NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μέρη για φαγητό και χαλάρωση αυτές τις μέρες στην Αθήνα

Μέρη για φαγητό και χαλάρωση αυτές τις μέρες στην Αθήνα

Και έρχεται εκείνο το Σάββατο ή η Κυριακή που ο δρόμος μας δεν θα μας βγάλει ως την κοντινότερη παραλία στην πόλη για δροσερή βουτιά, ούτε σε κάποια ταράτσα με πισίνα και θέα την Ακρόπολη.

Έρχεται εκείνο το Σαββατοκύριακο που απλά θέλουμε να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε κάπου εύκολα προσβάσιμα, σκιερά και δροσερά, στο κέντρο ναι μεν, χωρίς τη βαβούρα του δε, προτιμότερα σε μέρη φρέσκα που ενδεχομένως δεν έχουμε ξαναπάει και ιδανικά συνοδεία καλού καφέ, φαγητού, κρασιού ή και ποτού.

Και αν και η σκέψη ακόμα να καθίσετε να ψάξετε τα νέα ή τα αγαπημένα για αυτή την περίοδο μέρη στην Αθήνα που συναρμόζουν όλα τα παραπάνω ζητούμενα, σας ετοιμάσαμε μια λίστα για να σας απαλλάξουμε από τον κόπο.

Walk in Athens

Αρχικά πίνουμε καφέ και τρώμε σάντουιτς επί της οδού Μαυρομιχάλη σε ένα σχετικά νέο στέκι που στο σημείο που βρίσκεται δεν το πιάνει ιδιαίτερα ο ήλιος. Είτε στα τραπεζάκια έξω, είτε μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες με τα ζωγραφισμένα χαρούμενα σχέδια που βρίσκουμε και στα πιάτα και τις χαρτοπετσέτες, η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και συνάμα ζωντανή, συνδυασμός που βάζει το συγκεκριμένο μαγαζί στη λίστα μας.

Βασιζόμενοι στην πρότερη λογική του, οι δημιουργοί του πετυχημένου 'Line' στα Πετράλωνα παντρεύουν το δικό τους ψωμί, το comfort food, το sustainability και τις zero waste διεργασίες με το Amaretto Mojito να φτιάχνεται με συνθετικό, το οποίο προκύπτει από δική τους επεξεργασία στα κουκούτσια φρούτων που έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλες παρασκευές όπως το γνωστό πια κρασί τους από φρούτα - για παράδειγμα από σύκο- δίνοντας μια ενδιαφέρουσα ψευδαίσθηση πικραμύγδαλου.

Η Wise Cup μεριμνά για τον καφέ ενώ το όλο concept του "Walk in” τιμά το όνομα του, δεν δέχεται κρατήσεις προτρέποντας μας να μπούμε στο εσωτερικό του αυτές τις ημέρες ακόμα και μόνο για να αγοράσουμε κεραμικά αντικείμενα ή ελληνικό τσάι από την περιποιημένη retail του γωνιά.

H ταβέρνα των Φίλων

Το επίσης σχετικά νέο εστιατόριο στον Κολωνό δεν μοιάζει νέο αλλά ήδη ριζωμένο στην περιοχή και σίγουρα στη λίστα μας αφού οι διθυραμβικές κριτικές και τα επιφωνήματα απόλαυσης των δικών μας φίλων που απολαμβάνουν τα πιάτα του ξανά και ξανά, δεν έχουν σταματημό.

Τούτου λεχθέντος το όνομα του απλά έχει διατηρηθεί αφού έτσι λεγόταν ανέκαθεν το μαγαζί. Νέο και παλιό μοιάζουν σε σύμπνοια, στο μενού, στην αισθητική αλλά και στην αξία μιας ταβέρνας φίλων ή στο σε "μια ταβέρνα με φίλους"

Και αν σας φοβίζουν οι "νέες" ταβέρνες, σε αυτή την περίπτωση μην κρίνετε πριν δοκιμάσετε. Το μενού ως έναν βαθμό μπορεί να θυμίζει κλασικό ρεπερτόριο μιας ταβέρνας ή ενός μαγειρείου, αλλά στην ουσία είναι ελαφρώς, μα πετυχημενά ραφιναρισμένο.

Lοuna Athens

Εδώ μιλάμε για το νέο μαγαζί που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες του Hippy 3 και του Σταυρού του Νότου στην πλατεία Χριστιανουπόλεως, στην γειτονιά για την όποια όλο και πιο συχνά πια σας γράφουμε, εκείνη του Νέου Κόσμου.

Το Λούνα, έχει ήδη και αυτό ό,τι και τα προηγούμενα μαγαζιά της λίστας, μια χαλαρή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Σερβίρει ελληνικό φαγητό για μοίρασμα στο τραπέζι ενώ το μενού περιέχει πολλά πιάτα με την βαθιά μυρωδιά και την γεύση του καπνίσματος και τα πιάτα ημέρας είναι καλοδουλεμένα. Το μενού θα αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών, οπότε έχουμε αρκετούς λόγους να το επισκεπτόμαστε ξανά.

Τέλος βάζουμε στην εξίσωση και τα αγαπημένα μας κρασιά από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα ενώ ενίοτε όταν ένα μπουκάλι κρασί αδειάζει μπορεί κανείς να γράψει πάνω του μια αφιέρωση και να το κρεμάσει στον ημιόροφο με μια χρωματιστή κορδέλα.

Tsiftis

Το όμορφο εστιατόριο που κρύβει τα τραπεζάκια του σε έναν χαλαρό πεζόδρομο των Ιλισίων, δύο βήματα από τη Μιχαλακοπούλου, ανήκει κάτι παραπάνω από δικαιωματικά σε αυτή την λίστα που δεν αναζητά το καλό φαγητό ξέχωρα αλλά στο πλαίσιο μιας σχετικής ηρεμίας, μιας ατμόσφαιρας επάξιας για ένα χαλαρό καλοκαιρινό βράδυ στην πόλη.

Γεύσεις ελληνικές με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές παραλλαγές, καλό κρασί και την ατμόσφαιρα άνωθεν, αποτελεί μία σταθερή μας επιλογή.

Ατλαντικός

Στο απρόσμενα ήρεμο δρομάκι της Αυλητών στη γειτονιά του Ψυρρή η αθηναϊκή αίσθηση σβήνει και η παρεϊστικη ατμόσφαιρα μιας ταβέρνας που μοιάζει να ναι στις Κυκλάδες διαχέεται αυτόματα.

Η βαβούρα από τον κόσμο που ασταμάτητα γεμίζει τα τραπέζια του Ατλαντικού εδώ έχει κάτι το σχεδόν απροσδιόριστα διαφορετικό. Το άγχος αν θα βρεθεί τραπέζι όπως συχνά συμβαίνει στην Αθήνα, καλύπτουν οι ομιλίες που μπλέκονται η μία με την άλλη θυμίζοντας περισσότερο ατμόσφαιρα ταβέρνας σε νησί τη στιγμή που έχουν πεινάσει ταυτόχρονα πολλοί λουόμενοι.

Μια σοβαρή εκδοχή του ελληνικού fish and chips ή αλλιώς οι νόστιμες πατατούλες με τηγανητά μικρόψαρα και τα ψαροσάντουιτς μας περιμένουν εδώ κάθε μέρα της εβδομάδας.

Μona Athens Rooftop x Habiba Wine

monaathens_rooftop.png?mtime=20240612114519#asset:484770


Ενώ αυτές τις ημέρες - Πέμπτη με Κυριακή- λειτουργεί και το νέο pop-up residency της Habiba Wine στο Rooftop Garden του Mona με θέα στην Ακρόπολη.

Ο μουσικός και δημιουργός της Habiba Wine, Νίκος Συμεωνίδης επιμελείται, τις ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και τη λίστα των διαλεχτών φυσικών κρασιών.

H Ηabiba Wine ξεκίνησε στο Παρίσι το 2022 με τη ίδρυση της εταιρίας διανομής σπάνιων φυσικών κρασιών Hotline Wine. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, βιοδυναμικά κρασιά της λίστας της παράγονται στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, ενώ σπάνια ευρήματα από την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τα Βαλκάνια διανθίζουν την ξεχωριστή της συλλογή.

Το Ρίνι

Το Ρίνι, το μικρό και cozy cafe με προϊόντα φούρνου αλλά και σύγχρονο μαγειρείο σε απόσταση αναπνοής από το Αρχαιολογικό Μουσείο και την ανερχόμενη γαστρονομική πιάτσα που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή γύρω του, γιόρτασε αυτές τις ημέρες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, εποχικότητα και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης κάθονται στο ίδιο τραπέζι και στο ίδια πιάτα που μεταφέρονται από την κουζίνα του.

Ενώ η cozy του ατμόσφαιρα διαχέεται ανάμεσα στα στριφογυριστά νέον φωτιστικά, τα καδράκια γεμάτα ζωγραφιές με ζώα και άλλα σχεδόν παιδικά σκίτσα φτιαγμένα με χρωματιστούς μαρκαδόρους, τα λιτά τραπεζάκια και τα μικρά ξύλινα εξωτερικά πασάκια στολισμένα με αποξηραμένα λουλούδια μέσα σε γυάλινους δοσομετρητές καφέ, αντί για ανθοδοχεία.

Δεξαμενή

«Νηπιαγωγείο, Μπαρ, Γηροκομείο»: Έτσι ακριβώς είχε ορίσει το καφενείο της Δεξαμενής ο Παπαδιαμάντης και έτσι ακριβώς ορίζεται και σήμερα. Το ιστορικό αυτό τοπόσημο απαρτίζεται ουσιαστικά από τα αντικριστά του πεζοδρόμια στην ανηφόρα της πλατείας με τα τραπεζάκια, το πράσινο και ένα ανθρώπινο -αλλά και ένα σοκολατένιο στον κατάλογο- μωσαϊκό στην πλατεία Δεξαμενής.

Ένα μωσαϊκό από πιτσιρίκια που ξεσαλώνουν στο παιχνίδι στην κατηφορίτσα και στην παιδική χαρά, θαμώνες που απολαμβάνουν τον ήλιο, ηλικιωμένοι που πίνουν ελληνικό καφέ όπως παλιά και αργότερα από φίλους του κινηματογράφου και του θερινού cinema που βρίσκεται παραδίπλα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr