγότερο πιθανό να παγιδεύσει τη σκόνη ή άλλα σωματίδια που μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργίες.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρει σε άρθρο της Washington Post ο Yiqi Yang, καθηγητής κλωστοϋφαντουργίας στο Πανεπιστήμιο Νεμπράσκα στο Λίνκολν, τόσο το λινό όσο και το βαμβακερό ύφασμα αποτελούν κατάλληλες λύσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού, το σημαντικό είναι να αποφεύγονται τα συνθετικά υφάσματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr