NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

11 Modern Muses: To concept store της Αλεξάνδρας στην Πάτρα συγνωνεύει τέχνη, αρχιτεκτονική και ποίηση

11 Modern Muses: To concept store της Αλεξάνδρας στην Πάτρα συγνωνεύει τέχνη, αρχιτεκτονική και ποίηση

Είναι ένας από εκείνους τους χώρους που βρίσκονται στις πόλεις εμπλουτίζοντας τον αστικό τους χάρτη. Ένας από εκείνους τους “τόπους” που δρασκελίζοντας το κατώφλι του αισθάνεσαι πως πραγματικά κάτι βρήκες.

Χωρίς να το συνειδητοποιείς αυτό το διάχυτο συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της περιπατητικής σου πορείας ανακάλυψης, μια προσθήκη στα προσωπικά σου τοπόσημα, στις θύμησες που συνδιαμορφώνουν τον προσωπικό σου νοητικό χάρτη για την συγκεκριμένη πόλη. Ένα τέτοιο μέρος είναι αναμφίβολα και το 11 Modern Muses που η Αλεξάνδρα Τηλιγάδη άνοιξε μετά την περίοδο της καραντίνας στην πόλη της Πάτρας.

11-modern-muses-11.jpg?mtime=20240529170752#asset:482063


Όπως η ίδια μου το περιγράφει η “11η Μοντέρνα Μούσα” απευθύνεται σε όλα τα δημιουργικά πλάσματα που εμπνέονται από τις ιστορίες και ταυτόχρονα αποτελούν και τα ίδια πηγή έμπνευσης. Στους ανθρώπους που θέλουν να αγκαλιάσουν μια χαοτικά οργανωμένη, μα πάντα εκλεκτική, αισθ-ηθική ζωή.

Μια ανακάλυψη στην περιοχή της Αγίας Σοφίας

Το 11 Modern Muses το βρίσκουμε στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στη γειτονιά της Αγίας Σοφίας, όπου μετά την πανδημία ξεκίνησαν να ξεπηδούν γραφεία, καταστήματα και μικρές επιχειρηματικής κινήσεις που αναδιαμορφώνουν συνολικά την εικόνα και την αίσθηση της γειτονιάς.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, η αναγέννηση της περιοχής δίνει νέα πνοή στην πόλη, κάνοντάς την έναν προορισμό με γραφικές γωνιές αλλά και πολιτισμική ποικιλομορφία, ιδανικό για καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης.

Η ίδια αφού ταξίδεψε πολύ και εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέστρεψε εκεί που της έλεγε η καρδιά της, στη γενέτειρά της και την γειτονιά που μεγάλωσε. Επιστρέφοντας στις ρίζες της, σκέφτηκε πως μπορούσε να δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα συγκεράσει όλες τις πτυχές μέσα από τις οποίες αγαπά να εκφράζεται, την αρχιτεκτονική, την ποίηση και το σχεδιασμό.

Βλέποντας τον εαυτό της ως μια Μία Ελληνίδα ποιητική περιπατήτρια στιγμών που δημιουργεί εμπειρίες σχεδιασμού για τους λάτρεις της τέχνης με διεπιστημονικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο στην Αρχιτεκτονική, στον Αειφόρο Ενεργειακό Σχεδιασμό, στις Προσεγγίσεις Συμμετοχικού Σχεδιασμού, στην Πολιτιστική Διαχείριση και το Κοινωνικό Μάρκετινγκ, συγκλίνει επί της ουσίας επιστημονικούς κλάδους προκειμένου να δημιουργήσει αρχιτεκτονικές εμπειρίες ποιητικής.

Ένα ποικιλόμορφο “ταξίδι”

Οι 11 Modern Muses φιλοξενούν το αρχιτεκτονικό στούντιο (design studio) προσφέροντας ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές υπηρεσίες για μικρές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και ιδιώτες.

Το αρχιτεκτονικό της ταξίδι εκτείνεται από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, δίνοντας ζωή σε ποίκιλα έργα που εναρμονίζουν κοινωνικοπολιτισμικά και καλλιτεχνικά στοιχεία.

11-modern-muses-12.jpg?mtime=20240529171430#asset:482074


Ενώ το 2018, σχημάτισε τα «Αστικά Κοινά», δίνοντας τη δυνατότητα σε διάφορες κοινότητες να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους αξιοποιώντας συμμετοχικές διαδικασίες σχεδιασμού για τους κοινούς χώρους της πόλης.

Το καλλιτεχνικό της ατελιέ (Artshop) δημιουργεί συλλογές αφηγηματικών έργων τέχνης (Wall Art) που βασίζονται σε ταξιδιωτικές λέξεις ανάμεσα σε ρωγμές, αναπάντητα ερωτήματα, αλληλουχίες λαγνείας και καρπούς λογικής, όπως μας περιγράφει, που συνδιαμορφώνουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο χώρο τέχνη που δημιουργεί ποιητικές εμπειρίες που εμπνέουν τις αισθήσεις και ενθαρρύνουν τη συνειδητή ζωή.

Από ένα νέο παιχνίδι ταξιδιωτικών προκλήσεων που μοιάζει με τράπουλα και προσφέρει στον ταξιδιώτη μια 360ο εμπειρία ανακάλυψης, τα ταξιδιωτικά ημερολόγια, τα ποιητικά τετράδια, οι πωλήσεις των προϊόντων καθώς και στο φυσικό και το online κατάστημα βρίσκονται σε πολύ θετικό στάδιο για την Αλεξάνδρα.

Η συλλογή βιβλίων-ημερολογίων άρχισε να εκτείνεται ολοένα και περισσότερο και ήδη έχουν αρχίσει οι προπαραγγελίες για το 2025.

Το φυσικό κατάστημα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των ντόπιων, ενώ οι τουρίστες ενθουσιάζονται με την ανακάλυψη μιας γωνιάς τέχνης στην Πάτρα ενώ πλέον και τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία ξεκίνησαν να συμπεριλαμβάνουν τις 11 Modern Muses στους ταξιδιωτικούς τους οδηγούς.

Στα μελλοντικά της σχέδια συμπεριλαμβάνεται η επέκταση των 11 Modern Muses στο εξωτερικό, η συνεργασία με τουριστικά καταλύματα καθώς και ένα καλοκαιρινό pop-up σε ένα ελληνικό νησί.

11-modern-muses-14.jpg?mtime=20240529171946#asset:482079


Πιο πολύ όμως για εκείνη αξία έχει το βλέμμα των ανθρώπων καθώς αντικρίζουν το εγχείρημα της. Η αίσθηση αγαλλίασης και ανάγκης σύνδεσης που βρίσκει τον “χώρο” της σε μια γωνιά τέχνης που ανακάλυψαν τυχαία από μια «ντόπια» καλλιτέχνιδα. Για εκείνη, αυτά τα βλέμματα, αυτοί οι άνθρωποι είναι η δική της νοερή κοινότητα, αυτή που θέλει να αποκαλεί ως «Μούσες της».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr