NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Τουρισμός: Αφίξεις, εισπράξεις... και σημεία που χρήζουν προσοχής για τη φετινή σεζόν

Τουρισμός: Αφίξεις, εισπράξεις... και σημεία που χρήζουν προσοχής για τη φετινή σεζόν

Σε φουλ ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά προσδοκώντας μια σεζόν έντονης τουριστικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν θετικό πρόσημο, πάντα όμως υπάρχουν οι προκλήσεις και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τι σχολιάζουν οι ξενοδόχοι στην Αττική

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, ,με μέση πληρότητα της τάξης του 68.7% έκλεισε το πρώτο τετράμηνο του 2024, έναντι 63.9% του 2023 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, «η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στο 4μηνο δεν καταγράφεται ως ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ούτε ως η αναμενόμενη για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, από την στιγμή που ο προορισμός όπως όλοι αναγνωρίζουμε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοφιλίας και της ζήτησης και οι αριθμοί αφίξεων στην πόλη ευημερούν».

Όπως σημειώνουν, τα «ρεκόρ» που ήδη αναφέρονται χωρίς να έχουμε εισέλθει στην θερινή περίοδο και οι αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχα νούμερα για τα ξενοδοχεία.

«Η θετική μεταβολή που καταγράφηκε (της τάξης του 7.6% στο τετράμηνο έναντι του 2023) σίγουρα δεν εκπροσωπεί τις προσδοκίες των ξενοδόχων από το 2024. Ωστόσο, καθώς το πρώτο τετράμηνο περιλαμβάνει και τους παραδοσιακά ‘υποτονικούς’ χειμερινούς μήνες, αναμένεται θετικότερη εξέλιξη ενόψει του καλοκαιριού», συμπληρώνουν.

aeroplano.jpg?mtime=20200325202136#asset:174398


Η μεγάλη εικόνα με αεροπορικές και οδικές αφίξεις. Τι γίνεται με εισπράξεις

Σε ανοδική τροχιά κινούνται όλοι βασικοί δείκτες σε επίπεδο 4μηνου, αναφορικά με τις αεροπορικές αφίξεις ενώ μεικτή είναι η εικόνα στις οδικές αφίξεις - που αφορούν χώρες των Βαλκανίων κυρίως.

Πιο αναλυτικά, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, καταγράφηκαν 3,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,3% (335 χιλ. περισσότερες αφίξεις).

Την ίδια ώρα, ο Απρίλιος ξεκίνησε με πιο ήπια αύξηση (6,0%) με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 εκατομμύριο. Αύξηση κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2024 με εξαίρεση τις Κυκλάδες:

  • Ειδικότερα στην γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 312 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά 2,8%.
  • Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 208 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 11,3%.
  • Στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά 10,4% ενώ καταγράφηκαν 111 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
  • Στην γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 9 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά 14,8%.
  • Στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 45 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 8,7%.
  • Τέλος, στην Πελοπόννησο οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 9 χιλ. σημειώνοντας αύξηση 14,8%.

Οδικές αφίξεις: Ώθηση από Βουλγαρία και Τουρκία

Άνοδο δείχνουν συνολικά τα στοιχεία για τις οδικές αφίξεις την ίδια περίοδο. Η εικόνα ανά γειτονική χώρα είναι σαφώς διαφοροποιημένη αλλά ως τελικό αποτέλεσμα καταγράφεται άνοδος 5,1% (85 χιλ. περισσότερες αφίξεις σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος - Απρίλιος 2023), κλείνοντας στις 1,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις. Πιο αναλυτικά:

Πάντως για πρώτη φορά τον Απρίλιο - σε μηνιαία βάση- σημειώθηκε μείωση κατά 48 χιλ. (8,5%) ενώ σημειώθηκαν 516 χιλ. αφίξεις.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, οι αφίξεις από την Βόρεια Μακεδονία σημείωσαν μείωση κατά 6,4% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 468 χιλ. και από την Αλβανία μείωση 8,1% καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 437 χιλ.

Aντίθετα, η αύξηση από την Βουλγαρία ανέρχεται σε 10,6% με 532 χιλ. αφίξεις και από την Τουρκία σε 49,0% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 317 χιλιάδες.

Ισχυρά έσοδα από Αμερικάνους, Βρετανούς, Γερμανούς

Εστιάζοντας τώρα στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της εν λόγω περιόδου, καταγράφεται σημαντική άνοδος 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ.

Όπως αποτυπώνεται σε στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά +48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13,1% στα 451 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 382 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 44,5% ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 66,5% και διαμορφώθηκαν στα 88 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8% και διαμορφώθηκαν στα 96 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 4,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 57 εκατ. €, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ.

Εν κατακλείδι

Κι αν η τουριστική βιομηχανία κινείται πλέον σε high season ρυθμούς, τα στοιχεία προμηνύουν μια ακόμη δυνατή χρονιά πάντα υπό το πρίσμα των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν μεσούσης του καλοκαιριού τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με αφορμή αυτό, παραθέτουμε τις εκτιμήσεις των συμβούλων της Square Lime, γνωστής εταιρείας hotel management με ειδίκευση στα boutique hotel, για την πορεία της αγοράς.

Όπως υπογραμμίζεται, στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές και συχνά αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις, που θα πρέπει ωστόσο να αποτιμώνται προσεκτικά και πάντοτε σε σχέση με τα δεδομένα στα οποία βασίζονται.

Στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία θα πρέπει να συμπεριληφθεί η διαρκής άνοδος που καταγράφει η Αθήνα, λόγω παραμονής πελατών κρουαζιέρας. Η πρόβλεψη για το 2024 είναι αύξηση 10% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που ισοδυναμούν περίπου με 225.000 περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας, με το εξόχως μεγαλύτερο κομμάτι αυτών να αφορά το λιμάνι του Πειραιά.

Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας του Ηνωμένου Βασιλείου, η Jet2holidays, παρουσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα ως νέο προορισμό για πελάτες και ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Επιπλέον, παράγοντες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση για την πρωτεύουσα, όπως επισημαίνει η Διευθύντρια Πωλήσεων της Square Lime κ. Κατίνα Παπαδομανωλάκη, είναι η συνολικά αυξημένη χωρητικότητα πτήσεων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ προς την Αθήνα, καθώς και οι επερχόμενες διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, αθλητικές ή πολιτιστικές όπως οι συναυλίες Coldplay και Sting.

coldplay_athina3.jpg?mtime=20240603140238#asset:482841


Όλα τα παραπάνω, αλλά όχι μόνο, αντανακλούν και τις εθνικότητες των επισκεπτών που συρρέουν στην Αθήνα, με τους πελάτες από τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία και την Αγγλική αγορά να παραμένει εξαιρετικά δυνατή. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται μεγάλη πτώση ροών από το Ισραήλ.

Στα νησιά, η προοπτική που καταγράφεται είναι διαφορετική. Τα ξενοδοχεία 4* και 4* Plus προηγούνται στις προτιμήσεις, ιδιαίτερα εκείνα που παρέχουν προγράμματα γευμάτων all inclusive.

Όσον αφορά τα boutique ξενοδοχεία παρατηρείται και εδώ μια αύξηση της Αμερικάνικης και Αυστραλιανής αγοράς περίπου στο 10%, ανάλογα με τον νησιωτικό προορισμό, μια ελαφριά πτώση της Ιταλικής αγοράς κατά 5%, σταθερά επίπεδα για την Αγγλική αγορά και μια μεγαλύτερη πτώση της Γαλλικής αγοράς κατά 10% - πλην της Μυκόνου, που παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2023.

«Τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν εδώ με ασφάλεια είναι ότι οι προσφερόμενοι προορισμοί, το χαρτοφυλάκιο αλλά η εστίαση στη διαφορετικότητα όσον αφορά τις αγορές, οδηγούν σε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και ικανοποιητική προοπτική», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr