NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το χάος και η αβεβαιότητα ως αφετηρία ανάπτυξης

Το χάος και η αβεβαιότητα ως αφετηρία ανάπτυξης

Εν ἀρχή ἦν τὸ Χάος... έτσι ξεκινάει η Θεογονία, το επικό ποίημα του Ησιόδου.

Η αρχαία ελληνική έννοια του Χάους, που αντιπροσωπεύει το αρχέγονο κενό από το οποίο γεννήθηκε ο κόσμος, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μεταφορά για το σημερινό περιβάλλον. Γιατί; Επειδή σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα πλήθος προκλήσεων που αντικατοπτρίζουν αυτήν την αρχέγονη αβεβαιότητα: περιβαλλοντικές κρίσεις, γεωπολιτικές εντάσεις, οικονομική αστάθεια και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτά τα στοιχεία της σύγχρονης ζωής δημιουργούν ένα σύνθετο και συχνά απρόβλεπτο τοπίο, χαοτικό και αβέβαιο.

Η σύγχρονη Θεωρία του Χάους, η οποία μελετά τη συμπεριφορά δυναμικών συστημάτων εξαιρετικά ευαίσθητων στις αρχικές συνθήκες, διευκρινίζει περαιτέρω την πολυπλοκότητα της εποχής μας. Σύμφωνα με αυτή, μέσα στη φαινομενική διαταραχή, υπάρχουν υποκείμενα μοτίβα κι εγγενείς δυναμικές.

Η κατανόηση αυτών των αρχών μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα του σήμερα και να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική προς όφελός μας. Το 8o Women in Business Forum που θα διεξαχθεί στις 5 Ιουνίου στο The Ellinikon Experience Centre έχει θέμα "Mastering Chaos: The Art of Thriving in Ambiguity". Θα εμβαθύνει στις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση και την πρόοδο μέσα στο σημερινό πολύπλευρο και ταραχώδες παγκόσμιο τοπίο, που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές ανατροπές.

Ο στόχος του συνεδρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει αναδεικνύοντας βασικές αρχές και δεξιότητες, απαραίτητες για τον εργαζόμενο σήμερα.

Η τέχνη της αποδοχής

Η μόνη βεβαιότητα σήμερα είναι η αβεβαιότητα - σε ένα τοπίο όπου σιγά σιγά εκλείπουν οι προβλέψιμες διαδρομές, οι σταθερές εξελίξεις και όπου το απρόβλεπτο, το χαοτικά περίπλοκο, θα είναι πλέον η νέα μας κανονικότητα.

Η εστίαση στην ουσία

Σε έναν κόσμο πληροφοριακής συμφόρησης, καταιγιστικής περιπλοκότητας και ταχύτατων αλλαγών, θα χρειαστεί να εξελίξουμε εκθετικά εμείς οι ίδιοι την ικανότητά μας να εστιάζουμε στο ουσιώδες, και σε αυτό που δημιουργεί αξία.

Η έμπνευση μέσα από το «κενό»

Σε έναν κόσμο πληθωρικά γεμάτο από πληροφορίες, προκλήσεις και δυνατότητες θα χρειαστεί να μπορούμε να επιτρέπουμε χρόνο κενό, χωρίς υπερδραστηριότητα, που επιτρέπει την ανασύνταξη, την περισυλλογή και τον αυθορμητισμό.

Η σύμπραξη με το «ατελές»

Η τελειότητα είναι εχθρός της προόδου, γι’ αυτό και το χάος είναι εφαλτήριο ανάπτυξης. Έχει νόημα να συμφιλιωνόμαστε όλο και περισσότερο με την προσπάθεια, την επιδίωξη, τις ιδέες και τη φαντασία, κι ας μην είναι άρτια η τελική επίτευξη.

Για να πλοηγηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά πρέπει να βρούμε την ισορροπία, το πολυπόθητο «μέτρο» ανάμεσα στο φόβο και την τόλμη, ανάμεσα στην απραξία και τη δράση, ανάμεσα στη στατικότητα και την εξέλιξη. Η αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητα κομμάτι της ζωής μας. Σίγουρα μας δημιουργεί ανασφάλεια, ταυτόχρονα όμως είναι και η κινητήριος δύναμη για εξέλιξη κι ανάπτυξη. Κι η αλλαγή, η αβέβαιότητα, το χάος τελικά, κρύβουν την ευκαιρία. Παραφράζοντας τα λόγια του Einstein: «Στο χάος, ψάξε την απλότητα. Στη διαφωνία, ψάξε την αρμονία. Στη δυσκολία, ψάξε την ευκαιρία.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr