A FUTURE FOR THE PAST: Συνδέοντας την τηνιακή μαρμαροτεχνία με το σήμερα για το αύριο
Για κάποια που κατάγεται από την Τήνο η νέα έκθεση-εγκατάσταση «A Future for the Past» του Μουσείου Μπενάκη φέρει ένα βάρος προσωπικό και συνάμα ένα ίχνος βαθιά αιθέριο και οικείο.
Καθώς τα σύγχρονα αντικείμενα design από μάρμαρο, τα λαξευμένα τραπέζια, τα υπέρθυρα και τα διακοσμητικά λιτά περιστέρια εμφανίζονται στους ορόφους του κτιρίου επί της Κουμπάρη 1, όχι εκείνους που συνήθως φιλοξενούν τις περιοδικές εκθέσεις αλλά εκείνους όπου βρίσκονται οι γνώριμες, μόνιμες συλλογές, ανάμεσα σε εκθέματα με μακρά ιστορία και έντονη πνευματικότητα, το μουσείο, προσομοιάζει με ένα παραδοσιακό τηνιακό σπίτι.
Μια συνειδητοποίηση γίνεται με τρόπο διάχυτο μα συμπαγή, όμοιο με αυτό το καθηλωτικό υλικό:
Οι μαρμάρινες κρήνες, τα διακοσμημένα υπέρθυρα και τα μαρμάρινα ενσωματωμένα σχέδια στα πλακόστρωτα και τις βοτσαλωτές αυλές αλλά και το εσωτερικό κάθε παραδοσιακού τηνιακού σπιτιού που δεν νοείται στην απουσία μαρμάρινων χρηστικών ή διακοσμητικών αντικειμένων, η δηλωμένη δηλαδή καθημερινότητα ενός ανθρώπου που βιώνει για χρόνια το νησί εκ των έσω και όχι σε στιγμιαίο, τουριστικό επίπεδο, συνιστά ένα συμπαγές “οικο-σύστημα”.
Ένα από τα μόλις τρία αντίστοιχα οικοσυστήματα που υπάρχουν στον κόσμο, ένα οικοσύστημα που συνδημιουργείται από τα φυσικά κοιτάσματα μαρμάρου, μια εξέχουσα σχολή μαρμαρολυπτικής σε ένα χωριό - φυσικό μνημείο της τέχνης του μαρμάρου, τον Πύργο, ταλαντούχους προγόνους αλλά και σύγχρονους μαρμαρογλύπτες.
Ο άνθρωπος στην καρέκλα
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το atelier μαρμάρου on·entropy που συνενώνει την μαεστρία των σύγχρονων καλλιτεχνών του μαρμάρου αλλά και την Ingenious Loci ΑΜΚΕ, παρουσιάζει την έκθεση-εγκατάσταση «A Future for the Past» που στοχεύει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του σύγχρονου design ανιχνεύοντας την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μέσω της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Η αρχέγονη τέχνη της επεξεργασίας του μαρμάρου, ως πολιτιστική κληρονομιά αυτού του νησιού των Κυκλάδων έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO ενώ η Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου Τήνου αποτελεί ένα από τα τρία μόνο σημεία στον κόσμο όπου εξασκείται η τέχνη αυτή.
Καθώς η τέχνη της μαρματεχνίας έχει διασωθεί από γενιά σε γενιά, μπορεί να δημιουργεί δυνατές συνδέσεις, εκείνες, που μοιάζουν τόσο σημαντικές σε μια περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης της Τήνου.
Η συσχέτιση της μαρμαρογλυπτικής με ένα σύγχρονο εικαστικό πλαίσιο γίνεται κυριολεκτικά απτή στο γλυπτό μαρμάρινο τραπέζι, προϊόν συνεργασίας του atelier μαρμάρου on·entropy και του τηνιακού γλύπτη-εικαστικού Δημήτρη Σκαλκώτου, καθώς και σε άλλα μαρμάρινα τεχνουργήματα, που συνομιλούν καταρρίπτοντας τον χρόνο με τα εκθέματα των συλλογών Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Τέχνης Και Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη.
Η έκθεση-εγκατάσταση φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη μετά από μια ανάλογη παρουσίαση πέρυσι στην έκθεση 5VIE στο Design Week του Μιλάνου, η οποία απέσπασε περισσότερες από 30 αναφορές στον τύπο (Wallpaper*, DesignMiami, LaRepublica).
Για τους δημιουργούς του A Future For The Past: «Το design δεν αφορά αποκλειστικά μία όμορφη και άνετη καρέκλα, αλλά τις γενιές ανθρώπων και το σύνολο γνώσης που χρειάζονται για να δημιουργηθεί κάτι. Η σύνδεσή τους με την ύλη αλλά και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις είναι η ουσία του craftsmanship. Αυτά συχνά θεωρούνται δεδομένα ή παραβλέπονται, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν, ειδικά σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη εποχή.»
Διάρκεια έκθεσης: 5-30 Ιουνίου 2024
Σχόλια