NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ισότητα των φύλων

Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ισότητα των φύλων

Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση σε σχέση με την εφαρμογή του ESG ως προς την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών πραγματοποίησε η υποδιοικητής της ΤτΕ κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου κατά την διάρκεια του συνεδρίου της IOSCO (Διεθνής Ομοσπονδία των Εποπτών Κεφαλαιαγοράς).

Ανέφερε ότι η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ισότητα των φύλων, παρά την πρόοδο που έχει διαχρονικά σημειωθεί.

Σύμφωνα με τον δείκτη για την ισότητα των φύλων το 2023, ανήλθε σε 58 μονάδες για την Ελλάδα (από 100) έναντι 70,2 μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 79,3 μέσο όρο στις τρεις χώρες με την καλύτερη επίδοση στον δείκτη (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) 1 , γεγονός με σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις καθότι παραμένει αναξιοποίητο σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση στην έλλειψη ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες και στην υποεκπροσώπησή τους, ιδίως στα όργανα λήψης αποφάσεων και σε ηγετικούς ρόλους.

Πάντως, η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι κατά κανόνα πιο υψηλή από ότι στα λιγότερο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα που καταγράφεται μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υποχρεωτικές οι ποσοστώσεις στα Δ.Σ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών

Οι εξελίξεις στα πιστωτικά ιδρύματα που είναι εισηγμένες εταιρείες υποστηρίζονται εν μέρει από τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, βάσει των οποίων το κατώτατο όριο της συμμετοχής των γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο είναι το 25%.

Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα και ώθηση προς την κατεύθυνση της ισορροπίας των φύλων, ιδίως σε ηγετικές θέσεις. Αυτές οι εξωγενείς παρεμβάσεις από τον νομοθέτη επιταχύνουν τις εξελίξεις, ώστε μεσοπρόθεσμα οι γυναίκες να έχουν ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ των υποψηφίων και εν τέλει των εκλεγμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου και της ηγεσίας, με τρόπο ενδογενή.

Επιτυχημένο το μέτρο της υποχρεωτικής ποσόστωσης

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής ποσόστωσης έχει δοκιμαστεί επιτυχώς για την ενδυνάμωση και άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων του πληθυσμού. Πλέον της συμμόρφωσης με το ισχύον πλαίσιο, χρειάζονται περαιτέρω στοχευμένες παρεμβάσεις από τους ίδιους τους οργανισμούς/επιχειρήσεις για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών και ισότητας στην αξιολόγηση των προσώπων, βάσει των ικανοτήτων τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλές πρακτικές μεμονωμένων οργανισμών πρέπει να δρουν συμπληρωματικά σε ένα συνολικά υποστηρικτικό πλαίσιο από την πολιτεία, την άρση των θεσμικών και δομικών εμποδίων για την ισότητα και την ανάδειξη όλο και περισσότερων γυναικών σε αποφασιστικές θέσεις.

Σύμφωνα με μελέτες, η συμμετοχή των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων οδηγεί σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα – αυτό ισχύει και για το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η γυναικεία ηγεσία συνδέεται με τη διαμόρφωση μιας πιο συνεργατικής και συμπεριληπτικής κουλτούρας που με τη σειρά της αυξάνει τη δέσμευση των εργαζομένων και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε ζητήματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr