NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εργασία: Τελικά δεν χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στελέχη Πληροφορικής;

Εργασία: Τελικά δεν χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στελέχη Πληροφορικής;

Αν και πολλές φορές έχει διατυπωθεί η ανάγκη στελεχών σε ΙΤ τομείς στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης και των νεών τεχνολογιών γύρω από τις επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να απασχολούνται και τόσοι πολλοί. Τουλάχιστον όχι τόσοι όσο στην Ευρώπη σε ποσοστιαία βάση...

Είναι αποτέλεσμα του brain drain και του γεγονότος ότι εξειδικευμένα στελέχη βρίσκουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό; Δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος στις ελληνικές επιχειρήσεις;

Τα στοιχεία της Eurostat που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν έκπληξη. Η Ελλάδα κατέχει μια αρνητική πρωτιά, καθώς θεωρείται ουραγός όσον αφορά το ποσοστό απασχολουμένων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο σύνολο των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ICT specialists στην Ελλάδα κινείται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως πως την ώρα που οι ανάγκες είναι πολλές και η ζήτηση για τέτοια στελέχη ως απόρροια των νέων συνθηκών είναι μεγάλη, η απασχόληση στην Ελλάδα παραμένει υποτονική ακόμη.

Για την ιστορία πάντως όπως διαμηνύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται εν εξελίξει, η Τεχνητή Νοημοσύνη απασχολεί όλο και περισσότερο και οι ανάγκες για καταρτισμένα στελέχη κρίνεται επιτακτική.

Θ' αναζητήσουν ταλέντα, στελέχη με περγαμηνές; Με τι όρους, συνθήκες και αποδοχές;

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Τα στοιχεία της Eurostat καταδεικνύουν την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας: Με ποσοστό μόλις 2,4% επί του συνόλου απέχει αρκετά από τον μέσο όρο της Ε.Ε (4,8%). Η Σουηδία που φιγουράρει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας κατέχει ένα ποσοστό 8,7%.

Ακολουθούν Λουξεμβούργο με 8%, Φινλανδία με 7,6%, Ολλανδία 6,9%, Εσθονία 6,7%. Λίγο πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ρουμανία με 2,6%, ενώ ακόμη και η Σλοβενία εμφανίζεται με ποσοστό 3,8%

Ώθηση στην Ε.Ε μετά την πανδημία

Αναφορικά με την εικόνα στην Γηραιά Ήπειρο, αναμφίβολα η πρόσφατη πανδημία έδωσε ώθηση στον κλάδο και ο αριθμός των ειδικών που εργάζονται στις ΤΠΕ αυξήθηκε χρόνο με τον χρόνο.

Το 2023, 9,8 εκατ. άνθρωποι στην Ε.Ε. εργάζονταν ως ειδικοί στο ICT, αντιπροσωπεύοντας το 4,8% του συνόλου των ατόμων σε απασχόληση.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 το ποσοστό των απασχολούμενων στις ΤΠΕ κυμαινόταν πανευρωπαϊκά στο 4%, με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 4,3% το 2020, για να φτάσει στο 4,5% το 2021, στο 4,6% το 2022 και στο 4,8%.

ICT.jpg?mtime=20240528191952#asset:481780

Η Ελλάδα

Όπως υπογράμμιζε και σε τελευταίο του report o ΣΕΒ (Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία) η συμμετοχή του κλάδου ΤΠΕ στο ΑΕΠ και στην απασχόληση είναι ακόμα περιορισμένη, ενώ χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο βαθμό εξωστρέφειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κλάδος αναπτύσσει σημαντική καινοτόμο δράση, όπως υποδεικνύει η διαχρονική αύξηση των επενδύσεων των εταιρειών τεχνολογίας σε Ε&Α, αλλά και ικανοποιητικό βαθμό νεανικής επιχειρηματικότητας.

Είναι αλήθεια πως ξεκινώντας από ένα ιδιαίτερα χαμηλό σημείο, η Ελλάδα προσεγγίζει σταδιακά το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιδόσεων στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και στη διείσδυση δικτύων. Υπολείπεται όμως σημαντικά στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, καθώς και σε θέματα δεξιοτήτων αιχμής σε ΤΠΕ.

Η χώρα βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ 2018-2023, μια επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που σημειώθηκε στο σύνολο της ΕΕ, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ας ελπίσουμε πως είναι θέμα χρόνου οι νέες - με καλές προοπτικές - θέσεις εργασίας στον κλάδο...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr