NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πληροφορική και Logistics αναζητούν στελέχη άμεσα...

Πληροφορική και Logistics αναζητούν στελέχη άμεσα...

​Μεικτές είναι οι προβλέψεις και οι προσεγγίσεις για την αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα. Και από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο το 2024 μάλλον μέτριο είναι το κλίμα όσον αφορά τις προσλήψεις.

Υπάρχουν βέβαια σταθερά κλάδοι που κεντρίζουν το ενδιαφέρουν και οι ανάγκες όλο και αυξάνονται.

Σε τελευταία έρευνα της ManpowerGroup αναδεικνύονται ξανά ως ισχυρότερες οι προοπτικές απασχόλησης για τον κλάδο της Πληροφορικής: Εύλογα μιας και οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες σε επίπεδο υποδομών, ψηφιακού μετασχηματισμού, εσωτερικών διαδικασιών αλλά και στην δημιουργία προϊόντων, υπηρεσιών κ.α

Στο ίδιο μοτίβο, μεγάλη είναι η ζήτηση και οι διαθέσεις των εργοδοτών για προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο στον τομέα των Logistics, ένας κλάδος με συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια δεν πρέπει να παραλειφθεί - όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές - η έλλειψη εύρεσης προσωπικού σε πολλούς κλάδους.

Για την ακρίβεια, στο εξαιρετικά υψηλό 82% είναι το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.

Ιδιαίτερα μάλιστα την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε (τουριστική σεζόν) ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος και ασύμφορος. Αυτό έχουν επισημάνει, άλλωστε, άνθρωποι της εστίασης, του λιανεμπορίου κλπ.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σε κάθε περίπτωση, στα τελευταία στοιχεια της ManpowerGroup σημειώνεται πως οι ελληνικοί οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης έχουν ενισχυθεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2024, ωστόσο αποδυναμώθηκαν κατά 6 μονάδες από το 3o τρίμηνο του 2023.

  • Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα, αναμένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιμένει μείωση ενώ το 37% δεν αναμένει καμία αλλαγή ωστόσο παραμένει εξαιρετικά υψηλό (82%) το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.
  • Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις στον κλάδο μειώθηκαν κατά 5 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1 μονάδα από πέρυσι. Η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων υποψηφίων που χρειάζονται.
  • Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο είναι οι Μεταφορές, & η Εφοδιαστική Αλυσίδα με αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη NEO (35%) στον συγκεκριμένο κλάδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το 2ο τρίμηνο του 2008.

Με θετικό πρόσημο κατασκευές, χρηματοοικονομικά, real estate

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Βιομηχανίας και Κατασκευών στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 15%, αυξημένες κατά 9% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στον κλάδο των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%) με μείωση -2% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούμενο τρίμηνο), και ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούμενο τρίμηνο).

Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν η Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας όπου ο δείκτης διαμορφώνεται στο -6% (-6% από το προηγούμενο τρίμηνο) και ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας με προοπτικές απασχόλησης -13% (-38% από το προηγούμενο τρίμηνο και -58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι)

Ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5.000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σημειώνοντας άνοδο 7 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και 12 μονάδων από πέρυσι.

Αυτό το τρίμηνο εντοπίζονται οι χαμηλότερες προθέσεις που καταγράφηκαν σε μεγάλες εταιρείες με 250-999 εργαζομένους για πάνω από δύο χρόνια, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022 όταν ήταν -1%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr