NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

RetsinAthens: Τον Ιούνιο ανακαλύπτουμε το νέο πρόσωπο της ρετσίνας στα εστιατόρια της Αθήνας

RetsinAthens: Τον Ιούνιο ανακαλύπτουμε το νέο πρόσωπο της ρετσίνας στα εστιατόρια της Αθήνας

Συνδεδεμένη με την ταβέρνα, τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, χιλιοτραγουδισμένη και αναφορά σε δεκάδες λογοτεχνικά διαμάντια, με ιστορία 4000 ετών αλλά και στη θέση του περιεχομένου των ποτηριών τουλίπα των πιο ψαγμένων σημερινών οινόφιλων… Η ρετσίνα της ελληνικής παράδοσης αλλά και της νέας εποχής του κρασιού, έχει πολλά πρόσωπα.

Και αν για χρόνια είχε εξοριστεί από τις παρέες και τα αστικά τραπέζια συνδεδεμένη με ένα κακό της πρόσωπο, επιστρέφει δυναμικά, ευωδιάζοντας την πιο ατόφια κουλτούρα του τόπου μας που ανθίζει και πάλι γλαφυρά στο σήμερα.

Για την ιστορία… που είναι αλλιώτικη από αυτή που πιστεύουμε

Γέννημα θρέμμα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, η καλή ρετσίνα μεταφέρει στα πευκοδάση και τους αμπελώνες, τον καθάριο ουρανό και την καλοκαιρινή δροσούλα των περιοχών αυτών.

retsina.jpg?mtime=20240531000526#asset:482446


Άλλωστε, η ιστορία του παντρολογήματος του ρετσινιού με το κρασί και τα βοτανικά αρώματα από πράσινη πευκοβελόνα, δενδρολίβανο και δαφνόφυλλα αγγίζει τα 4.000 χρόνια. Αρχικά το ρετσίνι βοήθησε για να σφραγίσει τα δοχεία φύλαξης του κρασιού, πιθανώς και τους αμφορείς. Ενώ το κρασί αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση σε συνδυασμό με το ρετσίνι με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα χρόνια που χρησιμοποιείται σαν βελτιωτικό του.

Εδώ είναι όμως που προκύπτουν, που γράφονται και οι μαύρες σελίδες στην ιστορία και την ποιότητα της ρετσίνας καθώς το ρετσίνι προστίθεται στα κρασιά για να καλύψει πια τα ελαττώματα τους. Τα τελευταία χρόνια όμως ο κόσμος του κρασιού στη χώρα μας αλλάζει κι μαζί ο ρους της ιστορίας αυτής.

Διορατικοί παραγωγοί πατούν στην μοναδικότητα της ελληνικής ρετσίνας, απελευθερώνοντας νέες ποιότητες, νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας.

Νέες ρετσίνες μπαίνουν στα ποτήρια του οινόφιλου κοινού, αποσπούν μεγάλες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, τοποθετούνται δίπλα στους μεζέδες αλλά και στις μεσογειακές γεύσεις των εστιατορίων με τις οποίες τόσο ταιριάζουν, ζωγραφίζοντας το νέο πρόσωπο του ιστορικού εθνικού μας κρασιού.

Η ρετσίνα ως το σήμα κατατεθέν της Αθήνας τον Ιούνιο

Μετά την προβολή 20 ετικετών Ρετσίνας από την Αττική - από 12 οινοποιεία- μέλη της Ένωσης και το Συνεταιρισμό Κορωπίου, στη φετινή διοργάνωση της έκθεσης FoodExpo-Oenotelia, το πλάνο επόμενων ενεργειών προβολής για τη Ρετσίνα, περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένα winebars και εστιατόρια, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Ο στόχος είναι να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι με ρετσίνα παντού, να βιώσουμε τη νέα εποχή του μοναδικού αυτού, παραδοσιακού προϊόντος, να ανακαλύψουμε το νέο της πρόσωπο.

RetsinAthens λοιπόν... ή με άλλα λόγια: Αναζητήστε τη Ρετσίνα στην

Αθήνα!

Οι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας που θα φιλοξενήσουν επιλογή ετικετών μέσα στον Ιούνιο είναι:

Retro Gastro - Funky Taverna (αρχική δράση: 01 & 02/06) Agape, Cinque Wine & Deli (10-15/06), Caravin Wine & Wanderlust (1-23/06), Lost Roots, Reveller’s Row Restaurant, Wine Barrique (17/06), Koperti Wine Bar (11-15/06), Στόρι Άθενς, Troianou Wines, Vintage Wine Bar & Bistro, Kiki De Grèce (17-22/06), Σαρδελάκι Με Θέα, Botrini’s Restaurant, Wine With Eleni (11-16/06), Drunky Goat (11-23/06), Μεζεκλίκια Της Λαχαναγοράς (22/06/2024)

Τα οινοποιεία-μέλη της ΕΝ.Ο.Α.Α. που συμμετέχουν στις δράσεις προβολής της Ρετσίνας για το μήνα Ιούνιο είναι:

Αμπελώνες Μάρκου, Κελλάρι Παπαχρήστου, Μικροοινοποιία Μυλωνά, Οινοποιείο Άωτον, Οινοποιείο Γκίκα, Οινοποιείο Λιέπουρη, Οινοποιείο Νικολάου, Οινοποιείο Νικολού, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, Οινοποιείο Παπαγιάννη, Οινοποιείο Τσούρη, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου

*Περισσότερες ημερομηνίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr